کلمه جو
صفحه اصلی

زاغ مرز

فرهنگ فارسی

دهیست از دهستان قره طقان بخش بهشهر از شهرستان ساری

لغت نامه دهخدا

زاغ مرز. [ م َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان قره طقان بخش بهشهر از شهرستان ساری واقع در 2000گزی شمال باختری بهشهر و 16000گزی شمال نکا. منطقه آن دشت ، معتدل ، مرطوب و مالاریائی و زبان اهالی کردی ، فارسی و مازندرانی است. سکنه آن 950 تن و از طائفه عبدالملکی ( کرد شیرازی ) اند و دارای آب ازرودخانه نکا و محصول آن برنج و غلات و پنبه و صیفی میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ). زاغمرز از مراکز مهم پنبه کاری ایران است و ایل عبدالملکی که ازمهمترین عشایر مازندران است و در اصل قشقائی بوده از آغاز دوره قاجاریه در این ده سکناگزیده اند. رجوع به جغرافیای کیهان ج 2 ص 284، جغرافیای مازندران ص 50 و 60 و سفرنامه مازندران و استراباد رابینو شود.

دانشنامه عمومی

زاغمرز ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بهشهر در استان مازندران ایران است. این روستا به دلیل حضور شرکت صدرا ، بندر امیرآباد ، نیروگاه شهید سلیمی نکا ، شرکت ملی نفت ایران و شبه جزیره و پناهگاه حیات وحش میانکاله و... قطب گردشگری و اقتصادی و تجاری شرق مازندران و دروازدهٔ ورود به کشورهای آسیای میانه و روسیه و شمال اروپا است . در سال های اخیر اقوام مختلفی به زاغمرز و حومه آن مهاجرت کرده اند با این حال جمعیت اعظم زاغمرز و منطقه چهارقلعه عبدالملکی را افراد ایل عبدالملکی تشکیل می دهند که نزدیک به دو قرن قبل در این منطقه عاری از سکنه و مورد تهاجم ترکمن ها ساکن شدند. عبدالملکی ها از کُردهای هورامی زبان هستند که از سپاهیان شجاع سلسله افشاریه و زندیه بودند که برای مقابله با اقوام مهاجم به این منطقه کوچانده شدند . عمده محصولات تولیدی زاغمرز و حومه را مرکبات ، برنج ، هندوانه و محصولات دامپروری تشکیل می دهد.
فهرست روستاهای ایران
پایگاه جنگلبانی زاغمرز
بهشهر
مرداب لپو زاغمرز
شبه جزیره میانکاله
این روستا در دهستان میان کاله قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰، جمعیت آن ۵٬۳۷۶ نفر (۱٬۶۴۱خانوار) بوده است.

گویش مازنی

/zaagh marz/ از توابع قره طغان شهرستان بهشهر

از توابع قره طغان شهرستان بهشهر


پیشنهاد کاربران

نام روستایی است با حدود 6000 نفر جمعیت در شهرستان بهشهر در مازندران. به صورت زاغ مرز هر نوشته شده است و نام قدیم آن فهروند بوده است.

عبدالملکی های زاغمرز از کُرد های هورامی زبان هستند که از سپاهیان شجاع سلسله افشاریه و زندیه بودند که برای مقابله با اقوام مهاجم به این منطقه کوچانده شدند . عمده محصولات تولیدی زاغمرز و حومه را مرکبات ، برنج ، هندوانه و محصولات دامپروری تشکیل می دهد.
منبع : جمال ابوطالبی عبدالملکی ، عضو شورای اسلامی زاغمرز و محقق تاریخ اقوام


کلمات دیگر: