کلمه جو
صفحه اصلی

الانان

فرهنگ فارسی

( آلانان ) نام آلان است
الان اران .

لغت نامه دهخدا

الانان . [ اَ ] (اِخ ) الان . اران . سرزمین الان :
الانان و غز گشت پرداخته
شد آن پادشاهی همه تاخته .

فردوسی .


بخواند و بسی پندها دادشان
براه الانان فرستادشان .

فردوسی .


به ایرانیان گفت الانان و هند
شد از بیم شمشیر ما چون پرند.

فردوسی .


کشیدند لشکر بدشت نبرد
الانان و دریا پس پشت کرد.

فردوسی .


رجوع به الان و اران و آلان شود.

( آلانان ) آلانان. ( اِخ ) نام آلان است ، چون خزران نام خزر : و هرگز هیچکس در آن زمین [ روس ] نرسیده مگر گشتاسف بفرمان پدرش لهراسف در آن وقت که کیخسرو او را بخزران و آلانان فرستاد. ( مجمل التواریخ ).
الانان. [ اَ ] ( اِخ ) الان. اران. سرزمین الان :
الانان و غز گشت پرداخته
شد آن پادشاهی همه تاخته.
فردوسی.
بخواند و بسی پندها دادشان
براه الانان فرستادشان.
فردوسی.
به ایرانیان گفت الانان و هند
شد از بیم شمشیر ما چون پرند.
فردوسی.
کشیدند لشکر بدشت نبرد
الانان و دریا پس پشت کرد.
فردوسی.
رجوع به الان و اران و آلان شود.

دانشنامه عمومی

اَلان ها یکی از اقوام ایرانی تبار شمالی عهد باستان بودند.نام الان صورتی از واژه آریا است.بازمانده این قوم که در اوستیا در مرز روسیه و گرجستان زندگی می کنند قومیت و زبان خود را ایرون می نامند. حماسه نرت حماسه ملی مردمان ایرانی تبار قفقاز شمالی و مردمان بازماندۂ آلان است.
۱۳۳ میلادی حمله آلانان به غرب آسیا.
آلان ها گروهی از سَرمَت ها (شاخه ای از اقوام سکا یا اسکیت ها) بودند که با یکدیگر متحد شده و در سده اول پیش از میلاد در ناحیه آزوف و مناطق قفقاز جنوبی ساکن شدند. از آنجا به شبه جزیره کریمه و آسیای کوچک و فرا-قفقاز (قفقاز شمالی) تاختند. در آن روزگار، اقتصاد الان ها متکی بر گله داری بود. در سیر تاریخی اقوام ایرانی زبان شمالی، آلان ها میان سکاها و سَرمَت ها دنیای باستان از یک سو، و آس های کنونیِ کوهپیایه هایِ قفقاز از سوی دیگر، جای میگرند و نه تنها از نظر زمانی، بلکه از نظر جغرافیایی، حلقۀ واسط به شمار می ورند. در سال ۳۷۲ میلادی این قوم مغلوب طایفه هون شد. یک گروه از آن ها (آلان های اروپایی)، همراه هون ها به غرب مهاجرت کردند و از راه گل (فرانسه امروزی) و اسپانیا به شمال آفریقا رفتند. گروه دیگر (آلان های قفقازی)، به سوی کوهپایه های قفقاز مهاجرت کردند. در قفقاز جنوبی اتحادیه ای به رهبری الان ها و طوایف محلی قفقاز تشکیل یافت. آس های کنونی از گروه ایرانیانی هستند که، نه در جنوب بلکه در شمال، از آن طوایف جدا شدند. آن ها نوادگان الان هایی هستند که در تواریخ گرجی از آن ها نام برده شده، یا از نوادگان یاسی های روسی هستند که هر دو با خود الان ها که از سرم ها (سرمت ها) به شمار می آیند، یکی دانسته شده اند.
نام این سرزمین و قوم در متون ادب فارسی بسیار به کار رفته است. در حدود العالم دربارهٔ الان ها چنین آمده است: «مشرق و جنوب وی سریر است و مغرب وی روم است و شمال وی دریای خزر و بخاک خزر است و این ناحیتی است اندر شکستگی ها و کوه ها و جایی بانعمت و ملکشان ترساست و مردمانی بت پرست و مردمان وی گروهی کوهی اند و گروهی دشتی، و لشکر ملک اینجا بشهر خیلان، باشد و بندر کاسک شهر در الان از این ناحیت است.»شرفنامه منیری الان را ولایتی از ایران و ترکستان یاد می کند.
بطور کلی تاریخ آلان ها را می توان به سه دوره تقسیم کرد:

پیشنهاد کاربران


دکتر کزازی در مورد واژه ی "الان " می نویسد : ( ( الان میتواند بودکه ریختی از اَران باشد که خود ریختی است از اِران ērān پهلوی و" ایران" پارسی ) )
( ( کشیدند لشکر به دشت نبرد
الانان و دریا پس پشت کرد ) )
( نامه ی باستان ، جلد اول ، میر جلال الدین کزازی ، ۱۳۸۵، ص ۳۷۱. )


کلمات دیگر: