کلمه جو
صفحه اصلی

سد سفیدرود

فرهنگ فارسی

سدیست که نزدیک پل منجیل و ده هرزویل در نقطه ای که ۷٠ کیلومتر تا رشت و ۱٠٠ کیلومتر تا قزوین فاصله دارد ساخته شده ( آغاز ۱۳۳۵ - پایان ۱۳۴۱ ه.ش. ) . بوسیله این سد دریاچه وسیعی ۸ برابر دریاچه سد کرج بمساحت تقریبی ۶٠ کیلومتر مربع و قریب ۱۶۶۸٠٠٠٠٠٠ متر مکعب آب آرام و مهار شده پدید آمده . نوع این سد به سد وزنی پایه دار موسوم است و دارای ۳٠ پایه میباشد . طول سد در قسمت فوقانی ۴۲۵ متر و ارتفاع آن از کف پی ۱٠۵ متر است . بتون مصرفی ساختمان بدنه سد قریب ۶٠٠٠٠٠ متر مکعب میباشد . ضخامت سد در پی ۱٠۱ متر و در راس ۶ متر است . استفاده از سفید رود مستلزم ایجاد شبکه آبیاری است که آب سد را بنحومنظم بهمه نقاط مورد نظر برساند . این شبکه ها که امر مطالعه و تنظیم نقشه آن بپایان رسیده شامل دو سد انحرافی است . یکی از این دو سد بسد انحرافی تاریک موسوم است : آب لازم جهت مزارع فومنات بوسیله تونلی بطول تقریبی ۱۷ کیلومتر از مخزن آب سد تاریک منشعب میشود و پس از ورود بفومنات بوسیله یک کانال اصلی کلیه مناطق فومنات را مشروب خواهد کرد . سد انحرافی دوم سفید رود در نزدیکی محلی بنام سنگر ساخته شده و بنام [[ سد سنگر ]] خوانده میشود . این سد آب سفید رود را بمنطقه مهم آبیاری خمام رود در ساحل چپ هداین می کند . بعلاوه با ایجاد نهری که از این سد بطرف ساحل راست رودخانه سفید رود منشعب میشود آب نواحی لاهیجان و لنگرود بطور منظم و دقیق تامین میشود . بعد از ایجاد شبکه آبیاری علاوه بر ۱۱۱۴۷۵ هکتار اراضی قابل شرب فعلی ۱۳۲۸۸٠هکتار اراضی دیگر از آب سفید رود بهره خواهد برد بطوری که میزان سطح کشت تا ۲۴۴۳۵۵ هکتار افزایش خواهد یافت . سد سفید رود همچنین از لحاظ نیروی برقی که میتواند ایجاد کند قابل توجه است . قدرت تولید برق آن سالانه ۳۴٠٠٠٠٠٠٠ کیلو وات ساعت میرسد . هزینه ساختمان سد و مرکز برق ۴۱۳۷٠٠٠٠٠٠ ریال و هزینه تنظیم شبکه آبیاری ۳۲٠٠٠٠٠٠٠٠ ریال است .

لغت نامه دهخدا

سد سفیدرود. [ س َدْ دِ س َ / س ِ ] ( اِخ ) رجوع به سد شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۰۲° شمالی ۳۶° شرقی / ۲°شمالی ۳۶°شرقی / 2; 36
قرارداد مطالعات سد در تاریخ ۲۲/۱۱/۱۳۳۱ بین بنگاه مستقل آبیاری و مهندسین مشاور اتکو-افر "Etco-Ofer" منعقد گردید.
طرح مقدماتی در تاریخ ۲۲/۴/۱۳۳۲ از سوی مشاور تسلیم کارفرما گردید.
طرح قطعی در تاریخ ۱/۱۲/۱۳۳۲ ارائه گردید.
پیمانکار طرح، "شرکت فرانسوی ساسرِ "Saser بنابر موافقت نامه ۲۹/۹/۱۳۳۳ کارهای مقدماتی طرح را آغاز ولی قرارداد قطعی در خصوص اجرای ساختمان سد و تأسیسات جانبی آن در تاریخ ۹/۱۲/۱۳۳۴ منعقد گردید.
ساختمان بدنه سد سفید رود در تاریخ ۲۵/۱۱/۱۳۴۰ به پایان رسید و در اردیبهشت ماه سال ۱۳۴۱ رسماً افتتاح و بهره برداری از آن آغاز
سد سفیدرود یا سد منجیل، سدی است که در ابتدای رودخانه بزرگ سفیدرود در محل پیوستن دو رود قزل اوزن و شاهرود در نزدیکی منجیل ساخته شده است و برای تنظیم آب این دو رود برای کشاورزی در جلگه گیلان و نیز تولید برق به کار می رود.
این سد در هنگام ساخت و اوایل دوره بهره برداری به سد سفیدرود معروف بود. از سال ۱۳۴۶ آن را سد شهبانو فرح نامیدند. از ۱۳۵۷ تاکنون به نام اولیه یعنی سد سفیدرود خوانده می شود.
کار ساخت این سد از ۱۳۳۵ شروع شد و در سال ۱۳۴۰ به پایان رسید؛ و اولین سد ایران است بهره برداری از سد در ۲۹ اردیبهشت سال ۱۳۴۱ آغاز شد. ارتفاع سد از کف رودخانه ۹۲ متر و طول تاج آن ۴۲۵ متر است. سد سفیدرود پنج واحد تولید برق دارد که در مجموع بیش از ۸۷ مگاوات برق تولید می کند.

دانشنامه آزاد فارسی

سدّ سفیدرود
سدّ سفیدرود
سدّی در استان گیلان، شهرستان رودبار. در ۵ کیلومتری جنوب غربی رودبار، محل تلاقی رودهای قزل اوزن و شاهرود، قرار دارد. ارتفاع دیوارۀ این سدّ بتونی پایه دار از پی ۱۰۶متر، طول تاج آن ۴۲۵متر، و گنجایش مخزن آن ۱,۷۶۰میلیون متر مکعب است.


کلمات دیگر: