کلمه جو
صفحه اصلی

راه شیری


مترادف راه شیری : کهکشان، مجره

فارسی به انگلیسی

The Milky Way


galaxy


galaxy, milky way

مترادف و متضاد

کهکشان، مجره


دانشنامه عمومی

کهکشانِ راهِ شیری، کهکشانی است که منظومه شمسی در آن قرار دارد. در آسمانی صاف و تاریک و به دور از آلودگی نوری، این کهکشان به صورت نوار شیری رنگی در پهنهٔ آسمان دیده می شود. این نوار در واقع از میلیون ها ستاره تشکیل شده است که (چشم غیرمسلح) قادر به تفکیک آن ها نیست.راه شیری کهکشانی از نوع مارپیچی میله ای است. کرهٔ زمین به عنوان عضوی از منظومه شمسی، در یکی از بازوهای مارپیچی آن قرار دارد. چون ما از درون صفحهٔ کهکشانی به آن می نگریم، آن را به این صورت می بینیم.
نقشه ی سه بُعدی
نقشه ی ساده
کهکشان راه شیری – اچ-آلفا
کهکشان راه شیری – عکس ها و وی آرام ال (ناسا)
پانوراما، ۹ میلیارد پیکسلی.
تور پویانمایی
کهکشان راه شیری – عکس های مادون قرمز
(۰۲:۳۷) – ویدئویی از تلسکوپ ویستا (۲۴ اکتبر ۲۰۱۲)
ویدئو (۰۶:۳۷) (اُرِگُن؛ ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۶)
سراسرنما از تابش زمینه کیهانی (ماهوارهٔ پلانک)
این نام اصطلاح لاتینِ via lactea است که دلیل این نام گذاری، دیده شدنِ نوارهٔ کم رنگی از نورِ تشکیل شده بوسیلهٔ ستاره های وابسته به کهکشان است که از زمین به این گونه دیده می شود. برخی منابع به طور قاطع گفته اند که عبارتِ راه شیری منحصراً اشاره به نواره نوری دارد که خودِ کهکشان در شب تولید می کند، در حالی که نامِ کهکشانِ راه شیری باید برای اشاره به خودِ کهکشان هم به کار رود.با این حال، معلوم نیست گستردگی این قرار داد چگونه است، و عبارت راه شیری به طور مداوم در هر دو مفهوم استفاده می شود.
کهکشان راه شیری، شب ها در آسمانی کاملاً تاریک (به دور از نور ماه و آلودگی نوری) به صورت نوار سفید کم رنگی در آسمان دیده می شود. پهنای این نوار تقریباً ۳۰ درجه است.
راه شیری کهکشانی مارپیچی میله ای است. شکل کلی کهکشان های مارپیچی را می توان به یک دیسک یا قرص تشبیه کرد. بخش اصلی اجزای تشکیل دهندهٔ کهکشان (ستاره ها، گاز و غبار) در قالب بازوهای مارپیچی در سطح تخت این دیسک قرار دارند. ستارگان کمتری نیز به صورت هاله ای اطراف دیسک را دربر گرفته اند.این ساختار مارپیچی تنها در صورتی قابل مشاهده است که بیننده ای در خارج کهکشان از روبه رو به آن نگاه کند. ما به عنوان بیننده ای که از داخل صفحهٔ کهکشان به آن می نگریم، اجزای واقع در صفحهٔ کهکشان را به صورت نوار دایره ای شکل متراکمی از ستارگان، دورتادور خود می بینیم. این همان راه شیری است که شب ها در آسمان می بینیم. اجزای واقع در هالهٔ کهکشان را نیز که تراکم کمتری دارند، به صورت ستارگانی مجزا در سایر قسمت های آسمان مشاهده می کنیم.به این ترتیب، علاوه بر نوار شیری رنگ مورداشاره، تمام ستارگان دیگری نیز که با چشم غیرمسلح در آسمان می بینیم، متعلق به کهکشان راه شیری هستند و این نوار نورانی تنها نشانگر آن دسته از ستارگان راه شیری است که در راستای صفحهٔ کهکشان قرار گرفته اند. بخش هایی از راه کهکشان که تاریک به نظر می رسند، به علت وجود گاز و غبار میان ستاره ای است که مانع از رسیدن نور ستارگان زمینه به چشم ما می شود.

دانشنامه آزاد فارسی


پیشنهاد کاربران



کلمات دیگر: