کلمه جو
صفحه اصلی

بخش قطور

دانشنامه عمومی

بخش قطور یکی از بخش های تابعه شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است. زبان غالب مردم این منطقه کردی می باشد. این بخش در فاصله ۷۰ کیلومتری غرب شهرستان خوی قرار داشته و در مسیر خوی به قطور باید از کوهستان های پر پیچ و خم خطرناک که دارای مناظر طبیعی بکری هست، گذر کرد. این شهر در مرز ایران و ترکیه بوده و نزدیک ترین شهر به مرز رازی است. شهر قطور دارای چندین فقره چشمه آب معدنی گرم است. از شهر قطور به شهر وان ترکیه ارتباط راهی مستقیم وجود دارد. در مسیر جاده قطور علاوه بر دیدن رود پر آب قطور تماشای خط آهن و تونل های زیبای آن که مسیر خط آهن ایران به اروپا است بسیار جذاب و دیدنی است. قطور تا وان ترکیه ۸۸ کیلومتر فاصله است. دین مردم این بخش اسلام و دارای مذهب تسنن می باشند. مراسم عروسی ویژه این بخش در نوع خود منحصر بفرد بوده که سه روز طول می کشد.
دهستان زری
شهر قطور
نام قطور در گویش محلی ساکنان این منطقه "کوتول" نیز خوانده می شود. وجه تسمیه این شهر به روایتی به دوران تسلط امپراتوری عثمانی بر این منطقه برمی گردد که در آن زمان حاکم این منطقه سرداری به نام "قطور" بوده است.
مهم ترین مسئله در مورد تاریخ شهر قطور این است که حتی تا سال ها پس از پایان جنگ میان حکومت صفوی و امپراتوری عثمانی، این شهر در تملک حکومت عثمانی باقی مانده و جزء خاک کشور کنونی ترکیه محسوب شده است. الحاق مجدد این شهر به کشور ایران به دوران رضاخان برمی گردد که طی توافقی با آتاترک، در ازای چشم پوشی ایران از اراضی استراتژیک کوه آرارات، این منطقه مجدداً جز خاک ایران به حساب آمده است.از نشانه های جالب در این مورد نام پل هوایی قطور می باشد که هنوز در بین اهالی محلی به نام "سینر" خوانده می شود که در زبان ترکی به معنی مرز می باشد و به این مسئله اشاره دارد که زمانی مرز ایران و ترکیه در این مکان بوده است.
شهر قطور به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم تنها راه مرزی نزدیک به کشور ترکیه است. قطور تنها شهریست که مسافت آن با شهر وان در کشور ترکیه از طریق بازارچه رازی حدود یک ساعت است. در سال ۲۰۰۶ هیتی از طرف کشور ترکیه برای بررسی وضعیت بین راهی دو کشور جلسه ای با حضور معاون وزیر و سایر افراد متولی صادرات و واردات استان آذربایجان غربی و افراد منتخب از این شهرستان برگزار نمودند.


کلمات دیگر: