کلمه جو
صفحه اصلی

تیروئید


برابر پارسی : سپردیس

فرهنگ فارسی

( اسم ) یکی از غدد مترشح داخلی که درقسمت قدامی و تحتانی حنجره قرار دارد . این غده در انسان از واحدی ساخته شده و دارای دو لب طرفی و تنگه ای وسطی است . رنگش خاکستری و نرم و در ملامسه قابل ارتجاع است . وزنش در انسان بالغ بر ۲٠ تا ۳۵ گرم است . فقدان این غده یا اختلالی در ترشحات آن موجب اختلالات شدید در حیات شخص گردد . برداشتن آن یا کمی ترشح آن موجب توقف نمو جسمی و عقلی شود و تبادلات غذایی را نقصان دهد .

← سپردیس


فرهنگ معین

[ فر. ] (اِ. ) غده ای است در زیر گلو که ماده ای به نام تیروکسین را در خون ترشح می کند. بزرگ شدن بیش از اندازة این غده ، گواتر نامیده می شود. اگر مادة ترشحی این غده کم شود باعث باد کردن پوست بدن می شود. بریدن این غده در پستانداران پیش از بلوغ باعث کوتاهی ق

[ فر. ] (اِ.) غده ای است در زیر گلو که ماده ای به نام تیروکسین را در خون ترشح می کند. بزرگ شدن بیش از اندازة این غده ، گواتر نامیده می شود. اگر مادة ترشحی این غده کم شود باعث باد کردن پوست بدن می شود. بریدن این غده در پستانداران پیش از بلوغ باعث کوتاهی قد و توقف رشد غدد تناسلی می شود، سپردیس (فره ).


فرهنگ عمید

۱. (زیست شناسی ) غده ای درون ریز در گردن و جلوِ حنجره، تقریباً به شکل h، و به وزن ۲۵ تا ۳۰ گرم که هورمونی به نام تیروکسین را برای تنظیم سوخت وساز بدن می سازد.
۲. (پزشکی ) [عامیانه، مجاز] بیماری غدۀ تیروئید.

۱. (زیست‌شناسی) غده‌ای درون‌ریز در گردن و جلوِ حنجره، تقریباً به شکل H، و به وزن ۲۵ تا ۳۰ گرم که هورمونی به نام تیروکسین را برای تنظیم سوخت‌وساز بدن می‌سازد.
۲. (پزشکی) [عامیانه، مجاز] بیماری غدۀ تیروئید.


دانشنامه آزاد فارسی

تیروئید (thyroid)
تیروئید
تیروئید
تیروئید
تیروئید
تیروئید
غدۀ درون ریزی۱ در مهره داران۲، در قسمت جلوی نای۳، در ناحیه گردن۴. چندین هورمون۵ ترشح می کند که مهم ترین آن ها هورمونی حاوی ید، با نام تیروکسین۶، است که باعث تحریک رشد و سوخت و ساز۷، و نیز موجب اعمال دیگری در بدن می شود. غدۀ تیروئید را غدۀ تنظیم کنندۀ میزان متابولیسم بدن می دانند. براثر فعالیت زیاد این غده، مثلاً در حالت پرکاری تیروئید۸، بیمار احساس گرما می کند و تعریقش بیشتر می شود. در ضمن، سرعت ضربان قلب بیمار زیاد، و فرد دچار اسهال و کاهش وزن می شود. به عکس، کم کاری تیروئید موجب میکسواِدِما۹ یا ورم مخاطی پوست می شود که با علایمی نظیر حساسیت به سرما، یبوست، و افزایش وزن مشخص می شود. در اطفال، کم کاری تیروئید منجربه نوعی عقب افتادگی ذهنی۱۰ با نام کِرتینیسم۱۱ می شود.
endocrine glandvertebratestracheaneckhormonethyroxinemetabolismHyperthyroidismMyxoedemamental retardationCretinism

فرهنگستان زبان و ادب

[پزشکی] ← سپردیس

پیشنهاد کاربران

Thyroid
منبع ترشح هرمون

غده تیروئید یا سپردیس غده ای پروانه ای شکل است که در قسمت عرضی حنجره، در جلوی گلو قرار گرفته است.

کالبدشناسی
این غده جزء بزرگترین غدد اندوکرین بوده و از دو لوب تشکیل شده است. وزن تیروئید حدود بیست و پنج گرم و اندازه آن در مردان بزرگتر است. اندازه تیروئید در زنان، در دوران قاعدگی و حاملگی افزایش می یابد. تیروئید در قسمت مرکزی دارای ایسموس ( تنگه ) است که سبب اتصال دو لوب تیروئیدی به یکدیگر می شود. ممکن است گاهی لوب سومی هم به شکل هرمی از ایسموس یا دو لوب اصلی دیگر بیرون بزند. در بعضی موارد توده های کوچکی از جنس بافت تیرویید در اطراف غده مشاهده می شود که به غده اصلی اتصالی ندارند و با نام غدد اکسسوری ( فرعی ) تیروئیدی شناخته می شوند.

واحدهای تشکیل دهنده غده تیروئید آسینوس یا فولیکول است و در قسمت مرکزی آن پروتئین های کلوئیدی قرار دارد که خود به عنوان انبار ذخیره هورمون تیروئید استفاده می شود. چهار عملکرد اصلی تیروئید عبارت است از:

جذب و انتقال ید
ساخت و ترشح تیروگلوبین
اتصال ید به تیروگلوبین به منظور ساخت هورمون های تیروئیدی
ترشح هورمون تیروئید به دستگاه گردش خون
هورمون های تیروئیدی
هورمون های تیروئیدی شامل تیروکسین یا T۴، تری یدوتیرونین یا T۳ و تری - یدوتیرونین وارون یا RT۳ هستند، که هورمون کلسیتونین نیز توسط غده تیروئید سنتز می شود. از هورمون های تیروئیدی ذکر شده T۴ به مقادیر بالا ترشح می گردد اما T۳ بیشترین فعالیت و RT۳ کمترین مقدار را دارا است.


کلمات دیگر: