کلمه جو
صفحه اصلی

خارطوم

فارسی به انگلیسی

khartoum

دانشنامه عمومی

خارطوم، خَرطوم یا خُرطوم (به عربی: الخرطوم) پایتخت و دومین شهر بزرگ کشور سودان و نیز مرکز ایالت خارطوم است.
امان - اردن
قاهره - مصر
استانبول - ترکیه
آنکارا - ترکیه
سن پترزبورگ - روسیه
ووهان - جمهوری خلق چین
اسمره - اریتره
ام درمان - سودان
برازیلیا - برزیل
- سومالی لند
جیبوتی - جیبوتی
دوبی - امارات متحده عربی
شهر خارطوم که مرکز استان خارطوم می باشد در برخوردگاه رودخانه نیل سفید و نیل آبی قرار گرفته است.
به این پیوند دو نیل اصطلاحاً «مُگران» می گویند.
نام عربی شهر یعنی الخرطوم در همان معنی خرطوم فیل است.

دانشنامه آزاد فارسی

خارْطوم
مسجد نیلین، خارطوم، سودان
مسجد نیلین، خارطوم، سودان
مسجد نیلین، خارطوم، سودان
مسجد نیلین، خارطوم، سودان
(یا: خرطوم) پایتخت و مرکز بازرگانی سودان، در ایالت خارطوم۱. در محل تلاقی رود های نیل ازرق (آبی)۲ و نیل ابیض (سفید)۳ واقع شده است. ۵,۷۱۷,۳۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). جمعیت خارطوم شمالی۴، در امتداد رود نیل آبی، ۸۹۰هزار نفر است. اُم دُرمان۵ از حومه های خارطوم است و جمعیت ناحیۀ شهری را به بیش از ۳میلیون نفر افزایش می دهد. خارطوم مدت هاست که مرکز ارتباطیِ کشورهای عرب افریقای شمالی و کشورهای مرکز افریقا به شمار می رود. این شهر در منطقۀ حاصل خیز کشت پنبه واقع شده است و با خط لولۀ نفت به پورت سودان۶، در ساحل دریای سرخ۷، وصل می شود. دباغی چرم، نساجی، تولید ماشین آلات سبک، مواد غذایی، اشیای شیشه ای، و چاپ از صنایع آن است. محمدعلی پاشا در ۱۸۲۳ خارطوم را بنا کرد. نیروهای مهدی سودانی در ۱۸۸۵ ژنرال گوردون۸ را در خارطوم به قتل رساندند. پس از آن که سربازان بریتانیایی به فرماندهی کیچنر۹ مجدداً شهر را تصرف کردند (۱۸۹۸)، شهری جدید ساخته شد. پس از احداث خارطوم، آن را با دیوار و قلعه مستحکم کردند. مهدی سودانی در ۱۸۸۵ شهر را تصرف کرد. دراویش به رهبری خلیفه عبدالله، جانشین مهدی، شهر را ویران و مرکز حکومت خود را به ام دُرمان منتقل کردند. آن ها در ۱۸۹۸ شکست خوردند و خارطوم به تصرف سربازان بریتانیایی و مصریِ تحت فرماندهی کیچنر درآمد. بعد از آن، شهر بار دیگر رونق تجاری و آرامش خود را بازیافت. خارطوم از ۱۸۹۹ تا ۱۹۵۶ پایتخت سودانِ مصر و انگلیس۱۰ بود و پس از استقلال سودان نیز موقعیت خود را حفظ کرد.Khartoum State Blue Nile White Nile Khartoum North Omdurman Port Sudan Red Sea General Gordon Kitchener Anglo-Egyptian Sudan

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خَرطوم (خارطوم/ خُرطوم)، پایتخت سودان، واقع در استان خرطوم در مرکز سودان، در محل تلاقی رود نیل آبی (ازرق) و نیل سفید (ابیض)، و در ارتفاع حدود چهارصد متری از سطح دریا است.
استان خرطوم با جمعیتی حدود شش میلیون نفر در دشتی مثلث شکل واقع شده و شامل سه شهر خرطوم شمالی (خرطوم بحری) واقع در شرق رود نیل آبی و نیل سفید، اُم دُرمان، پایتخت فرهنگی سودان، واقع در غرب رود نیل سفید و نیل بزرگ و خرطوم، پایتخت رسمی سودان، است آب و هوای خرطوم گرم و خشک است. میانگین درجه حرارت سالیانه آن ْ ۳۰ و میانگین بارندگی سالیانه ۱۵۰ میلیمتر است. صحرای بیوضه واقع در شمال این شهر پوشیده از بوته ها و درختان خاردار علف مقاوم به خشکی است.
وضعیت اقتصادی و فرهنگی
خرطوم مرکز سیاسی و اداری، خدماتی، تجاری، اقتصادی، صنعتی سودان و به لحاظ فرهنگی دارای اهمیت است. خطوط راه آهن خرطوم را به مصر، العُبید و بورت سودان متصل می کند شهر خرطوم با یک پل به ساحل غربی نیل سفید و اُم درمان و با پل دیگر به خرطوم بحری یا شمالی در ساحل شرقی نیل آبی مرتبط می شود فرودگاه بین المللی سودان نیز در شهر خرطوم واقع است.
کشاورزی و صنعت خارطوم
شهر خرطوم از لحاظ کشاورزی دارای موقعیت ممتازی است، چنان که در اطراف آن کشتزارهای برنج، گندم، بادام زمینی، کنجد و پنبه، و نیز نخلستان ها و بوستان های بزرگ وجود دارد. سد جبل اولیاء در جنوب خرطوم بر روی نیل سفید در ۱۳۱۶ش/ ۱۹۳۷ احداث گردید که با استفاده از آب آن طرح کشت پنبه میان دو نیل اجرا شد. در ۱۳۲۱ش/ ۱۹۴۲ یکی از طولانی ترین مخازن آبی جهان در این شهر احداث گردید که با بنای سدّ اسوان اهمیت خود را از دست داد. خرطوم مرکز تجاری و اولین مرکز صنعتی سودان است و بیش تر کارخانه های صنعتی سودان در این شهر متمرکزند، از جمله صنایع نساجی، موادغذایی و ساختمان.
آثار تاریخی
...


کلمات دیگر: