کلمه جو
صفحه اصلی

فیزیک پلاسما

دانشنامه عمومی

فیزیک پلاسما از شاخه های فیزیک است که به بررسی یکی از اشکال وجود ماده یعنی پلاسما می پردازد. در فیزیک پلاسما دربارهٔ سیستم هایی بحث می کنیم که از ذرّات باردار مثبت و منفی تشکیل شده اند و می توانند آزادانه حرکت کنند.
معادله کورتوگ-دوریز
سولیتون
رفتارهای غیر خطی
امواج غیر خطی تفرق زا
ذرّات باردار در یک پلاسما نه تنها با میدان الکترومغناطیسی موضعی برهم کنش می کنند بلکه حرکت این بارها می تواند میدان های الکتریکی و مغناطیسی ایجاد کند. از آنجا که بخش بزرگی از جرم قابل مشاهدهٔ عالم، ستارگان با دماهای بسیار زیاد هستند، امکان وجود ماده به صورت های جامد و مایع در این اجرام منتفی است. از سوی دیگر گاز نیز، به دلیل این حرارت بسیار زیاد، تبدیل به یک توده یونیزه شده و به صورت مخلوطی از یون های مثبت (هسته اتم ها) یون های منفی (الکترون ها) و ذرات خنثی در می آید.
در این توده، به دلیل وجود نیروهای الکتریکی که بسیار قوی تر از نیروی گرانشی است ذرات بر روی هم تأثیر زیادی می گذارند. به طوری که حرکت بخشی از این توده، باعث تغییر در وضعیت حرکت و انرژیِ بخش های دیگر می شود که به این پدیده، اثر جمعی گفته شده، و هر گاه گاز به شدت یونیزه شده دارای این خاصیت باشد، پلاسما نامیده می شود و این بدین معنی است که بخش غالب ماده قابل مشاهده جهان، پلاسما است.
جالب این است که پلاسما ممکن است در عین حال دارای چندین دماباشد که این حالت با توجه به اینکه میزان برخوردبین خود یونها یا خود الکترونها ازمیزان برخوردهای بین یک یون و یک الکترون بیشتراست می تواند پیش بیاید.


کلمات دیگر: