کلمه جو
صفحه اصلی

زبان اسپرانتو

دانشنامه عمومی

زبان اسپرانتو (به اسپرانتو: Esperanto) معروف ترین زبان علمی یا فراساخته جهان است که از میان زبان های ابداعی موجود، بیشترین سخن گویان را در دنیا داراست.کسی که به زبان اسپرانتو سخن بگوید یا از آن استفاده کند را اسپرانتیست یا اسپرانتودان می نامند.نام این زبان از اسم مستعار دکتر لودویک زامنهوف (دکتر اسپرانتو)، پدیدآورندهٔ این زبان بین المللی، گرفته شده است. نخستین کتابی را که وی برای معرفی و آموزش زبان اسپرانتو نگاشت، با نام مستعار «دکتر اسپرانتو» ∗، به معنی «دکتر امیدوار»، منتشر ساخت، چراکه امیدوار بود با بهره گیری از این زبان به عنوان زبان واحد مشترک جهانی، به ایجاد صلح و دوستی در سطح دنیا کمک شود. عنوان این کتاب «اینترناتسیا لینگوو» (به اسپرانتو: Internacia Lingvo) به معنی «زبان بین المللی» بود، که بعدها تحت عنوان «کتاب اول» یا اونوا لیبرو∗ (به اسپرانتو: Unua Libro) مشهور شد. هدف دکتر زامنهوف - که به افتخار او یونسکو نیز سال ۱۹۸۷ را به مناسبت جشن صدسالگی زبان اسپرانتو، «سال زامنهوف» نامید - خلق زبانی بی طرف و صلح پرور بود که یادگیری آن نیز آسان باشد و به درک متقابل فرهنگ های مردم مختلف جهان کمک کند.
پیوست شمارهٔ ۲: سیر تحول زبان های ابداعی، صفحهٔ ۲۲۹
پیوست شمارهٔ ۳: آشنایی با زبان وُلاپوک (نمونه ای از زبان های ابداعیِ پیش از اسپرانتو)، صفحهٔ ۲۶۳
پیوست شمارهٔ ۴: آشنایی با زبان لُگ لان (نمونه ای از زبان های ابداعیِ پس از اسپرانتو)، صفحهٔ ۲۷۷
پیوست شمارهٔ ۵: زندگی نامهٔ کوتاه دکتر زامنهوف، آفرینندهٔ زبان اسپرانتو، صفحهٔ ۲۸۹
پیوست شمارهٔ ۶: سخنرانیِ تاریخیِ دکتر زامِنهوف در اولین کنگرهٔ جهانیِ اسپرانتو، صفحهٔ ۳۰۱
پیوست شمارهٔ ۷: ایران، نخستین پیشنهادکنندهٔ اسپرانتو در جامعهٔ ملل، صفحهٔ ۳۱۱
پیوست شمارهٔ ۸: اسپرانتو در کامپیوترها و اینترنِت، صفحهٔ ۳۲۱
پیوست شمارهٔ ۹: چکیدهٔ دستور زبان اسپرانتو، صفحهٔ ۳۳۷
پیوست شمارهٔ ۱۰: هم بسته های اسپرانتو، صفحهٔ ۳۵۱
پیوست شمارهٔ ۱۱: اشعار نمونهٔ اسپرانتو، صفحهٔ ۳۵۵
پیوست شمارهٔ ۱۲: لیستِ مطالعاتیِ ادبیات اسپرانتو، صفحهٔ ۳۷۷
پیوست شمارهٔ ۱۳: برنامه های رادیوئی اسپرانتو، صفحهٔ ۳۸۱
پیوست شمارهٔ ۱۴: مراکز و نشریات اسپرانتو در جهان، صفحهٔ ۳۸۵
ویژگی منحصر به فرد الفبای اسپرانتو، آوائی بودن یا فونِتیک بودنِ صددرصد آن است، به این معنی که پس از فراگیری آن در عرض چند ساعت، دیگر هیچ گونه مشکلی برای فرد فراگیرندهٔ اسپرانتو در تلفظ یا دیکتهٔ واژگان وجود نخواهد داشت، چرا که هر حرف و کلمه در زبان اسپرانتو، تنها و تنها یک جور می تواند تلفظ یا نوشته شود. الفبای اسپرانتو دارای ۲۸ حرف از الفبای لاتین است که چهار حرف x, w, q, y در این الفبا وجود ندارند و در عوض شش حرف تکراری دارد که روی پنج حرف آن، هشتک قرار گرفته است و روی یک حرف دیگر، یک هفتک قرار داده اند تا آوای آن ها را تغییر دهند: ( ĉ، ĝ، ĥ، ĵ، ŝ، ŭ )
زبان بین المللی اِسپِرانتو در سال ۱۸۸۷ (میلادی) (۱۲۶۶ خورشیدی) توسط دکتر لودویک لازاروس زامنهوف لهستانی ساخته شد. اسپرانتو به علت ساختار علمی و آسان خود مورد توجه متفکران و دانشمندان با ملیت های گوناگون قرار گرفته و به خاطر ویژگی های منحصربه فرد آن، سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی سازمان ملل متحد (یونسکو) در سال ۱۹۵۴ (میلادی) به اتفاق آرا آن را طی قطعنامه ای به عنوان زبان بین المللی و بی طرف به رسمیت شناخت و آموزش اسپرانتو را به تمامی کشورهای عضو خود توصیه کرد. همچنین «یونسکو» در استقبال از صدمین سالگرد انتشار زبان اسپرانتو در سال ۱۹۸۶ (میلادی) (۱۳۶۵) در قطعنامه ای دیگر ضمن تأکید بر تصمیم قبلی خود، مراتب پشتیبانی خود را از آموزش و گسترش زبان بین المللی اسپرانتو در سراسر جهان ابراز داشته است.
برخی یوسف اعتصامی (اعتصام الملک)، پدر پروین اعتصامی، را اولین کسی می دانند که ایرانیان را با زبان اسپرانتو، توسط نشریهٔ خود بهار آشنا کرد. احمد کسروی نیز از کسانی بوده است، که ضمن فراگیری زبان بین المللی اسپرانتو، همان طور که در اثر خود تحت عنوان زبان پاک بیان کرده است، از ساختار علمی و منطقی آن، و هم چنین سامانهٔ واژه سازی چسبانشی یا پیوندی آن، برای تقویت و ویرایش زبان مادری خود، الهام گرفته است، و در عین حال برای گسترش زبان اسپرانتو در ایران نیز کمک فراوانی کرده است. در زمان افتتاح دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ خورشیدی، زبان اسپرانتو از مطالب درسی این دانشگاه بوده است.

پیشنهاد کاربران

زبان اسپرانتو ( به اسپرانتو: Esperanto ) زبان علمی یا فراساخته جهان است که از میان زبان های اینچنینی، بیشترین سخن گویان را داراست. [۱] نام این زبان از اسم مستعار لودویک زامنهوف پدیدآور این زبان گرفته شده است که در کتاب آموزشی خود با عنوان اونوا لیبرو∗ با نام دکترو اسپرانتو∗ امضا می کرد که خود در زبان اسپرانتو معنی «دکتر امیدوار» می دهد. هدف زامنهوف، خلق زبانی بی طرف و صلح پرور بود که یادگیری آن نیز آسان باشد و به درک متقابل فرهنگ های مردم مختلف جهان کمک کند.
الفبای اسپرانتو دارای ۲۸ حرف اقتباس شده از الفبای لاتین است. چهار حرف x, w, q, y در این الفبا وجود ندارند و در عوض شش حرف ĉ، ĝ، ĥ، ĵ، ŝ، ŭ به آن اضافه شده اند.
محتویات [نهفتن]
۱ تاریخچه
۱. ۱ پیشنهاد ایران
۱. ۲ کنگره ها
۲ انجمن ها
۳ دستور زبان
۴ الفبا
۵ واژگان اسپرانتو
۵. ۱ پایانه ها
۵. ۲ پسوندها
۵. ۲. ۱ پسوندهای دستوری
۵. ۲. ۲ پسوندهای معنایی
۵. ۳ پیشوندها
۵. ۴ ماخذ کلمات زبان اسپرانتو
۵. ۴. ۱ کلمه های وارد شده از فارسی
۶ ادبیات اسپرانتو
۷ فصلنامه اسپرانتوی ایران
۸ مراکز اسپرانتوی ایران
۹ جستارهای وابسته
۱۰ پانویس
۱۱ منبع
۱۲ پیوند به بیرون
تاریخچه [ویرایش]
لودویک زامنهوف
زبان بین المللی اِسپِرانتو در سال ۱۸۸۷ ( میلادی ) ( ۱۲۶۶ خورشیدی ) توسط دکتر لودویک لازاروس زامنهوف لهستانی ساخته شد. اسپرانتو به علت ساختار علمی و آسان خود مورد توجه متفکران و دانشمندان با ملیت های گوناگون قرار گرفته و به خاطر ویژگی های منحصر به فرد آن، سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی سازمان ملل متحد ( یونسکو ) در سال ۱۹۵۴ ( میلادی ) به اتفاق آرا آن را به عنوان زبان بین المللی و بی طرف به رسمیت شناخت و آموزش اسپرانتو را به تمامی کشورهای عضو خود توصیه کرد. همچنین «یونسکو» در استقبال از صدمین سالگرد انتشار زبان اسپرانتو در سال ۱۹۸۶ ( میلادی ) ( ۱۳۶۵ ) در قطعنامه ای دیگر ضمن تأکید بر تصمیم قبلی خود، مراتب پشتیبانی خود را از آموزش و گسترش زبان بین المللی اسپرانتو در سراسر جهان ابراز داشته است.
پیشنهاد ایران [ویرایش]
در دههٔ ۲۰ میلادی و تشکیل اولین اجلاس جامعه ملل، نمایندگان ایران پیشنهاد دادند تا زبان اسپرانتو به عنوان زبان مراودات بین المللی انتخاب شود. [۲] سیلوان زفت در این باره می نویسد:
شانسی بزرگ برای اسپرانتو پدیدار شد، هنگامی که در دههٔ ۱۹۲۰ میلادی، نمایندگان ایران در جامعه ملل پیشنهاد دادند تا اسپرانتو به عنوان زبان ارتباطات بین المللی پذیرفته شود. در بین این مبحث حمله های شدیدی به اسپرانتو شد. مخصوصا هیات فرانسوی هیاهوی بسیاری بر ضد این طرح راه انداخت. از نگاه فرانسویان، زبان فرانسه باید زبان بین المللی می شد. پیشنهاد ایران شکست خورد.
کنگره ها [ویرایش]
اسپرانتو، زبان ملی هیچ کشوری نیست و آموزش آن غرور فرهنگی هیچ ملتی را خدشه دار نساخته و باعث تحقیر ایشان نمی شود و بر همین اساس است که روز به روز در عرصه های مختلف بین المللی مورد استقبال و کاربرد بیشتر قرار می گیرد. هر سال صدها کنگره، کنفرانس، سمینار و نشست در زمینه های گوناگون به زبان اسپرانتو در کشورهای مختلف دنیا برگزار می شود، که از مهم ترین آنها کنگره بین المللی اسپرانتو ( UK ) ، کنگره بین المللی جوانان اسپرانتودان ( IJK ) ، کنگره جهانی پزشکان اسپرانتودان ( IMEK ) و. . . را می توان نام برد.
سازمان جهانی اسپرانتو ( UEA ) به عنوان مشاور رسمی سازمان ملل متحد و یونسکو در ردیف سازمان های بی طرف بین المللی قرار دارد و شبکه نمایندگی آن با بیش از ۲۰۰۰ عضو در ۱۰۰ کشور جهان پاسخگوی هرگونه نیاز اطلاعاتی اسپرانتودانان در زمینه های گوناگون است.
انجمن ها [ویرایش]
شبکه Pasporta Servo ( خدمات گذرنامه ای ) از جمله خدمات ویژه ای است که در جهان اسپرانتو وجود دارد، بدین معنی که اسپرانتودانان در سفر به کشورهای دیگر مورد پذیرایی کسانی که آمادگی خود را جهت پذیرش مهمان در کتابچه ای که هر سال منتشر می شود، ثبت نموده اند، قرار می گیرند و بدینسان هزینه های اقامت در هتل های گرانقیمت را متقبل نمی شوند، هم اکنون این شبکه در ۶۶ کشور جهان فعال است.
انجمن های گوناگون و بین المللی اسپرانتو این امکان را به افراد می دهد که نیازهای اطلاعاتی خود را در کوتاه ترین زمان ممکن برآورده سازند. انجمن بین المللی پزشکان اسپرانتودان ( UMEA ) ، انجمن بین المللی معلمان اسپرانتودان ( ILEI ) ، انجمن علمی اسپرانتودانان ( ISAE ) ، انجمن بین المللی روزنامه نگاران اسپرانتودان ( TEĴA ) ، شبکه بین المللی ترجمه به وسیله اسپرانتو ( ITRE ) ، انجمن نویسندگان اسپرانتو ( EVA ) ، انجمن بین المللی مطالعات مذهبی و خداشناسی ( ASISTI ) و . . . از جمله مراکزی هستند که اطلاعات تخصصی در اختیار علاقمندان قرار می دهند و نشریات تخصصی خود را به اسپرانتو در سطح جهان منتشر می کنند.
انتشار صدها روزنامه، مجله، ماهنامه، فصلنامه، سالنامه، گاهنامه، کتابهای علمی، فنی، فرهنگی، هنری و ادبی به اسپرانتو جریان یکسویه انتقال اطلاعات در نظام کنونی بین الملل را متحول ساخته است و به همه اسپرانتودانان این امکان را می دهد که در شرایطی برابر از دستاوردهای علمی و فنی استفاده کنند. فرستنده های رادیویی بین المللی از بسیاری از کشورهای جهان مانند: چین، برزیل، کوبا، اتریش و . . . بصورت روزانه و هفتگی به اسپرانتو برنامه پخش می کنند.
دستور زبان [ویرایش]
در زبان اسپرانتو واپسین حرف هر واژه ( پایانه ) نشان دهنده هویت دستوری و نقش واژه در جمله است. برای نمونه حرف یا پایانه o نام ساز؛ حرف a صفت ساز و حرف e قیدساز هستند. مشتق سازی کلمات در زبان اسپرانتو با وندها انجام می شود و واژه ها به صورت «پیشوند + ریشه + پسوند» هستند. واژه های ترکیبی نیز به صورت «وابسته + هسته» ساخته می شوند.
ازآنجا که مفعول در زبان اسپرانت . . .


کلمات دیگر: