کلمه جو
صفحه اصلی

داداور

فرهنگ اسم ها

اسم: دادآور (پسر) (فارسی) (تلفظ: dād āvar) (فارسی: دادآور) (انگلیسی: dad avar)
معنی: داد آورنده، عدالت آورنده، آورندۀ عدل و داد، از نام های خداوند تعالی، ( در قدیم ) دادور، دارای عدل و داد، از نام های خداوند، دادار

فرهنگ فارسی

( داد آور ) عدالت آورنده

لغت نامه دهخدا

( دادآور ) دادآور. [ وَ ] ( نف مرکب ) عدالت آورنده. دادآر :
ازو ویژه آباد هر بوم و بر
که یزدان دادآورش دادفر
بتوفیق دادآور ذوالمنن
بگسترد دین در دل مرد و زن.
شمسی ( یوسف و زلیخا ).
همی رفت یوسف بچندین جمال
بتوفیق دادآور ذوالجلال.
شمسی ( یوسف و زلیخا ).
که ام منکه بر خلق پرده درم
نه من ضد آیین دادآورم.
شمسی ( یوسف و زلیخا ).

فرهنگ عمید

( دادآور ) دادآورنده، عدالت آورنده، آورندۀ عدل وداد.

دانشنامه عمومی

دادآور. دادآوَر یا آمبودزمان (به انگلیسی ombudsman) به فرد یا دفتری غیرجانبدار گفته می شود که وظیفه دارد به عنوان نماینده عموم مردم، موارد نقض حقوق افراد توسط دولت یا نهادها و شرکت های مختلف را بررسی و بازرسی کند. این وظیفه معمولاً توسط دولت یا پارلمان به دادآور محول می شود اما به وی استقلال عمل زیادی نیز اعطا می شود.
هدف از تشکیل دفاتر دادآوری، حمایت از حقوق افراد در مقابل سوء جریانات اداری است؛ به عبارتی دادآوری یک نوع ضمانت اجرایی غیرقضایی برای نظارت بر حسن جریان قانون در کشور و دستگاه دولت و حمایت از حقوق و آزادی ها است.
ویژگی این نوع رسیدگی غیرقضایی، عدم تشریفات و افزایش سرعت عمل در به نتیجه رسیدن شکایات است. به همین خاطر، دادآور مورد استقبال کشورهای مختلف دنیا قرار گرفته است.
این نهاد شکایت ها را دریافت می کند و مورد تحقیق و بررسی قرار می دهد و سپس براساس قوانین و مقررات خود رهنمودهای لازم را به مقامات مسئول ارائه می دهد.
در برخی کشورها سازمان بازرسی کل کشور و یا دیگر دفاتر چون وکیل شهروندی عملکردی مشابه با دادآور را برعهده دارند. در ایران سازمان بازرسی کل کشور، به عنوان نهاد دادآوری ایران فعالیت می کند.
واژه آمبودزمان با تلفظ اصلی «اُمبودس مان» واژه ای سوئدی است که در اصل معنای «نماینده» می داده و عملکرد دادآوری نیز ریشه در سنت های اسکاندیناوی دارد. در چین و کره نیز در طول تاریخ نهادی با عملکرد مشابه به چشم می خورد که بازرس مخفی سلطنتی نامیده می شد و نهادی با عملکردی نزدیک به عملکرد دادآوری نیز در کشورهای اسلامی تحت عنوان دیوان مظالم وجود داشت.


کلمات دیگر: