کلمه جو
صفحه اصلی

عرب های ایران

دانشنامه عمومی

عرب ها، عرب زبانان و مستعرب ها در ایران گروهی از مردم عرب در ایران اند که زبان مادری بخش عمدهٔ ایشان زبان عربی است. اکنون عرب های ایرانی شامل عرب های خوزستان، طایفه مستقل کتی در شهرستان ورامین، عرب های خراسان و معاودین عراقی، و عرب های خمسه (کمری) می شوند. در نظرسنجی که شرکت پژوهشگران خبره پارس به سفارش شورای فرهنگ عمومی در سال ۸۹ انجام داد حدود ۳۳٫۶ درصد استان خوزستان عرب بودند که با انطباق با نتایج سرشماری ۱۳۹۵ جمعیتی ۱٫۶۰۰٫۰۰۰ برای عرب های استان خوزستان قابل تخمین می باشد. بر همین اساس حدود ۵۰ هزار نفر عرب در استان بوشهر، حدود ۸۰ هزار نفر عمدتاً عرب خمسه در استان هرمزگان، حدود ۶۰ هزار نفر عرب در استان اصفهان، حدود ۲۰۰ هزار نفر عمدتاً عرب خمسه در استان فارس، حدود ۵۰ هزار نفر عرب های خراسان، حدود ۴۰ هزار نفر در استان قم و حدود ۱۰۰ هزار نفر عرب در سایر نقاط کشور سکونت دارند که به این ترتیب کل جمعیت عرب های ایران چیزی حدود ۲٬۲۰۰٬۰۰۰ میلیون نفر (۲٫۷۵ درصد جمعیت ایران در سال ۱۳۹۵) می باشد.
مهدی یراحی: خواننده و آهنگساز سرشناس موسیقی پاپ
اابن سکیت دورقی: دانشمند و ادیب معروف عرب در قرن سوم هجری
اسدالله علم: وزیر در زمان پهلوی و از عربهای خراسان
شیخ خزعل کعبی :حکمران خوزستان در زمان قاجاریه
حامد حدادی: بسکتبالیست ملی پوش
علی شمخانی: وزیر دفاع پیشین و اکنون دبیر شورای عالی امنیت ملی
حمید جاسمیان: بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
کریم باوی: بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال
صمد مرفاوی :مربی و بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
ابراهیم تهامی :مربی و بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
حسین کعبی: بازیکن تیم ملی فوتبال
سید احمد آل نعمه: بازیکن تیم ملی فوتبال
نعیم سعداوی: مربی بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
مجاهد خذیراوی: بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
علی بداوی: بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
جلال کاملی مفرد: بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
سید محمد علوی: بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
علی حمودی: بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
اسماعیل شریفات: بازیکن سابق تیم ملی فوتبال
محمد بن بعیث:نخستین پارسی سرای آذربایجان
مسلم بن حجاج نیشابوری:از شخصیت های معروف علم حدیث و نویسندهٔ کتاب صحیح مسلم، از کتب معتبر اهل سنت.
ابوالفرج اصفهانی: محدث و مورخ و ادیب و شاعر و موسیقی شناس.
ابوالحسن اهوازی:ریاضیدان و ستاره شناس
چهار استانی که عرب های ایران بیشترین حضور را در آنها دارند، خوزستان، هرمزگان و بوشهر و ایلام هستند. البته در استان قم جمعیت قابل توجهی از عرب های عراقی و نیز معاودین سکونت دارندتا سال ۱۳۵۷ عرب های ایرانی ۳/۸۵ درصد از جمعیت ایران را شامل می شدند.
در مورد جمعیت عرب های ایران رقم دقیقی در دست نیست. استان خوزستان به دلیل دارا بودن شهرها و روستاهایی با جمعیت ۱۰۰ درصد عرب یا عمدتاً عرب، در صدر استان هایی است که تراکم عرب ایرانی در آن وجود دارد.
برپایه نتایج نهایی سرشماری همگانی نفوس و مسکن آبان ماه ۱۳۷۵ جمعیت استان خوزستان ۳٬۷۴۶٬۷۷۲ نفر بوده است که از این تعداد ۶۴ درصد در سکونتگاه های شهری و ۳۵ درصد در سکونتگاه های روستایی زندگی می کردند و ۱ درصد کوچرو بوده اند. شمار عرب ها در نواحی روستایی استان خوزستان در سال ۷۸ تعداد ۴۲۹٬۱۹۷ نفر برآورد شده که حدود ۳۷٫۸ درصد کل جمعیت روستایی استان را دربر می گرفت. جمعیت تخمینی عرب های استان خوزستان برپایه آمار ذکر شده در آن سال یک میلیون و هشتصد هزار تا دو میلیون و هشتصد هزار نفر بوده است.


کلمات دیگر: