کلمه جو
صفحه اصلی

ابررسانایی دمای بالا

دانشنامه عمومی

ابررسانایی سرامیکی (دمای بالا) (ceramic superconductivity) از دو واژهٔ ابررسانا(superconductor) وسرامیک (ceramic) گرفته شده است. در هادی های معمولی مقاومت مخصوص الکتریکی با کاهش دما کاهش می یابد تا به مقدار معینی برسد؛ ولی فلزات وآلیاژهایی وجود دارند که در دماهای بسیار پایین (حدود صفر مطلق)، یعنی در پایین تر از دمایی که دمای جهش یا دمای بحرانی نامیده می شود، مقاومت الکتریکی آن ها به صفر می رسد. این گونه مواد به نام فوق (سوپر یا ابر) هادی ها معروف هستند. به عبارت دیگر رسانایی الکتریکی فوق هادی ها در عمل بی نهایت زیاد می باشد، اما متأسفانه این دماها به اندازه ای پایین است که فقط به کمک سرد کردن با هلیم مایع می توان با آن ها رسید. ظاهر شدن خاصیت رسانای الکتریکی بی نهایت زیاد با رفتار مغناطیسی معین کاملاً در ارتباط است.
http://www.hupaa.com
http://daneshnameh.roshd.ir
material science and engineering
سرامیک ها نیز شامل بخش عمده ای از مواد غیرفلزی صنعتی هستند. مواد سرامیکی استحکام و سختی بالایی دارند. سرامیک ها پیش از این به عنوان مواد عایق جریان الکتریکی شناخته می شدند، اما اکنون می توانند به گونه ای فرآوری شوند که رسانای الکتریسیته نیز باشند. محدودهٔ وسیع مواد در این دسته شامل سرامیک هایی است که از مواد رسی و شیشه و سیمان تشکیل می شود. سرامیکها از لحاظ رفتار مکانیکی، سخت اما بسیار ترد هستند.
در دهه ۱۹۸۰ در آزمایشگاه IBM در زوریخ فیزیکدان سوییسی، الکس مولر به همراه دستیار جوانش جورج بدنورز در حال ساخت نوعی سرامیک بودند که اشتباه این جوان در گرم نکردن یک اجاق باعث کشفی شد که هم پای کشف آتش از بزرگترین دستاوردهای بشر در تهیه انرژی است.
این سرامیک در دمای بسیار بالاتری از صفر مطلق در حدود ۷۰ تا ۸۰ کلوین خاصیت ابررسانایی از خود بروز می دهد. البته امروزه ابررساناهای سرامیکی ساخته شده اند که تا بیش از ۲۰۰ کلوین (منفی ۶۰ درجه سانتیگراد) از خود خاصیت ابررسانایی نشان می دهند. امروزه گروه های مختلفی از سرتاسر جهان به دنبال این هستند که بالاخره ماده ای را کشف کنند که بتواند در دمای معمولی (۳۰۰ کلوین) هم از خود خاصیت ابررسانایی نشان دهد.


کلمات دیگر: