کلمه جو
صفحه اصلی

توان الکتریکی

دانشنامه عمومی

مطابق قانون اهم، اختلاف پتانسیل دو سر یک ] با رابطه V = R I {\displaystyle V=RI} داده می شود که در آن I شدت جریان است که از مقاومت می گذرد. از طرفی مقدار انرژی مصرفی در یک مقاومت از رابطه W = R I 2 t {\displaystyle W=RI^{2}t} محاسبه می شود. توان مصرفی که عبارت است از مقدار انرژی الکتریکی مصرف شده در این مقاومت در واحد زمان، از رابطهٔ زیر محاسبه می شود:
کتاب فیزیک هالیدی، جلد ده
P = W t {\displaystyle P={\frac {W}{t}}}
حال اگر مقدار انرژی را از فرمولش در رابطه توان جایگذاری کنیم، روابط مربوط به توان به صورت زیر بدست می آید:
P = W t = R I 2 t t = R I 2 ⇒ P = R I 2 {\displaystyle P={\frac {W}{t}}={\frac {RI^{2}t}{t}}=RI^{2}\Rightarrow P=RI^{2}}

دانشنامه آزاد فارسی

تَوان اِلکتریکی (electric power)
آهنگ مصرف انرژی الکتریکی در موتور برقی یا آهنگ تبدیل آن به انواع دیگر انرژی، ازجمله نور، گرما یا انرژی مکانیکی. توان را معمولاً برحسب وات (ژول بر ثانیه) اندازه می گیرند که برابر با حاصل ضرب ولتاژ در شدت جریان است. در هر مدار بسته، اختلاف پتانسیل (ولتاژ) سبب می شود که الکترون ها به طرف قطب یا پتانسیل مثبت به حرکت درآیند. برای به حرکت درآوردن الکترون ها کار انجام می شود و آهنگ انجام کار را توان الکتریکی می گویند. اگر ولتاژ برابرV ولت و جریان برابر I آمپر باشد، توان P برحسب وات عبارت است از P=VI توان الکتریکی مصرف شده در یک لامپ روشنایی که با جریان۰.۴ آمپر و ولتاژ ۲۵۰ ولت کار می کند، برابر ۱۰۰ وات است که تبدیل به نور و گرما می شود. چنین لامپی را، لامپ ۱۰۰ وات می گویند. توان مصرف شده در موتوری برقی که با همان ولتاژ و جریان شش آمپری کار می کند برابر ۱۵۰۰ وات (۱.۵ کیلووات) است. این توان معادل توانی مکانیکی در حدود دو اسب بخار است.


کلمات دیگر: