کلمه جو
صفحه اصلی

شب بلورین

دانشنامه عمومی

شب بلورین (به آلمانی: Kristallnacht) یا شب شیشه های شکسته شب نهم به دهم ماه نوامبر ۱۹۳۸ بودند. شب هایی که در آن به سرکردگی حزب نازی در آلمان، به بهانهٔ یهودی بودن عامل سوقصد به منشی سفارت آلمان در پاریس، به خانه ها، مغازه ها و کنیسه های یهودیان در لایپزیگ و دیگر شهرهای آلمان و اتریش حمله شد. این حمله ها به خرد شدن شیشه های ساختمان یا به آتش کشیده شدن آن ها همراه بود. با توجه به اینکه خیابان ها در روزهای بعد پر از خرده شیشه بود، این شب ها به شب های بلورین یا شب شیشه های شکسته معروف شدند. این اتفاق آغازی بر حملهٔ سازمان یافته به یهودیان بود
در تاریخ ۷ نوامبر ۱۹۳۸، جوان ۱۷ سالهٔ یهودی به نام هرشل گرینزپن، منشی سوم سفارت آلمان در پاریس را به قتل رساند. دلیل این کار گرفتن انتقام برای انتقال پدر و مادر و ۱۵٬۰۰۰ یهودی دیگر به اردوگاه های کار اجباری در آلمان بود. این کار به نازی ها این بهانه را داد که سیاست نسل کشی هدفمند خود را پیش ببرند.
در جریان دو شب بعد از ۷ نوامبر، نازی ها با حمله به خانه ها و محل کار یهودیان اقدام به آتش زدن این مکان ها و شکستن شیشه های آن ها کردند. در جریان این وقایع ۳۰٬۰۰۰ یهودی در آلمان و اتریش دستگیر و به اردوگاه های کار اجباری تبعید شدند.
شب های بلورین را می توان سرآغاز نقشهٔ نازی ها، برای دزدیدن اموال یهودیان و اخراج آن ها از محل زندگیشان در نظر گرفت. با وجود اینکه در آن زمان طرح راه حل نهایی بر زبان ها نبود، این عمل نازی ها جای شک و تردیدی بر سرنوشت یهودیان در صورت وقوع جنگ، باقی نگذاشت. یهودیان در حال حاضر این روز مهم را با برگزاری مراسم یادبود گرامی می دارند.


کلمات دیگر: