کلمه جو
صفحه اصلی

فرارود

دانشنامه عمومی

فَرارود یا وَرارود یا ماوَراءُالنَهر (به فارسی تاجیکی: Фарорӯд) به سرزمینی گفته می شود که در میان دو رود آمودریا (جیحون) و سیردریا (سیحون) جای دارد. در واقع معنی اصلی آن، آن سوی رود آموی (جیحون یا آمودریا) است. این سرزمین بخشی از آسیای میانه است.
در ازبکستان کنونی: سمرقند، بخارا، چاچ (تاشکند)، نخشب (نَسَف یا قـَرشی)، تِرمِذ، خیوه، شهر سبز (کَش)، اندگان (اندیجان)، جیزّخ (دَیزَک یا دِزَک)، خوقند (قوقان)، کاث (ویرانه های این شهر نزدیک شهر بیرونی در استان قره قالپاقستان است)، نمنگان، گرگانج.
در تاجیکستان کنونی: خجند، کولاب، اِستَرَوشن (اُراتپه یا اسروشنه)، پنجکنت (زادگاه رودکی)، دوشنبه، قُرغان تپه.
در قزاقستان کنونی: یَسی (حضرت ترکستان)، طراز و پاراب (اُترار)، اسپیجاب (سیرام در نزدیکی شیمکنت).
در قرقیزستان کنونی: اوش، بلاساغون و اوزگند.
در ترکمنستان کنونی: کهنه گرگانج و مرو.
سرزمین های واقع در حوضهٔ آبریز دو رود آمودریا و سیردریا، دربرگیرنده ایالات چغانیان، ختلان، کش، نخشب، بخارا، سمرقند، اسروشنه، فرغانه، چاچ و اسپیجاب، پس از فتوحات اعراب به ماوراءالنهر معروف شد. این سرزمین از دیر باز شرقی ترین ایالت ایران و از دورهٔ هخامنشی زیر تابعیت امپراتوری ایران بود و سکنهٔ آن عمدتاً سغدی و خوارزمی بودند. این سرزمین در دوران هخامنشیان جزو ساتراپی سغد بوده است.
چون اعراب از خراسان به این ناحیه تاختند، پس از غلبه بر آنجا، آن را ماوراءالنهر نامیده و ضمیمهٔ خراسان ساختند. حملات اعراب به ماوراءالنهر از سال ۴۷ ه‍.ق در زمان حکومت زیاد بن ابیه در عراقین آغاز شد. با مهاجرت جمع زیادی از اعراب کوفه و بصره به خراسان، علاوه بر اینکه امنیت حمله کنندگان تأمین شد، ادامهٔ فتوحات نیز ممکن گردید. اگرچه از آن پس تا زمان قتیبة بن مسلم، تلاش برای فتح ماوراءالنهر ادامه یافت، عملاً فعالیت اعراب مسلمان در آن ناحیه از تاخت و تازهای پراکنده فراتر نرفت. با انتصاب قتیبة بن مسلم به حکومت خراسان در سال ۸۲ قمری بر موفقیت اعراب در ماوراءالنهر بسیار افزوده شد. با تلاش ها و حملات متعدد وی، بالاخره تا سال ۹۶ ه‍.ق سلطهٔ اعراب بر بیشتر فرارود تا سیردریا گسترده شد. مهاجرت تعداد زیادی از اعراب و اسکان آنها در نقاط مختلف ماوراءالنهر از جمله بخارا فتح این ناحیه قطعی به نظر می رسید؛ اما با مرگ قتیبه و شورشهایی که در پی آن رخ داد شاهزادگان و امیران بومی آن ناحیه با یاری گرفتن از امپراتوری ترک سر به شورش برداشتند و دوباره مستقل شدند. چنان که تا دو دههٔ بعد، والیان عربِ خراسان ناچار به جدال و کشمکش در این منطقه بودند و تنها در زمان امارت نصر بن سیار، آخرین امیر اموی خراسان، در سال ۱۲۱ ه‍.ق این ستیزه ها پایان یافت. از آن پس تا پایان عصر اموی، این منطقه پیوسته ضمیمهٔ خراسان بود و از طریق حکمران عرب مستقر در مرو اداره می شد.
نام این منطقه در فارسی باستان «پردری» و در پهلوی «فرارود» بود. در سده اول هجری فاتحان عرب این منطقه را ماوراءالنهر نام نهادند. فردوسی در مورد این تغییر نام می سراید:

ماوراالنهر


پیشنهاد کاربران

فرارود ( به فارسی تاجیکی: Фароруд ) ( به عربی: ماوَراء النَّهْر ) به سرزمینی گفته می شود که در میان دو رود آمودریا و سیردریا جای دارد. در واقع معنی اصلی آن، آن سوی رود آموی ( جیحون یا آمودریا ) است. این سرزمین بخشی از آسیای میانه است.
این سرزمین در دوران هخامنشیان جزو ساتراپی سغد بوده است.
نام
نام این منطقه در فارسی باستان «پردری» و در پهلوی «فرارود» بود. در سده اول هجری فاتحان عرب این منطقه را ماوراء النهر نام نهادند. فردوسی در مورد این تغییر نام می سراید[۱]:
اگر پهلوانی ندانی زبان فرارود را ماور النهر خوان
فرارودان
شهرها
برخی از شهرهای این سرزمین عبارت اند از:
سمرقند، بخارا، چاچ ( تاشکند ) ، نخشب ( نَسَف یا قـَرشی ) ، تِرمِذ، خیوه، شهر سبز ( کَش ) ، اندگان ( اندیجان ) ، جیزّخ ( دَیزَک یا دِزَک ) ، خوقند ( قوقان ) ، کاث ( ویرانه های این شهر نزدیک شهر بیرونی در استان قره قالپاقستان است. ) و نمنگان در ازبکستان کنونی
خجند، کولاب، اِستَرَوشن ( اُراتپه یا اسروشنه ) ، پنجکنت ( زادگاه رودکی ) ، دوشنبه، قُرغان تپه در تاجیکستان کنونی
یسی ( حضرت ترکستان ) ، تراز و پاراب ( اُترار ) ، اسپیجاب ( سیرام در نزدیکی شیمکنت ) در قزاقستان کنونی
اوش، بلاساغون و اوزگند در قرقیزستان کنونی.
منابع [ویرایش]
↑ * فروزانی، سید ابوالقاسم. ضرورت ها و هدف های ترویج فرهنگ ایرانی در عهد سامانیان. . آموزش تاریخ، ش. شماره ۲ ( زمستان ۱۳۸۴ ) : ص ۳۱.
شاهنامه - حکیم ابوالقاسم فردوسی
لغت نامه - دهخدا
پرنیان و حریر و ابریشم - میرزا شکورزاده

همان ماوراالنهر است و به سرزمین پهناوری در آسیای مرکزی، که در شمال شرقی فلات ایران قرار دارد. به آن ورا رود یا فرا رود یا وراز رود نیز گفته می شود؛ کشورهایی چون قزاقزستان، ترکمنستان، ازبکستات ، تاجیکستان و . . .

فرا رود
بالاتر رود، پیشی بگیرد


کلمات دیگر: