کلمه جو
صفحه اصلی

طینوج

فرهنگ فارسی

دهی است جزو دهستان حومه بخش دستجرد خلجستان شهرستان قم : در ۳ کیلومتری مشرق دستجرد : کوهستانی کنار رودخانه سردسیر : ۹۶۷ تن سکنه : آب از قنات و رودخانه : محصول غلات بنشن انگور گردو زرد آلو بادام : شغل اهالی زراعت .

لغت نامه دهخدا

طینوج. ( اِخ ) دهی جزء دهستان حومه بخش دستجرد خلجستان شهرستان قم در 3000 گزی خاور دستجرد. کوهستانی و کنار رودخانه و سردسیر با 967 تن سکنه. آب آن از قنات و رودخانه. محصول آنجا غلات و بنشن وانگور و گردو و زردآلو و بادام. شغل اهالی زراعت است. دبستان ، پل آجری روی رود جهرود و کاروانسرای شاه عباسی قدیمی دارد. راه قدیمی کاروان رو قم به همدان ازاین ده میگذشته است. ( فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).

دانشنامه عمومی

طینوج روستایی است که در فاصلهٔ ۳۱ کیلومتری شهر دستجرد از بخش خلجستان استان قم واقع شده است. محصولات این روستا غلات، انگور، گردو، هلو، زردآلو، گیلاس، آلبالو، انجیر، توت، شاه توت، خرمالو، انار، فندق، زردآلو، بادام و… است. شغل اهالی این روستا زراعت و دامداری است. این روستاه زادگاه خواجه نصیر طوسی بوده است که از مدارک آن می توان ایجاد قنات موسر به وسیله وی ودلیل گذاشتن این اسم توسط خواجه نصیرالدین این بوده که به اندازه موی سر برای آن زحمت کشیده بوده است واینکه این روستا در قدیم طوسی نوژ نام داشته است. این روستا دارای مراسم قدیمی می باشد ازجمله تعزیه که همچنان در ماه محرم برگزار می شود.
این روستا گنج های فراوان داردکه در زیر کاروانسرای آن ومکان های تاریخی دیگرش مدفون شده که بارها افرادی به قصدسرقت آن ها به روستا آمدند ومتأسفانه عده ای ازآنهاموفق شدند. تپه ای بنام تپه عمر - این تپه مربوط به دوران هخامنشیان بوده و نام دیگر ان تپه گبرها می باشد. متأسفانه بعلت دوری از منازل روستا مورد دستبر دزدان میراث فرهنگی قرار گرفته و تمام ذخایر ان را به یغما برده اند.
پل طینوج در گذشته محل عبور کاروان ها به عتبات بوده است اما در حال حاضر اهالی روستا برای رفتن به باغات از آن استفاده می کنند. طول پل ۵/۲۷ متر و عرض آن ۳/۴۰ و ارتفاع آن ۶۰/۶ متر است. این پل در غرب کاروانسرای طینوج احداث شده است و قدمت آن به دودمان صفویه می رسد. در گذشته نچندان دور به این پل به دلیل بنای آن در دوران صفویه پل شاه عباسی نیز گفته می شده است و استفاده از این واژه همچنان رواج دارد.
کاروانسرای تینوج در زمان دودمان صفویه بنا شده است و آن را کاروان سرای شاه عباسی نیز می نامند. این کاروانسرا یکی از هزار کاروانسراهای احداثی شاه عباس در سراسر ایران عزیز می باشد. بعلت تردد دایم زوار کربلا این روستا از شاه راهای آباد ان زمان بحساب میامد.


کلمات دیگر: