کلمه جو
صفحه اصلی

روزنامه نگار


مترادف روزنامه نگار : جریده نگار، خبرنگار، روزنامه نویس، ژورنالیست

فارسی به انگلیسی

journalist

فارسی به عربی

صحفی , کاتب الیومیات

مترادف و متضاد

diarist (اسم)
وقایع نگار، روزنامه نگار، نویسندهء دفتر خاطرات روزانه

journalist (اسم)
روزنامه نگار

newspaperman (اسم)
روزنامه نگار، صاحب و گرداننده روزنامه

publicist (اسم)
روزنامه نگار، تبلیغات چی، ناشر

جریده‌نگار، خبرنگار، روزنامه‌نویس، ژورنالیست


فرهنگ فارسی

صاحب بریده قدیم را گویند که مصب بزرگی بوده یا روزنامه نویس .

لغت نامه دهخدا

روزنامه نگار. [ م َ / م ِ ن ِ ] ( نف مرکب ) صاحب برید قدیم را گویند که منصب بزرگی بوده [ است ]. ( حاشیه ترجمه تاریخ یمینی چ 1272 ). || روزنامه نویس. نویسنده روزنامه. صاحب یا مدیر روزنامه. کسی که در روزنامه مقاله می نویسد.

فرهنگ عمید

مدیرمسئول، سردبیر، یا کسی که مقالات روزنامه را می نویسد، روزنامه نویس، نویسندۀ روزنامه.

دانشنامه عمومی

روزنامه نگار یا ژورنالیست کسی است که پس از گذراندن دورهٔ آموزش تخصصی و با توجه به مسئولیت اجتماعی، وظیفه بدست آوردن، آماده کردن، گردآوری و سامان دادن اخبار و انتقال آن ها را با وسایل ارتباط جمعی (مطبوعات، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری) به مخاطبان بر گردن دارد.
خبرنگار باید رسانه ای را که در آن کار می کند، بشناسد. از ظرفیت و کارایی آن آگاه باشد. ماهیت رسانه و توان خبررسانی آن باید برای او روشن باشد. اگر از خبرنگاری بپرسند خبری را که تهیه کرده ای برای چه رسانه ای است؟ (رادیو، تلویزیون، یا مطبوعات) باید پاسخ دقیق او منطبق باشد با شناختی که از هر کدام از رسانه ها دارد. هر چه شناخت خبرنگار از رسانه ای که در آن کار می کند بیشتر باشد، دقیق تر عمل خواهد کرد. نگاه بی اعتنا و بیان سرد و مصنوعی برخی از خبرنگاران و در نتیجه گزارش خنثی یا کم اثر آن ها ناشی از ضعف شناخت از توان رسانه است. امروز خبرنگاران بزرگ «رسانه» را «قدرت» می دانند و با این دیدگاه وارد عرصه خبر و خبرنگاری می شوند؛ بنابراین خبرنگار باید رسانه را بشناسد، بعد برای آن کار کند.
خبرنگار باید تفاوت «خبر» و «رویداد» را بداند و از سیر تحول یک «رویداد» به «خبر» آگاه باشد. اگر از خبرنگاری بپرسند «خبر چیست؟» او باید از جایگاه یک صاحب نظر و یک کارشناس خبر اظهار نظر کند؛ نه اینکه کلمات حفظ شده ای را بازگوید با این گمان که خبر را تعریف کرده است. خبرنگاری که خبر را نمی شناسد، چگونه می تواند به صحت و جامعیت آن پی ببرد؟ شناخت خبر مستلزم شناخت اوضاع سیاسی جهان و جامعه است.
برپایهٔ اعلامیه سازمان یونسکو، خبرنگاران باید کوشش کنند تا اخباری که در اختیار عموم می گذارند درست، دقیق و معتبر باشد و در درستی اخباری که به دست می آورند، پژوهش و اندیشه کنند. خبرنگاران نباید حقیقتی را عمداً تحریف یا خراب کنند و نیز هیچ گونه مطلبی را نباید از دید مردم پنهان نگهدارند.
چهره و لحن گفتار برخی از خبرنگاران در جلوی دوربین نشان از بیگانه بودن آن ها با عمق خبری است که در صحنه آن قرار دارند. خبرنگار باید بداند که مخاطب و بیننده خبر تا چه اندازه برای شنیدن و دیدن گزارش خبری او حساس و هوشیار است. هر چه شناخت خبرنگار از خبر بیشتر و از نیازها و حساسیت های مخاطب آگاه باشد، در تهیه و تولید و نگارش و بیان خبر دقیق تر عمل می کند.


کلمات دیگر: