کلمه جو
صفحه اصلی

ظاهریه

فرهنگ فارسی

مذهب و فرقه منسوب به ابوسلیمان داود
نام در اهمی که در مصر شایع بوده است .

لغت نامه دهخدا

ظاهریه . [ هَِ ری ی َ ] (اِخ ) نام دو قریه در مصر منسوب به الظاهر لاعزاز دین اﷲ از خلفای فاطمی است . رجوع به معجم البلدان چ مصر ج 6 ص 81 شود.


ظاهریه . [ هَِ ری ی َ ] (ص نسبی ، اِ) نام دراهمی که در مصر شایع بوده است .


ظاهریه. [ هَِ ری ی َ ] ( ص نسبی ، اِ ) نام دراهمی که در مصر شایع بوده است.

ظاهریه. [ هَِ ری ی َ ] ( اِخ ) رجوع به ظاهری شود.

ظاهریه. [ هَِ ری ی َ ] ( اِخ ) نام دو قریه در مصر منسوب به الظاهر لاعزاز دین اﷲ از خلفای فاطمی است. رجوع به معجم البلدان چ مصر ج 6 ص 81 شود.

ظاهریه . [ هَِ ری ی َ ] (اِخ ) رجوع به ظاهری شود.


دانشنامه آزاد فارسی

ظاهِریّه
(یا: داودیه) از مذاهب فقهی اهل سنت، پیروان داود ظاهری، پدیدآمده در قرن ۳ق در بغداد. ظاهریه در روش فقهی خود از تأویل، رأی و قیاس اجتناب می کردند و فقط به ظاهر قرآن و سنت توجه داشتند. اینان اجماع صحابه را می پذیرفتند و استحسان و استصحاب و تقلید را قبول نداشتند. ابن حزم اندلسی از مروجان فقه ظاهری بود و کتابی با نام الفقه الظاهر در اصول این مذهب نوشت. مذهب ظاهریه، که در عراق، ایران، نواحی شمال افریقا و اندلس رواج داشت، دوامی نیافت و رفته رفته ازبین رفت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ظاهریه از مذاهب اهل سنت است.
ظاهریه از مذاهب منحرف و ساخته و پرداخته داوود بن علی بن خلف اصفهانی ( ۲۰۰ یا ۲۰۲ ۲۷۰ ه. ق) است که امروزه منقرض شده است. بنیان گذار این فرقه ابتدا شافعی مذهب بود، سپس برای خود مذهبی خاص تراشید که مبتنی بود بر عمل به ظاهر کتاب خدا و سنت پیامبر صلّی اللّه علیه و آله، مگر آنکه دلیلی بر خلاف آن دو وجود داشته باشد.از ویژگیهای مذهب ظاهریه، نادیده گرفتن علتهای حکم و بها ندادن به قیاس ، استحسان ، تقلید و رأی و اجتهاد است و در موارد عدم وجود نصّی از کتاب و سنت به اجماع اصحاب یا همه علما تمسّک و بر اساس آن عمل می کرد. ظاهریه از مخالفان به شمار رفته و محکوم به احکام آن است.


کلمات دیگر: