کلمه جو
صفحه اصلی

صحابیات

لغت نامه دهخدا

صحابیات. [ ص َ بی یا ] ( ع ص نسبی ، اِ ) ج ِ صحابیة، و آنان زنانی هستند که درک صحبت رسول ( ص ) کرده اند.

دانشنامه عمومی

صحابیات زنانی هستند که محمّد پیامبر اسلام را دیده ومسلمان شده اند یا در زمان ایشان، مسلمان تولد یافتند.
اروی دختر عبدالمطلب
اروی دختر کریز
اسماء دختر ابوبکر
اسماء دختر یزید
اسماء دختر عمیس
ام حبیبه
ام خالد
ام سلمه:او دارای منزلتی والا در علم و روایت حدیث می باشد و پس از خدیجه فاضل ترین و پرهیزگارترین زمان پیغمبر و داناترین آنها به کتاب و سنت است تا جایی که عاشیه به او گفته است: تو نخستین بانوی مهاجر از ز نان رسول خدا می باشی و تو بزرگ مادران مؤمنان هستی و جبرئیل بیشتر در خانه تو می بود. اسم سلمه، از فقهای زنان صاحبه به شمار می رفت درباره علم و اجتهاد او کافی است که بگوییم جابربن عبدالله انصاری صحابی بزرگوار با همه شکوهی که در میان صحابه داشت به او مراجعه می کرد و به فتوای او عمل می نمود. احادیثی که ام سلمه از پیغمبر روایت کرده است بالغ بر 378 حدیث می باشد و روایات او در فضیلت علی معروف است و اشعاری که مورخان از این بانوی گرانقدر ذکر کرده اند درباره ولایت اهل بیت می باشد.
ام سلیم
ام عماره
ام قیس
ام کلثوم دختر عقبه
ام کلثوم دختر محمّد
ام کلثوم دختر علی بن ابی طالب
ام هانی دختر ابوطالب
امامه دختر ابی عاص ربیعه
برکه امّ ایمن
جویریه دختر حارث
حفصه دختر عمر
حارثه دختر محمود
حبیبه دختر عبیدالله
هاله دختر وهب
حلیمه دختر عبدالله
حلیمه سعدیه
حواء انصاری
خدیجه دختر خویلد همسر محمد پیامبر اسلام
خوله دختر عامر
خوله دختر حکیم
خیره دختر ابی حدر
رقیه دختر محمّد
رمله دختر ابوسفیان
زینب دختر جحش
زینب دختر خزیمه
زینب دختر علی بن ابی طالب
زینب دختر محمّد
سمیه دختر خیاط
سهله دختر سهیل
سلمه دختر عمیس
سباع بن عرفطه
سوده دختر زمعه
سمیه دختر خبّاب
سوده دختر زمعه
صفیه دختر عبدالمطلب
صفیه دختر حیی اخطب
عایشه دختر ابوبکر: دختر نخستین خلیفه از خلفای راشدین و سومین همسر محمد پسر عبدالله، پیامبر اسلام است. مادرش ام رومان از قبیله کنانه بود. محمد به عایشه کنیه ام عبدالله، به خاطر نام خواهرزاده اش عبدالله پسر زبیر داده بود
فاطمه زهرا دختر محمّد (پیامبر اسلام):فاطِمهمشهور به فاطِمهٔ زَهرا (۵ بعثت -۱۱ق)، دخترپیامبر اسلام و خدیجه کبری و همچنین همسرامام علی است. او یکی از پنج تن آل عبا (اصحاب کساء) بوده که شیعیانِ دوازده امامی آنها را معصوم می دانند. امام دوم و سوم شیعیان و زینب از فرزندان او هستند. زهرا، بَتول، سیدة نساء العالمین از جمله القاب وی و اُمّ اَبیها کنیه مشهور او است. فاطمه، تنها زن همراه پیامبر در روز مباهله با مسیحیان نجران بوده است. وی در ماجرای سقیفه ضمن مخالفت با اقدام شورای سقیفه، خلافت ابوبکر را غاصبانه خواند و با او بیعت نکرد. او در جریان غصب فدک و دفاع از خلافت امیرالمومنین خطبه ای خواند که به خطبه فدکیه معروف است. فاطمه اندکی پس از رحلت پیامبر و در جریان هجوم مأموران ابوبکر به خانه اش، آسیب دید، در بستر بیماری افتاد و پس از مدت کوتاهی در ۳ جمادی الثانی سال ۱۱ هجری قمری در مدینهبه شهادت رسید. پیکر دختر پیامبر به سفارش خودش شبانه و مخفیانه دفن شد و قبرش هیچ گاه مشخص نشد. سوره کوثر، آیه تطهیر، آیه مودت و آیه اطعام و احادیثی چون حدیث بَضعه در شأن و فضیلت فاطمه نازل و نقل شده اند. در روایات آمده است که پیامبر، فاطمه را برترین زن در دو عالم معرفی کرده و خشم و خشنودی او را خشم و خشنودی خداوند دانسته است.تسبیحات حضرت زهرا ذکری است که پیامبر به فاطمه آموخت و مصحف فاطمه کتابی است شامل سخنانی که فرشته الهی به فاطمه الهام کرده و امیرالمومنین آنها را نوشته است. این صحیفه بنابر روایات، در دست امامان بوده و هم اکنون در دست امام زمان است. شیعیانْ فاطمه را الگوی خود می دانند و در سالروز شهادت وی که به ایام فاطمیه مشهور است، عزاداری می کنند. در ایران سالروز ولادت فاطمه (۲۰ جمادی الثانی)، روز زن و مادر نامگذاری شده و نام فاطمه و زهرا جزء بیشترین نام ها برای دختران است.
فاطمه دختر حزم
لیلا دختر منهال
لبابه دختر حارث
لبینه
ماریه قبطیه
ملیکه دختر ملحان
میمونه دختر حارث
نسیبه دختر حارث
نسیبه دختر کعب


کلمات دیگر: