کلمه جو
صفحه اصلی

سابقون

فرهنگ فارسی

سابق در حالت رفعی

لغت نامه دهخدا

سابقون. [ ب ِ ] ( ع ص ، اِ ) ج ِ سابق ، در حالت رفعی. رجوع به سابق شود.

دانشنامه آزاد فارسی

(جمع سابق از ریشۀ سَبَقَ به معنای تقدّم و پیش افتادن) مفسرین دربارۀ مفهوم آن اقوال مختلفی را ذکر کرده اند، اما بیشتر آنان (ازجمله علامه طباطبایی در المیزان) گفته اند که مراد از سابقون کسانی هستند که در خیرات سبقت می گیرند، و قهراً وقتی به اعمال خیر سبقت می گیرند، به مغفرت و رحمتی هم که در ازای آن اعمال هست سبقت گرفته اند؛ لذا در آیۀ ۲۱ سورۀ حدید به جای امر به سبقت در اعمال خیر، فرموده است که به مغفرت و جنّت سبقت گیرید. در سورۀ واقعه نیز که مردمان را به سه گروه اصحاب میمنه، اصحاب مشئمه و سابقون تقسیم کرده و فرموده است السابقون السابقون (واقعه، ۱۰)، مراد از سابقون اوّل را سابقون به خیرات، و مراد از سابقون دوم را سابقون به مغفرت و رحمت دانسته اند، یعنی پیشی گیرندگان به اعمال خیر پیشی گیرندگان به مغفرت اند. در آیۀ بعد (واقعه، ۱۱) سابقون را همان مقرّبان دانسته است. از این جا می توان به مقام شامخ سابقون پی برد زیرا بلندپایه ترین بندگان در پیشگاه خداوند همان مقربان اند. در تاریخ اسلام سابقون به ایمان آورندگان اولیه که در اسلام آوردن بر دیگران پیشی گرفته اند، نیز اطلاق می شود (توبه، ۱۰۰).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سابقون، تعبیری قرآنی به معنای پیشگامان در کارهای خیر و طاعت الهی است.
سابقون صیغه ی جمع مذکر اسم فاعل از مصدر سَبْق، به معنای پیشی گیرندگان است.به اسب پیشرو در مسابقه، سابق و سَبوق گفته می شود.
← سبق و لحوق
از ۳۷ مرتبه ای که سَبق و مشتقات آن در قرآن کریم به کار رفته، هشت مورد اسم فاعل «سابق» است که در تمامی این موارد معنای پیشی گرفتن وجود دارد.از این هشت مورد، دو آیه توصیه به امت مسلمان برای پیشی گرفتن در خیرات است، یک آیه توصیه به انسانها برای پیشی گرفتن به سوی بخشایش پروردگار و بهشت و پنج آیه وصفهایی درباره ی برخی از «سابقون» است، مانند برادرانی که در ایمان مقدّم بوده اند، نخستین مسلمانان از مهاجران و انصار، وارثان کتابهای آسمانی و برخی از مؤمنان و مقربان. بنابراین، به نظر می رسد واژه ی سابقون در قرآن به طور کلی برای وصف کسانی به کار رفته که در نیکیها (خیرات) جلودار هستند، از جمله در ایمان یا در عمل به دستورهای کتابهای آسمانی.
ویژگی سابقون
بر اساس آیه های قرآن، ویژگیهای این افراد با ویژگیهای مؤمنان حقیقی مشابه است، چنان که مطابق آیه ی ۵۷ تا ۶۱ سوره مؤمنون، افرادی که در کارهای نیک شتاب می کنند و درآن سبقت می گیرند، کسانی هستند که از خشیت پروردگار می ترسند، به نشانه های او ایمان دارند، به او شرک نمی ورزند، از آنچه خدا به ایشان داده انفاق می کنند و همواره در اندیشه بازگشت به سوی پروردگارند.
سابقون در سوره واقعه
...


کلمات دیگر: