کلمه جو
صفحه اصلی

لیتیم

فارسی به انگلیسی

lithium

فرهنگ عمید

فلزی سبک، نقره ای رنگ، و نرم که در تهیه آلیاژها، داروسازی، و باتری سازی به کار می رود.

دانشنامه عمومی

لیتیم (گرفته شده از واژهٔ یونانی lithos به معنی سنگ) با نماد شیمیایی Li یک فلز قلیایی نقره ای-سفید و نرم با عدد اتمی ۳ است. این عنصر در شرایط استاندارد دما و فشار سبک ترین فلز و کم چگالی ترین عنصر جامد است. مانند دیگر فلزهای قلیایی، لیتیم هم بسیار واکنش پذیر و آتشگیر است به همین دلیل بیشتر آن را زیر روغن صنعتی یا نفت نگاه می دارند. اگر بر روی آن برشی پدید آید، بخش بریده شده دارای جلای فلزی خواهد بود اما به دلیل واکنش پذیری زیاد آن خیلی زود با رطوبت هوا واکنش می دهد، هوا باعث خوردگی آن می شود و به رنگ نقره ای تیره مایل به خاکستری و سپس سیاه در می آید. به دلیل واکنش پذیری بالای لیتیم، هرگز نمی توان آن را به صورت عنصر آزاد در طبیعت پیدا کرد. بلکه همواره در بخشی از یک ترکیب شیمیایی که بیشتر یونی است، پیدا می شود. لیتیم در چندتا از کانی های پگماتیتی یافت می شود اما از آنجایی که در آب حل می شود، به صورت یون در آب اقیانوس ها و به صورت نمک در آب ها و رس دیده می شود. در رویکرد تجاری، لیتیم را از برق کافت آمیخته ای از لیتیم کلرید و پتاسیم کلرید بدست می آورند.نبو
لیتیم و ترکیب های آن کاربردهای فراوانی دارند از آن جمله در شیشه و سرامیک پایدار در برابر گرما، آلیاژهای با مقاومت بالا نسبت به وزن که در فضاپیماها کاربرد دارد، باتری های لیتیم و لیتیم-یون. کاربردهای یاد شده بیش از نیمی از لیتیم تولیدی را از آن خود می کند.
در ظاهر این طور به نظر می رسد که لیتیم هیچ نقشی در زندگی حیوان ها و گیاهان ندارد و آن ها بدون لیتیم هم می توانند زنده بمانند، اما در عمل در همهٔ اندام های زنده می توان ردپای بسیار کم رنگ لیتیم را پیدا کرد. یون لیتیم که در قالب نمک های گوناگون پیدا می شود بر روی اعصاب انسان اثر می گذارد و لیتیم می تواند به عنوان دارو در درمان اختلال دوقطبی کمک کند.
تاریخچهلیتیم را (واژه یونانی lithos به معنی سنگ)، "Johann Arfvedson" در سال ۱۸۱۷ کشف کرد. "Arfvedson" این عنصر جدید را هنگامیکه در سوئد مشغول تجزیه و تحلیل بود، با مواد معدنی اسپادومین و لپدولیت دریک کانی پتالیت کشف نمود. "Christian Gmelin" در سال ۱۸۱۸، اولین کسی بود که شاهد قرمزرنگ شدن نمک لیتیم در شعله آتش بود. اما هر دوی این افراد، در جداسازی این عنصر از نمکش ناکام ماند.

پیشنهاد کاربران

لیتیم ( Li ) از عنصرهای شیمیایی جدول تناوبی است. نشانه کوتاه آن Li و عدد اتمی آن ۳ است. این عنصر سبک ترین فلز است. بسیار نرم است به طوری که با چاقو بریده می شود.
لیتیم در مقابله با آب و بخار موجود در هوا واکنش نشان داده و در بسیاری از مواقع باعث انفجار شدید می شود و در برابری با نور نیز به سرعت خراب می شود.
لیتیوم فلز نایابی نیست. میزان لیتیوم موجود در پوسته زمین برابر با 0، 006 درصد است که بنظر کم میآید اما همین اندازه نیز از موجودی فلزات دیگر مانند قلع و جیوه بیشتر میباشد.
تنها فرقی که میان لیتیوم و دیگر فلزها وجود دارد، وضعیت پراکندگی آن بر روی کره زمین است.
نخست آنکه مکانهایی که لیتیوم در آنجا گرد آمده است زیاد نیستند. منابع قابل توجه و شناخته شده لیتیوم بر روی زمین شیلی، آرژانتین، تبت، چین، ایالت نوادای آمریکا و بولیوی میباشند.
این در حالیست که منابع بولیوی که معدن شناسان میزان ذخایرش را برابر با ذخایر افغانستان تخمین میزنند، هنوز آغاز به بهره برداری نکرده است.
کاربرد
لیتیوم یکی از اجزاءمهم در باطری های قابل شارژ است که در تلفن های همراه، رایانه های دستی و اتوموبیل های برقی مورد استفاده قرار می گیرد. . در مجموع میتوان گفت که لیتیوم در آینده بسیار نزدیک محبوب کسانی خواهد شد که قصد ساختن بدنه سبک برای خودرو، هواپیما و کپسولهای فضایی را دارند.
آلیاژی از لیتیوم و آلومینیوم هم اکنون در صنایع هواپیما سازی بکار گرفته می شود که سبک، قابل انعطاف و همزمان محکم و مقاوم است.
لیتیوم نیروی کششی زیادی دارد، بخاطر کمی وزن خود گزینه بسیار مناسبی برای باتریهای کم وزن و پرانرژی میباشد.
لیتیوم همراه با سرب آلیاژی را تولید می کند که در ساختن بلبرینگ چرخهای قطار بکار گرفته میشود. لیتیوم حتی در صنایع داروسازی مورد مصرف دارد.
با اینهمه در مورد مصرف لیتیوم هم در صنایع و همچنین در داروسازی توجه به یک نکته بسیار مهم میباشد. مرز میان سودمند بودن این ماده و سمی بودنش برای انسان و محیط زیست بسیار بسیار نازک و شکننده است.
[۱]
خواص فیزیکی عنصر لیتیم
عدد اتمی: ۳
جرم اتمی: ۶٫۹۴۱
نقطه ذوب : C°۱۸۰٫۵۴
نقطه جوش : C°۱۳۴۲
شعاع اتمی: Å ۲٫۰۵
ظرفیت:۱
رنگ: سفید نقره ای
حالت استاندارد: جامد
نام گروه:۱ ( فلزات قلیایی )
منبع [ویرایش]
در ویکی انبار پرونده هایی دربارهٔ لیتیم موجود است.
معنای واژهٔ «لیتیم» را در ویکی واژه ببینید.
↑ افغانستان: دعوت حامد کرزی از ژاپن برای سرمایه گذاری در معادن افغانستان
از ویکی پدیا


کلمات دیگر: