کلمه جو
صفحه اصلی

هواری بومدین

دانشنامه عمومی

محمد بن ابراهیم بوخروبه (۲۳ اوت ۱۹۳۲ - ۲۷ دسامبر ۱۹۷۸) معروف به هواری بومدین رهبر الجزایر (۱۹۶۵ تا ۱۹۷۸) و از شخصیت های برجسته جنبش عدم تعهد بود. بومدین یکی از برجسته ترین رجال سیاسی در الجزایر و کشورهای عرب در نیمه دوم قرن بیستم بحساب می آید. او نقش برجسته ای را در کشورهای آفریقایی و عرب بازی کرد و اولین رئیس جمهور یک کشور جهان سوم بود که در سازمان ملل متحد از نظم جهانی جدید صحبت کرد.
محمد بوخروبه در ۱۹۵۲ برای فرار از خدمت سربازی برای فرانسوی ها به مصر رفت. سپس وارد دانشگاه الازهر شد و به گروهی از جوانان مخالف الجزایری که احمد بن بلا نیز در میان آنان بود پیوست. در ۱۹۵۵ نام هواری بومدین را برای خود برگزید و به درجه کلنل (سرهنگ) بالاترین درجه آن دوران ارتش آزادی بخش ملی رسید. او نیروهای خود را دور از دسترس فرانسوی ها در تونس و مراکش سازماندهی می کرد.
سرهنگ بومدین در ۱۹۶۰ فرماندهی ارتش آزادی بخش ملی را بر عهده گرفت. پس از استقلال الجزایر او به احمد بن بلا کمک کرد تا حکومت را در اختیار گیرد و خود به عنوان وزیر دفاع و فرمانده کل قوا، رئیس شورای انقلاب میهنی و معاون اول رئیس جمهور منصوب شد.
با بالا گرفتن اختلاف میان دو رهبر، بومدین در ۱۹ ژوئن ۱۹۶۵ با کودتایی بدون خون ریزی بن بلا را خلع کرد و خود در رأس یک شورای انقلابی ۲۶ نفری در منصب ریاست جمهوری الجزایر قرار گرفت. هر چند رهبری او در ابتدا ضعیف بود، اما با ناکام ماندن کودتای طاهر زبیری علیه او در ۱۴ دسامبر ۱۹۶۷ بومدین به رهبر بی رقیب کشور بدل شد. او تا پایان زندگی اش در بیست و هفتم دسامبر سال ۱۹۷۸ در همین منصب باقی ماند.

نقل قول ها

هواری بومدین (۱۹۳۲–۱۹۷۸) چهارمین رئیس جمهور الجزایر، رهبر الجزایر (۱۹۶۵ تا ۱۹۷۸) و از شخصیت های برجسته جنبش عدم تعهد بود.
• «ما با فلسطین هستیم، چه ظالم باشد چه مظلوم.»• «جهان میانِ کشورهای فقیر و غنی تقسیم شده است.»روزنامهٔ المصوّر، مصر، ۱۶ اوت ۱۹۷۳• «اگر در گذشته، جهان میان دو اردوگاهِ سرمایه داری و کمونیستی تقسیم می شد، امروزه به عقیدهٔ ما از دو بخشِ تازه تر ترکیب یافته است؛ جهان ثروتمندان و جهانِ تهیدستان.»روزنامهٔ المصوّر، مصر، ۱۶ اوت ۱۹۷۳• «من بر این عقیده نیستم که خطِ تقسیمِ جهان دقیقاً خطّی ایدئولوژیک بوده باشد.»روزنامهٔ لوموند، ۵ سپتامبر ۱۹۷۳، مصاحبه،


کلمات دیگر: