کلمه جو
صفحه اصلی

نیاد

فارسی به انگلیسی

naiad, nature

لغت نامه دهخدا

نئاد. [ ن َ ] ( ع اِ ) بلا. سختی. رنج. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). داهیة. ( اقرب الموارد ). نئادی. داهیة. ( معجم متن اللغة ) ( المنجد ).

دانشنامه عمومی

نیادها (به یونانی: Ναϊάδες) در اساطیر یونانی، یکی از سه دسته اصلی حوری های آبی در کنار اوکئانیدها (حوری های اقیانوس و آب شور) و نرئیدها (حوری های دریاها به خصوص دریای مدیترانه) هستند. نیادها حوری های آب شیرین به حساب می آمدند و بر رودخانه ها، نهرها، چشمه ها، دریاچه ها، برکه ها، چاه ها و باتلاق ها سلطه داشتند و آن ها را اداره می کردند. آن ها فنا ناپذیر بودند و بر اساس حوزهٔ قلمرو خود به چندین زیر مجموعه مختلف تقسیم می شدند. نیادها در تصاویر هنری باستان به شکل زنانی زیبا و جوان به تصویر کشیده می شوند، که یا در حالت نشسته و ایستاده اند یا در لبهٔ چشمه ها به صورت خمیده هستند یا کوزهٔ آب یا شاخه ای سرسبز به دست گرفته اند.
شجره نامه نیادها با توجه به مناطق جغرافیایی و منابع ادبی متفاوت است. آن ها یا دختران زئوس، یا ایزدان مختلف رودها یا به سادگی بخشی از خانوادهٔ گسترده تیتان اوکئانوس بودند. همانند تمامی حوری ها، نیادها نماد جنسی زنان در جهان باستان به شمار می روند و در بسیاری از داستان ها نقش اغواکننده یا اغوا شده را ایفا می کنند. آن ها می توانستند خطرناک نیز باشند و داستان هایی که در آن نقش داشتند می توانست دارای پایانی تلخ باشند. یکی از نیادها به نام نومیا، عاشق چوپانی خوش سیما از اهالی سیسیل به نام دافنیس شد. نومیا به شرط آن که دافنیس تا ابد وفادار باشد، با او ازدواج کرد. اما دافنیس توسط زنی به نام کسنیا فریفته شد و نومیا نیز او را برای این پیمان شکنی کور کرد. یکی از نیادهای چشمه ای در بیتینی، شیفتهٔ هولاس (یکی از همراهان هراکلس و خدمهٔ کشتی آرگو) شد و او را به اعماق آب کشید. سرنوشت هولاس در هاله ای از ابهام قرار داشت، او یا به وسیلهٔ غرق شدن دچار مرگی ناگهانی شد یا به سعادت جنسی همیشگی رسیده بود. سالماکیس هنگامی که هرمافرودیته در چشمه ای مشغول آب تنی بود، او را اغفال کرد و به زور در آغوش کشید و از خدایان خواست تا آن دو یکی شوند. از آن پس هرمافرودیته به صورت نیمی مرد و نیمی زن درآمد.
بدن نیادها از نزدیک به آب متصل است و به نظر می رسد وجود آن ها به این مسئله بستگی دارد. اگر چشمه ها خشک شوند، زندگی نیادها هم به پایان می رسد. آب هایی که اداره و محافظت از آن ها را بر عهده داشتند تصور می شد که دارای موهبت الهام بخشی، دارویی و قدرت های پیشگویی بود. بنابراین نیادها اغلب توسط یونانیان باستان به عنوان الهه های حاصلخیزی و باروری پرستش می شدند.

پیشنهاد کاربران

طبیعت


کلمات دیگر: