کلمه جو
صفحه اصلی

علی موید

فرهنگ فارسی

سبزواری سربداری یازدهمین و آخرین امیر سربداری وی از امرای خواجه وجیه الدین مسعود بود و بواسطه بزرگزادگی و دینداری شهرت داشت و پس از قتل پهلوان حسن که دهمین امیر سربداران بود حکومت ملک سربداران را بدست گرفت و در ترویج تشیع جهد فراوان کرد

لغت نامه دهخدا

علی مؤید. [ ع َ ی ِ م ُ ءَی ْ ی ِ ] ( اِخ ) ( خواجه... ) سبزواری سربداری. یازدهمین و آخرین امیر سربداری. وی از امرای خواجه وجیه الدین مسعود بود و به واسطه بزرگزادگی و دینداری شهرت داشت وپس از قتل پهلوان حسن که دهمین امیر سربداران بود حکومت ملک سربداران را به دست گرفت و در ترویج تشیع جهد فراوان کرد. او در ابتدای سلطنت ، درویش عزیز مجدی را به جنگ ملک معزالدین حسین کرت روانه کرد اما وقتی درویش به نیشابور رسید نسبت به او تغییر عقیده داد، او را دستگیر کرد و در سال 772 هَ. ق. به قتل رساند. بعداً چون بین او و امیر ولی اختلاف افتاد و امیرولی سبزوار را محاصره کرد، خواجه علی از امیرتیمور گورکانی کمک خواست و امیرتیمور در سال 786 هَ. ق. به خراسان آمد و خواجه علی و جمیع خاندان او از ملازمان وی شدند و خواجه بدین ترتیب قریب هفت سال با اقربای خود در رکاب امیرتیمور بود و در سال 788 هَ. ق. در خرم آباد لرستان در ضمن جنگی تیری به او اصابت کرد و به قتل رسید و با درگذشت او سلسله سربداران منقرض گردید. وی در ترویج علم و ادب بخصوص در استحکام مبانی تشیع سعی بسیار کرد و شیخ شهید مکی کتاب لمعه دمشقیه خود را به نام وی تألیف کرد و به خراسان فرستاد. ( از تاریخ مفصل ایران ، مغول ، عباس اقبال ص 476 ) ( از حبیب السیر چ کتابخانه خیام ج 3 ص 366 و 438 ).

دانشنامه آزاد فارسی

علی مُؤیّد ( ـ۷۸۸)
(ملقب به خواجه نَجْمُ الدّین) آخرین و دوازدهمین امیر سربداری (حک: ۷۶۶ـ۷۸۳ق) . از روزگار وَجیهُ الدّین مسعود سربداری در میان سربداران شخصیتی مهم بود و پس از پهلوان حسن دامغانی به فرمانروایی رسید. وی در تأمین رفاه مردم کوشش بسیار کرد و توانست از دامغان تا سرخس را به تصّرف خود درآورد. خواجه علی با امیرتیمور گورکان دوستی داشت . در آغاز فرمانروایی علی مؤید، درویش عزیز در حکومت با وی شریک بود. پس از چندی ، درویش از خواجه علی خواست که به سرزمین ملک حسین کرت حمله برند. خواجه نخست موافقت کرد و سپاهی همراه وی به نیشابور فرستاد ولی بعد پشیمان شد و از سپاهیان خود خواست درویش را تنها گذارند و سپس فرمان قتل او را صادر کرد. پس از کشته شدن درویش عزیز، به آزار درویشان پیرو شیخ حسن جوری پرداخت و آرامگاه شیخ خلیفه و شیخ حسن را ویران کرد. در ۷۸۳ق چون تیمور گورکان برای نخستین بار به خراسان یورش آورد، خواجه علی مؤید بدو پیوست و به جنگ رفت. خواجه علی در ۷۳سالگی در خرم آباد لرستان کشته شد و سرزمین خراسان به قلمرو حکومت امیرتیمور گورکان پیوست. علی مؤید در ترویج تشیع کوشا بود. شهید اول کتاب خود، لمعۀ دمشقیه را به نام او تألیف کرد.


کلمات دیگر: