کلمه جو
صفحه اصلی

اپرت


برابر پارسی : شوخ شاد

فارسی به انگلیسی

operetta


فرهنگ فارسی

آشور شناس فرانسوی ( و . هامبورگ ۱۸۲۵ - ف . پاریس ۱۹٠۵ م . ) مولف آثاری در باب خط میخی و باستان شناسی آشور . یا گوستاو برادر ژول مذکور ( و . ۱۸۷۲ - ف . ۱۸۹۴ م . ) استاد سنسکریت در دانشگاه مدارس ( هند )
شعرو آواز، اپرای کوچک خنده دار، نوعی نمایش شامل مکالمه و آوازهای سبک دل انگیز
( اسم ) نمایش اپرایی کوچکی که ارکستر آن آهنگهای عامیانه و تفریحی و سبک نوازد و جنب. شوخ و شاد داشته باشد.

فرهنگ معین

(اُ پِ رِ ) [ فر. ] ( اِ. ) نمایش اپرایی کوچکی که ارکستر آن آهنگ های عامیانه و تفریحی و سبک نوازد و جنبة شوخ و شاد داشته باشد.

فرهنگ عمید

نوعی نمایش که شامل مکالمه، رقص، و آوازهای سبک دل انگیز و خنده دار است.

دانشنامه عمومی

اُپِرِت (به فرانسوی: operétte) به گونه ای از نمایش آوازی یا اپرای سبُک گفته می شود که همراه با آواز فراوان است و گفتگو یا رسیتاتیو کمتری نسبت به اپرا دارد.
گاه به کمدی موزیکال(به انگلیسی: musical comedy) نیز «اپرت» گفته می شود (که نمایشی با طرح طنز و کمدی سبک، آواز و گفتگو (دیالوگ) است که چندان قابل تفکیک از اپرا(balladopera)، اپرای سبک(liqhtopera) یا اپرای خنده آور(operacomique) نیست).
از اپرت های نوشته شده به زبان فارسی می توان به عنوان نمونه به اپرت کلاسیک رودابه با نقش بنیادین رودابه دختر مهراب کابلی در سه اکت (به انگلیسی: Rudabe) اشاره کرد که بر مبنای داستانی از شاهنامه فردوسی نوشته و آهنگسازی شده است.
فرهنگ اصطلاحات تئاتر، همایون نوراحمر، سرواژهٔ اپرت و سرواژهٔ کمدی موزیکال.

دانشنامه آزاد فارسی

اُپِرِت (operetta)
فرم سَبُک اپرا، دارای موسیقی، رقص، و گفت وگو. خط داستانی آن رمانتیک و احساساتی است و اغلب عناصر هزل و هجو را نیز در خود دارد. ریشه های آن را در اپرا کمیک قرن ۱۹ می توان یافت و هدف آن فقط ایجاد سرگرمی و شادمانی است. از نمونه های اپرت عبارت اند از اورفه در جهنم۱ اثر اوفِنباخ۲ (۱۸۵۸)، خفاش۳ اثر یوهان اشتراوس۴ (۱۸۷۴)، و دزدان دریایی پِنتسانچه۵ (۱۸۷۹) و میکادو۶ (۱۸۸۵) اثر گیلبرت۷ و سالیوان۸. در ایران میرزادۀ عشقی (با تلقی مخصوص به خود از این اصطلاح) اپرت های مشهوری همچون رستاخیز سلاطین ایران (خرابه های مدائن) و بچۀ گدا را تصنیف کرد و به روی صحنه برد.

فرهنگ فارسی ساره

شوخشاد



کلمات دیگر: