کلمه جو
صفحه اصلی

دولپه ای ها

دانشنامه عمومی

دولَپه ای ها (نام علمی: Magnoliopsida) یکی از رده های گیاهی هستند.
در نوعی طبقه بندی قدیمی تر گیاه شناسی (رده بندی طبیعی) گیاهان گلدار دولپه ای را به سه گروه بی گلبرگان، جداگلبرگان و پیوسته گلبرگان تقسیم می کردند.

دولپه ای ها (گیاه). دولپه ای ها یا گیاهان دولپه (به انگلیسی: Dicotyledon) دستهای از گیاهان گلدار است که دانهٔ آن ها از دو لپه تشکیل شده است. در حدود ۱۹۹٬۳۵۰ گیاه در این دسته وجود دارد. گیاهانی که دانه شان دولپه ای نیست حتماً تک لپه ای است. برخی از ویژگی ها در گیاهان دولپه ای شامل این موارد هستند: گیاهک یا جنین دانه دو لپه دارد، ساقهٔ هوایی آن ها اغلب منشعب است، دستجات آوندی در ساقه و روی یک دایره قرار دارند، اغلب آن ها دارای ریشه راست هستند، رگبرگ ها منشعب و غیرموازی و به شکل های گوناگون است، تعداد قطعات گل ۴ یا ۵ یا مضربی از این اعداد است، دولپه ای ها نسبت به یک قسمتی ها، گستردگی و تنوع بیشتری دارند، اکثر گلها، سبزی ها، درختچه ها و درختان گلدار از این گروه اند و اینکه در دولپه ای ها گل ها به سه گروه بی گلبرگ، جداگلبرگ و پیوسته گلبرگ تقسیم می شوند که بی گلبرگ ها مانند بید، فندق، بلوط و گردو، جداگلبرگ ها مانند تیره های شب بو، خشخاش، مرکبات و پیوسته گلبرگ ها مانند نعناع، گل گاوزبان و سیب زمینی هستند.
گیاه
گیاه علفی
وقتی دانه در محیط مرطوب قرار می گیرد متورم می شود و ویژگی هایی منجمله ناف، سفت و پشته ناف مشخص می شوند.
پشته ناف محل بینی شکلی است که در اطراف مقعر دانه و تقریباً در وسط آن دیده می شود که در اثر جدا شدن دانه از بندات سفت سوراخ کوچکی است در پوست دانه که در کنار ناف قرار دارد و باقی مانده سفت تخمک است. پشته برآمدگی درازی است که از مجاورت ناف شروع می شود و در طرف مقابل سفت قرار می گیرد. پشته همان پایه بند است که با پوست دانه جوش خورده است. در اثر جذب آب به وسیلهٔ دانه، پوست دانه می ترکد سپس بلافاصله ریشه چه از ناحیه سفت بیرون می آید. از این لحظه به بعد برحسب نوع گیاه مراحل رشد به دو شکل متفاوت برون خاکی و درون خاکی پیش می رود.
سلسله گیاهان (Metaphyta) در چهار شاخه قرار می گیرند. شاخهٔ تالوفیت ها یا ریسه داران که شامل جلبک ها و قارچ ها هستند. شاخهٔ خزه ای ها، شاخهٔ نهانزادان آوندی و شاخهٔ گیاهان دانه دار. سه شاخهٔ اخیر تحت عنوان کروموفیت ها یا گیاهان تنه دار نامیده می شوند. شاخهٔ گیاهان دانه دار به دو زیرشاخهٔ بازدانگان و نهاندانگان تقسیم می شود. زیرشاخهٔ نهاندانگان شامل دو ردهٔ تک لپه ای ها و دولپه ای ها می باشد. دولپه ای ها خود شامل دولپه ای های بی گلبرگ، دولپه ای های جداگلبرگ و دولپه ای های پیوسته گلبرگ می باشد که تعداد زیادی از گیاهان دانه دار را در خود جای داده اند.

پیشنهاد کاربران

Two cotyledons


کلمات دیگر: