کلمه جو
صفحه اصلی

لارستان

فارسی به انگلیسی

laristan

فرهنگ فارسی

۱ - شهرستانی در فارس که از شمال به بخش داراب شهرستان فسا از خاور به شهرستان بندرعباس از جنوب بخلیج فارس و از باختر بشهرستان فیروز آباد و بوشهر محدود است . هوای شهرستان در تمام نقاط گرم و در سواحل خلیج فارس گرم و مرطوب است . این شهرستان دارای پنج بخش ۳۶۷ آبادی و در حدود ۱۶٠٠٠٠ تن جمعیت است . محصول عمده غله خرما پنبه تنباکو و صنایع دستی گلیم و قالی بافی میباشد . ۲ - بخش مرکزی شهرستان لار واقع در شمال شهرستان . هوای آن در تابستانها گرم و خشک و در زمستانها ملایم است . این بخش دارای ۶ دهستان ۷۹ ده و ۵٠٠٠٠ تن جمعیت است . محصول غله تنباکو و پنبه . ۳ - شهر لار مرکز شهرستان لار . این شهر بسیار قدیمی است و مورخان بنای آنرا به گرگین میلاد یا به بلاش پسر فیروز نسبت میدهند . فاصله آن از شیراز ۳۶۵ کیلومتر و از بندر عباس ۲۵۹ کیلومتر است . طول شهر لار ۵۴ درجه و ۱۷ دقیقه و عرض آن ۲۷ درجه و ۴۸ دقیقه و ارتفاع آن از سطح دریا ۹٠۹ متر است . بازار آن قابل توجه است . جمعیت شهر لار ۱۱۶۵۶ تن میباشد .
نام ناحیه وسیعی متصل بخلیج فارس و بنابر تقسیمات قسمت جنونی لارستان جزئ بنادر ذکر میشود

لغت نامه دهخدا

لارستان. [ رِ ] ( اِخ ) نام محلی در 193 هزارگزی گرمسار و 307 هزارگزی تهران میان هفتخوان و بنوار. و بدانجا ایستگاه راه آهن باشد.

لارستان. [ رِ ] ( اِخ ) نام ناحیه وسیعی متصل به خلیج فارس ولی چون مطابق تقسیمات حکومتی بنادر فارس حکومتی جداگانه دارد قسمت جنوبی لارستان جزء بنادر ذکر میشود. طول لارستان 342 و عرض آن 270 هزار گز و از شمال محدود است به محال هفتگانه و دارابگرد و جویم و خنج و گله دار و از مشرق به بلوک عباسی و از جنوب به لنگه. آب و هوای آن بسیار گرم و در تمام نقاط کوهستانی و جلگه ای یکسان و اگر برف در کوهستان ببارد بیش از چند ساعت دوام نمیکند و در زمستان بندرت یخ میبندد. سطح این ناحیه بسیار ناهموار و کوهستان آن متعدد است و چشمه های آب شیرین کمتر در آن یافت میشود ولی چشمه های گوگردی و قلیائی فراوان دارد و شکار آن بسیار است و نواحی پر جنگل در آن یافت میشود و در آن ناحیه چندین نوع درخت سرو و چنار وگز میباشد که چوبشان بسیار محکم و برای منبت کاری و نجاری بهترین چوبهاست و در لارستان بیشتر به مصرف پوشش بام میرسد. باران این ناحیه بواسطه وزش بادهای بحری بسیار و اگر در آن غله کاشته شود بیش از صد تخم حاصل خواهد داد. آب مشروب اهالی عبارت است از آبهای بارانی که در استخرهای عمیق که گودی آنها گاهی به بیست گز میرسد جمع میشود و زراعت خود را با آب چاه مشروب میکنند. محصولات مهم آن تنباکو و خردل و پنبه است که صادرات مهمی را تشکیل میدهد و خرید و فروش شتر نیزیکی از مشاغل اهالی و خوراک غالب مردم ماهی است. جمعیت لارستان در حدود هشتاد هزار نفر و مرکز آن شهر لاراست که در سر راه شیراز به بندرعباس واقع شده و در زمان صفویه چون ایلات این ناحیه به کاروانها تعدی میکردند شاه عباس کبیر کاملا آن طوایف را مطیع و راهها راامن کرد. تقسیمات حکومتی لارستان از قرار ذیل است :
1 - پنج احشام ، به طول 36 و عرض 9 هزار گز در مغرب لار. محصول آن تنباکو و مرکز آن بیرم است و ده قریه دارد.
2 - پنج فال ، به طول 48 و عرض 12 هزار گز در جنوب غربی لار و مرکز آن اشکنان است و نه قریه دارد.
3 -جهانگیریه ، به طول 228 و عرض 48 هزار گز در جنوب شرقی لار. محصول آن غلات و خرما و مرکز آن بستک است و سی و دو قریه دارد.
4 - کورستان ، به طول 66 و عرض 6 هزار گز در مشرق لار و قرای متعدد دارد که مخروبه هستند و فقط چهار قریه آن آباد است که عبارتند از جیحون ، دالان ، فاریاب ، کشی.

لارستان . [ رِ ] (اِخ ) نام محلی در 193 هزارگزی گرمسار و 307 هزارگزی تهران میان هفتخوان و بنوار. و بدانجا ایستگاه راه آهن باشد.


لارستان . [ رِ ] (اِخ ) نام ناحیه ٔ وسیعی متصل به خلیج فارس ولی چون مطابق تقسیمات حکومتی بنادر فارس حکومتی جداگانه دارد قسمت جنوبی لارستان جزء بنادر ذکر میشود. طول لارستان 342 و عرض آن 270 هزار گز و از شمال محدود است به محال هفتگانه و دارابگرد و جویم و خنج و گله دار و از مشرق به بلوک عباسی و از جنوب به لنگه . آب و هوای آن بسیار گرم و در تمام نقاط کوهستانی و جلگه ای یکسان و اگر برف در کوهستان ببارد بیش از چند ساعت دوام نمیکند و در زمستان بندرت یخ میبندد. سطح این ناحیه بسیار ناهموار و کوهستان آن متعدد است و چشمه های آب شیرین کمتر در آن یافت میشود ولی چشمه های گوگردی و قلیائی فراوان دارد و شکار آن بسیار است و نواحی پر جنگل در آن یافت میشود و در آن ناحیه چندین نوع درخت سرو و چنار وگز میباشد که چوبشان بسیار محکم و برای منبت کاری و نجاری بهترین چوبهاست و در لارستان بیشتر به مصرف پوشش بام میرسد. باران این ناحیه بواسطه ٔ وزش بادهای بحری بسیار و اگر در آن غله کاشته شود بیش از صد تخم حاصل خواهد داد. آب مشروب اهالی عبارت است از آبهای بارانی که در استخرهای عمیق که گودی آنها گاهی به بیست گز میرسد جمع میشود و زراعت خود را با آب چاه مشروب میکنند. محصولات مهم آن تنباکو و خردل و پنبه است که صادرات مهمی را تشکیل میدهد و خرید و فروش شتر نیزیکی از مشاغل اهالی و خوراک غالب مردم ماهی است . جمعیت لارستان در حدود هشتاد هزار نفر و مرکز آن شهر لاراست که در سر راه شیراز به بندرعباس واقع شده و در زمان صفویه چون ایلات این ناحیه به کاروانها تعدی میکردند شاه عباس کبیر کاملا آن طوایف را مطیع و راهها راامن کرد. تقسیمات حکومتی لارستان از قرار ذیل است :
1 - پنج احشام ، به طول 36 و عرض 9 هزار گز در مغرب لار. محصول آن تنباکو و مرکز آن بیرم است و ده قریه دارد.
2 - پنج فال ، به طول 48 و عرض 12 هزار گز در جنوب غربی لار و مرکز آن اشکنان است و نه قریه دارد.
3 -جهانگیریه ، به طول 228 و عرض 48 هزار گز در جنوب شرقی لار. محصول آن غلات و خرما و مرکز آن بستک است و سی و دو قریه دارد.
4 - کورستان ، به طول 66 و عرض 6 هزار گز در مشرق لار و قرای متعدد دارد که مخروبه هستند و فقط چهار قریه ٔ آن آباد است که عبارتند از جیحون ، دالان ، فاریاب ، کشی .
5 - مزایجان ، به طول 72 و عرض 18 هزار گز در جنوب دارابگرد و شمال لار محصول آن تنباکو و مرکزش مزایجان است وپنج قریه دارد. (جغرافیای سیاسی تألیف کیهان ص 242 و 253) و نیز رجوع به لار (شهرستان لار) شود.


دانشنامه آزاد فارسی

لارِستان
شهرستان وسیعی در جنوب استان فارس، مشتمل بر بخش مرکزی و بخش های گراش، اوز، بناروئیه، جویم، خنج، و بیرم، با مرکزیت اداری شهر لار. از شمال به شهرستان های قیروکارزین و جهرم و زرین دشت و داراب، از شمال شرقی و شرق به استان هرمزگان (شهرستان حاجی آباد)، از جنوب به شهرستان های بندرعباس و بستک (استان هرمزگان) و لامرد و مهر، و از غرب به شهرستان جم (استان بوشهر) و شهرستان فراشبند محدود است. این شهرستان، که از نظر وسعت پهناورترین شهرستان استان فارس است، متشکل از کوه ها و دشت های متعددی است که برخی از آن ها عبارت اند از درز و سایبان، علی آباد، لار، صحرای باغ، بیرم، و خنج. از مهم ترین ارتفاعات آن کوه های بادینی (۲,۲۲۵ متر)، آب بادکهنه، گاوبست، مُلْک تیر، و سیاه است. رودخانه های شور و بیرم و خشک رودهای متعدد، زهاب های این شهرستان خشک و کم باران را تشکیل می دهند. اقلیم آن گرم و خشک و جمعیت آن ۲۲۹,۲۴۸ نفر است (۱۳۸۵). مهم ترین آبادی های آن عبارت اند از گِراش، اِوَز، بناروئیه، جویم، فیشور، خنج، کوره، بِیرم، چاه وَرد، عِمادده، لطیفی، دِهکویه، بُلغان، و سیف آباد. راه شیراز به بندرعباس (از طریق فیروزآباد) و لار به بندرلنگه و مجموعۀ وسیعی از راه های فرعی و روستایی شبکۀ راه های زمینی آن را تشکیل می دهند. زمستان های ملایم و تابستان های گرم و خشک از ویژگی های اقلیمی این شهرستان است. لارستان از نواحی بسیار قدیم ایران است. از روزگار باستان توجه بسیاری به آن شده است، به ویژه در عصر هخامنشیان و ساسانیان که خود از سرزمین پارس بوده اند و جهانگردان و مورخان اسلامی نیز از آن یاد کرده اند.

پیشنهاد کاربران

محلچه از توابع بخش اوز لارستان است با نمای زیبایی از هنر قبل از اسلام. یکی از هنرهای نادر منطقه آتشکده این روستا است که به چهارطاقی محلچه شهره دارد.


کلمات دیگر: