کلمه جو
صفحه اصلی

ژاله کاظمی

دانشنامه عمومی

ژاله کاظمی (زاده ۱۳ فروردین ۱۳۲۲ تهران – درگذشت ۱۲ فروردین ۱۳۸۳ حومه واشینگتن دی.سی)، دوبلور، گوینده، مجری تلویزیونی و نقاش ایرانی بود.
دائرةالمعارف صدای گویندگان
صداهای ماندگار: ژاله کاظمی
گزارشی از مراسم بزرگداشت ژاله کاظمی بی بی فارسی
ژاله کاظمی درگذشت
درگذشت ژاله کاظمی، مجری تلویزیون ملی و هنرمند برجسته دوبله، از دید یک همکار قدیمی رادیو فردا
ژاله کاظمی چهره ماندگار وبانوی دوبله ایران
پریسا و ژاله کاظمی- تلویزیون ملی ایران سال ۱۳۵۶ در یوتیوب
اندیشه هایی بر یک عمر دوستی؛ من و ژاله کاظمی
ژاله کاظمی هنرمند اعماق و راز
ژیرافر، احمد (۱۳۹۲). تاریخچه کامل دوبله به فارسی. ۲. تهران: کتاب کوله پشتی. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۶۶۸۷-۶۱-۲.
ژاله کاظمی در دوازدهم فروردین ۱۳۲۲ در تهران با نام اصلی زهرا کاظمی آزاد متولد شد. پدر و مادرش زمانی که ژاله نه ساله بود از هم جدا شدند و ژاله در ده سالگی باید در کنار برادر بزرگش که در آبادان کارمند شرکت نفت بود زندگی می کرد. سال هایی از کودکی و نوجوانی را در آبادان گذراند. از همان دوران نوجوانی در برنامه های تئاتر و شعر و ادب رادیو محلی آبادان شرکت می کرد.
ژاله کاظمی در سال ۱۳۳۷ به همراه خانواده به تهران نقل مکان کرد. او که برادر دیگرش هوشنگ کاظمی به عنوان دوبلور فعال مشغول به کار بود، به فعالیت در عرصه گویندگی گرایش پیدا کرد و گویندگی و دوبلاژ را به شکل حرفه ای آغاز کرد. در هجده سالگی سفری به رم کرد، جایی که دوبله فیلم به زبان فارسی توسط عده ای از ایرانیان مقیم ایتالیا از اوایل دهه ۱۳۳۰ آغاز شده بود. ژاله کاظمی طی شش ماه اقامت در آنجا، در کنار پیشگامان دوبله مانند منوچهر زمانی، نصرت کریمی و حسین سرشار در زمینه دوبله فعالیت کرد و تجربه اندوخت. در دهه ۱۳۴۰، که دوران طلایی دوبله در ایران خوانده می شود، بر قله این حرفه ایستاد و معتبرترین زن گوینده فیلم و یکی از چند دوبلور درجه اول بود که علاوه بر گویندگی، در زمینه مدیریت دوبلاژ هم فعالیت می کرد.
ژاله کاظمی به جای بسیاری از ستاره های سینما صحبت کرده است، از جمله ویوین لی در «اتوبوسی بنام هوس»، الیزابت تیلور در «چه کسی از ویرجینیا وولف می ترسد؟» و «گربه روی شیروانی داغ»، میا فارو در «گتسبی بزرگ»، جولی کریستی در «دکتر ژیواگو»، جولی اندروز در «اشکها و لبخندها» و سوفیا لورن در تمام فیلمهایش.


کلمات دیگر: