کلمه جو
صفحه اصلی

شمعدانی


برابر پارسی : سپنداره از گیاهان

فارسی به انگلیسی

geranium, geranium cranesbill

geranium cranesbill


فرهنگ فارسی

( صفت اسم ) گیاهی است از رده دو لپه ییهای جدا گلبرگ که تیره خاصی به نام شمعدانی ها را به وجود می آورد . گلهایش منظم و دارای ۵ کاسبرگ است که گاهی تا وسط به هم چسبیده اند . جام شمعدانی رنگین و تعداد پرچمها ۵ و در بساک آن ها دو کیسه گرده موجود است . گلهایش قرمز صورتی سفید و ارغوانی دیده می شود . این گیاه دارای گونه های متعدد است و به عنوان گیاه زینتی در اکثر باغچه ها و گلدانها و باغها کشت می شود . برای ازدیادش معمولا از قلمه استفاده می کنند گل شمعدانی شمعدانی الغر نوقی العثر . یا شمعدانی پیچ . گونه ای شمعدانی که ساقه اش به تکیه گاهها می پیچد . یا شمعدانی دهن اژدر . گونه ای شمعدانی که دارای گلهای خوشه ای است و در تابستان گل می دهد و پایاست . تعداد گلهایش بر روی هر پایه ۲ تا ۳ عدد است . یا شمعدانی عطری . گونه ای شمعدانی که داری برگهای بسیار معطر است و بوی مطبوع عطر مخصوصا با لمس برگها بیشتر استشمام میشود . گیاه مذبور هم مانند شمعدانی جزو گلهای زینتی است و در گلدانها کشت می شود . گل عطر بر گ عطر برگ مشک عطری گل عطری عتر مسیکه غرنوقی جرانیون غرانیون . یا شمعدانی گرد رگ . گونه ای شمعدانی که بر گهایش از گونه ای دیگر دارای بریدگی های کمتری دارد و تقریبا گرد است . گلهای این گونه قرمز و درشت اندامهای گیاه کرک دار است . غارانیون . یا شمعدانی گل درشت . گونه ای شمعدانی که دارای گلهایی درشت است و به همین جهت از انواع دیگر مرغوب تر است شمعدانی درشت گلدانی .

سرده‌ای از شمعدانیان یک تا چندساله با 422 گونه و با پراکندگی جهانی که یکی از ویژگی‌های ریخت‌شناختی آن میوۀ بلند و سوزنی‌شکل‌ از نوع چاک‌بَر به همراه جام رنگی و پنج‌قطعه‌ای منظم است


فرهنگ معین

(شَ ) [ ع - فا. ] (اِمر. ) گیاهی است از ردة دو لپه ای های جدا گلبرگ . گل هایش زیبا و به رنگ های سرخ یا صورتی یا ارغوانی یا سفید. از گل های زینتی است و قلمة آن را در گلدان یا باغچه می کارند.

لغت نامه دهخدا

شمعدانی. [ ش َ ] ( اِ مرکب ) ( اصطلاح گیاه شناسی ) نام گلی است زینتی. سنجاقک. ( یادداشت مؤلف ). گیاهی است از رده دولپه ای های جداگلبرگ که تیره خاصی به نام شمعدانی ها را بوجود می آورد. گلهایش منظم و دارای پنج کاسبرگ است که گاهی تا وسط به هم چسبیده اند. جام شمعدانی رنگین و تعداد پرچمها 5 و در بساک آنها دو کیسه گرده موجود است. گلهایش به رنگهای قرمز،صورتی ، سفید و ارغوانی دیده میشود. این گیاه دارای گونه های متعدد است و به عنوان گیاه زینتی در اکثر باغچه ها و باغها کشت می شود. برای ازدیادش معمولاً از قلمه استفاده می کنند: گل شمعدانی. شمعدانی باغی. شمعدانی گلدانی. الغرنوقی. اَلعثر. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شمعدانی پیچ ؛ گونه ای شمعدانی که ساقه اش به تکیه گاهها می پیچد. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شمعدانی ترمه ای ؛ نوعی شمعدانی.
- شمعدانی خونی ؛ نوعی شمعدانی.
- شمعدانی دهن ( دهان ) اژدر ؛ گونه ای شمعدانی که دارای گلهای خوشه ای است و در تابستان گل میدهد وپایا است. تعداد گلهایش بر روی هر پایه 2 یا 3 عدد است. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شمعدانی عطری ؛ گونه ای شمعدانی که دارای برگهای بسیار معطر است و این بوی مطبوع عطر مخصوصاً با لمس برگها بیشتر استشمام می شود. گیاه مزبور هم مانند شمعدانی جزو گیاهان زینتی است و در گلدانها کشت می شود. گل عطری. عتر. مسیکه. غرنوقی. جرانیون. غرانیون. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شمعدانی گردبرگ ؛ گونه ای شمعدانی که برگهایش از گونه های دیگر بریدگیهای کمتری دارد و تقریباً گرد است. گلهای این گونه قرمز، درشت و اندام های گیاه کرک دار است. غارانیون. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شمعدانی گل درشت ؛ گونه ای شمعدانی که دارای گلهای درشت است و به همین جهت از انواع دیگر مرغوبتر است. شمعدانی درشت گلدانی. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شمعدانی هرزه ؛ گونه ای شمعدانی.

فرهنگ عمید

گیاهی علفی و زینتی با برگ های درشت و گل هایی به رنگ های قرمز، صورتی، یا سفید.

دانشنامه عمومی

شمعدانی (سرده). شمعدانی، سوزن چوپان (نام علمی: Geranium) نام یک سرده از تیره شمعدانیان است.جنس شمعدانی شامل ۴۲۲ گونه است و شامل گیاهان یک ساله دوساله و چند ساله استآنها را می توان در سراسر مناطق معتدل جهان و کوه های استوایی یافت اما اغلب در بخش شرقی منطق مدیترانه یافت می شوند.آنها طویل اند و برگهای آنها به فرم دایره ای استگلها دارای ۵ گلبرگ و در رنگ های سفید صورتی و آبی می باشد.شمعدانی تا زمانی که از آب اشباع نشده باشد در هر خاکی می تواند رشد کند.تکثیر با استفاده از قلمه در تابستان و با کمک بذر و تقسیم در بهار و پاییز انجام می شودنام انگلیسی گیاه شمعدانی از میوه کپسول مانند برخی گونه های آن مشتق شده است.گونه های شمعدانی یک مکانیزم متمایز برای انتشار دانه دارند. این شامل یک ستون لوله مانندی است که در بهار هنگامی که دانه های رسیده باشند و بذرها را از فاصله دور انتشار می دهد.کپسول میوه محتوی ۵ سلول است که هر کدام حاوی بذرها هستند و بذرها به یک ستون تولید شده از مرکز گلهای قدیمی متصل شده اندآفت گیاه شمعدانی لارو گونه های پولک بالان مثل قهوه ای دم و پروانه ماوس است.
Geranium cinereum
Geranium clarkei (Clark's geranium)
Geranium dalmaticum
Geranium endressii (Endres's cranesbill)
Geranium fremontii (Fremont's geranium)
Geranium himalayense, often sold under Geranium grandiflorum
Geranium ibericum (Caucasus geranium),
Geranium macrorrhizum (bigroot cranesbill or bigroot geranium)
Geranium maculatum (wild geranium)
Geranium maderense (giant herb robert)
تعدادی از گونه های شمعدانی برای استفاده باغبانی و محصولات دارویی کشت می شوند. برخی از گونه های معمول عبارتند از:
همه گونه های ذکر شده چند ساله و در زمستان های سخت می توانند رشد کنند و گلهای جذاب و ساخ و برگ در بیاآورند.گسترش بعضی از گونه ها با کمک ریزوم است؛ که در مناطق سایه – آفتاب به خوبی رشد می کنند و همچنین در خاک خشک با قابلیت نگهداری رطوبت و غنی از هوموس به خوبی رشد می کندگونه هایی که برای گل ها و شاخ و برگ کشت می شوند (جنبه زینتی دارند):G. argenteum, G. eriostemon, G. farreri, G. nodosum, G. procurrens, G. pylzowianum, G. renardii, G. traversii, G. tuberosum, G. versicolor, G. wallichianum and G. wlassovianum.برخی از گونه ها در مناطقی که زمستان سخت ندارند می توانند در باغهای صخره ای هم رشد کنند

دانشنامه آزاد فارسی

شمعدانی (pelargonium)
گروهی از گیاهان بوته ای، با گل های لطیف، متعلق به تیرۀ شمعدانیان. این گیاهان به سبب گل های رنگارنگ سفید، صورتی، قرمز روشن، و ارغوانی تیره شان وسیعاً کاشته می شوند. نام شمعدانی در حقیقت به دو جنس مجزا از تیرۀ شمعدانیان اطلاق شده است: یکی پلارگونیوم و دیگری ژرانیوم. اولی خاستگاه افریقایی و استرالیایی دارد و از دیرباز یکی از گونه های آن، که واریته های رنگارنگی دارد، در ایران به صورت زینتی کاشته می شود. جنس ژرانیوم در نیمکرۀ شمالی، تا مرز مناطق گرمسیری، انتشار دارد و بیش از ۳۲ گونه از آن در ایران یافت می شود. انتخاب نام شمعدانی برای این گیاهان بیشتر مربوط به شکل میوۀ آن هاست که در داخل کاسبرگ های پایا، و روی دمگل های بلند، و در انتهای دو گل مشترک، به صورت شمعدانی چند شاخه ای قرار می گیرند.

فرهنگستان زبان و ادب

{Pelargonium} [زیست شناسی- علوم گیاهی] سرده ای از شمعدانیان یک تا چندساله با 422 گونه و با پراکندگی جهانی که یکی از ویژگی های ریخت شناختی آن میوۀ بلند و سوزنی شکل از نوع چاک بَر به همراه جام رنگی و پنج قطعه ای منظم است

پیشنهاد کاربران

گیاهی با دویست گونه که ریشه آن به آفریقا و استرالیا بر میگردد


کلمات دیگر: