کلمه جو
صفحه اصلی

تریبون


برابر پارسی : میز سخنرانی، سکوی سخنرانی

فارسی به انگلیسی

podium, rostrum

rostrum


podium


فارسی به عربی

منصة خطابیة

مترادف و متضاد

lectern (اسم)
تریبون، میز مخصوص قرائت، میز جاکتابی

tribune (اسم)
تریبون، منبر، حامی ملت، سکوب سخنرانی، کرسی یا میز خطابه

فرهنگ فارسی

کرسی سخنرانی، جایگاه مرتفع درمحلهای سخنرانی، که خطیب وسخنران درکنار آن سخنرانی میکند
مولف فرهنگ نظام در ذیل کلمه ( تریبون ) آرد : این لفظ فرانسوی است لیکن در خود فرانسوی بمعنی سکو و منبر است نه میز خطابه .

لغت نامه دهخدا

تریبون. [ ت ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) مؤلف فرهنگ نظام در ذیل کلمه «تریبون » ( ؟ ) آرد: این لفظ فرانسوی است لیکن در خود فرانسه بمعنی سکو و منبر است نه میز خطابه. ( فرهنگ نظام ج 2 ). مأموری که حفظ حقوق مردم را بر عهده داشت. ( ایران باستان ج 3 ص 2297 ). این کلمه از تریبونوس لاتینی اخذ شده و در روم قدیم به صاحب منصب قضایی اطلاق می شده که وظیفه او دفاع از حقوق و منافع ملت بود.و شاید بهمین جهت و بطور اخص در ایران به میز خطابه مجلس شورای ملی اطلاق گردید و رفته رفته به میز خطابه و سخنرانی هم گفته اند. و رجوع به تریبونوس شود.

فرهنگ عمید

۱. میز بلندی که جلوی آن پوشیده است و سخنران در هنگام صحبت پشت آن می ایستد.
۲. جایی که یک فرد یا یک گروه، عقاید و آرا خود را بیان می کنند.

دانشنامه عمومی

میز خطابه.


تریبون (Tribune, Latin: Tribunus) به منصب های گوناگون نظامی و مدنی در روم باستان اشاره دارد.
تریبون های نظامی (tribuni militum) در اصل فرماندهان پیاده نظام بوده اند. در ابتدای جمهوری هر لژیون ۶ تریبون داشت. برخی از آن ها توسط کنسول ها یا سایر فرماندهان نظامی و برخی دیگر توسط مردم برگزیده می شدند.
منصب تریبون مدنی tribuni plebis از قرن ۵ پیش از میلاد ایجاد و به یکی از قدرتمندترین مقام ها در روم باستان تبدیل شد. از ۷۴۷۵ پیش از میلاد، تریبون های مدنی توسط شورای توده ها (concilium plebis) که از غیراشراف تشکیل می شد، برگزیده می شدند. قدرت آن ها از طریق اعمال حق وتو بر اعمال مجیستریت ها و سایر مقامات هم ردیف با خودشان اعمال می شود. در ۴۵۰ پیش از میلاد تقریباً ۱۰ تریبون در روم موجود بوده است. آن ها همچنین حق اعلام جرم علیه مخالفان دولت را نیز داشتند. از ۳۰۰ پیش از میلاد بسیاری از قانون گذاری ها نیز توسط این مقامات آغاز می شد، چراکه قانون گذاری در شورای عوام راحت از شورای متشکل از اشراف centuriate assembly بود.

دانشنامه آزاد فارسی

تِرِیبون (tribune)
در روم باستان عنوان برخی قضات پلبین ها که همه ساله، برای دفاع از منافع مردم عادی انتخاب می شدند؛ در اوایل قرن ۵پ م فقط دو نفر به این سمت برگزیده می شدند، اما بعدها شمار آنان به دَه نفر رسید. آنان حق رد تصمیم های همۀ قضات دیگر را داشتند.

پیشنهاد کاربران

فارسی آن می شود: مَنَصه، کُرسی، تخت، مِنبَر - جایگاه، صحن، جلوه گاه، حِجله

به تمام مصادق تبلیغاتی مثل تلویزون ، رادیو، منبر . . . . . . . تریبون اطلاق میگردد

خطابه


کلمات دیگر: