کلمه جو
صفحه اصلی

بخش طرهان

دانشنامه عمومی

بخش طرهان از بخش های شهرستان کوهدشت در استان لرستان ایران است. مرکز این بخش شهر گراب است. طوایف ساکن آن آدینه وند، کوشکی، گراوند و چند طایفه کوچک دیگر می باشد که بیشتر طوایف طرهان با زبان لکی طایفه کوشکی با گویش لری صحبت می کنند. جمعیت آن طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، ۱۷۶۴۸ نفر می باشد.
دهستان طرهان غربی
دهستان طرهان شرقی
به محدوده بین پلهای کشکان در دوره چگنی، پل سیاه پله در طرهان، پل گاومیشان در مرز ایلام، پل دختر در شهرستان پلدختر، پل کلهر در معمولان بین دو رودخانه کشکان و سیمره در گذشته طرهان گفته می شد که ابودلف مهلهل خزرجی در اواخر قرن سوم از آنجا عبور کرده و آنجا را آباد و معمور تعریف کرده است و گفته که تمدنی بوده که قبل از ورود اسلام به دلایل نامعلوم نابوده شده است. حمداله مستوفی در ۷۳۰ ق در کتاب تاریخ گزیده از این محل نام برده است.
حمدالله مستوفی در تاریخ گزیده از طرحان نام برده و معتقد است که چندین قرن قبل از ورود اعراب این شهر از بین رفته است. کشف معبد آشوری در این منطقه بیان گر آن است که مردمانی قبل از هزاره اول پیش از میلاد در این نواحی زیسته و آیین های دینی خود را به جای می آوردند. طرهان قدیم سرزمینی بوده که از سمت شمال و غرب به دلفان، پل سی پله و رودخانه سیمره، ایلام و پل گاومیشان از جنوب به رودخانه کشکان و پل دختر و از خاور به بخش چگنی پل کشکان محدود می شده و در گذشته به سرزمین پلها معروف بوده و مسیر عبور کاروانهای تجاری جاده ابریشم و اتصال ایران مرکزی به بین النهرین بوده است و این بخش از ۳ دهستان و ۱۴۱ آبادی تشکیل شده بود و وسعتی در حدود ۳۹۰۴ کیلومتر مربع داسته است که ۱۹۰ هزار هکتار آن زمین کشاورزی و ۱۷۰ هزار هکتار، دیم و ۲۰ هزار هکتار، آبی بوده است. سه دهستان این بخش وسیع طبق تقسیمات کشوری به این ترتیب معرفی می شدند: ۱- سرطرهان ۲- کوهدشت ۳- رومشکان اما اکنون محدود به سرطرهان می شود و نام آن بخش طرهان است.
طرهان قدیم دارای حدود ۳۳ طایفه و چند خرده طایفه شامل: (۱-آدینه وند ۲- آزادبخت ۳- ایتیوند ۴- اولادقباد ۵- امرایی ۶- بازوند ۷- پادروند ۸- چهار قلعه ۹- خوشناموند ۱۰- دراویش که خود دو گروه هستند الف: دراویش بلوران و دراویش داود رشید، میشنان و رود بار ۱۱- رومیانی ۱۲- ریکا ۱۳- رئیسوند ۱۴- رشنو ۱۵- زالی ۱۶- زیو دار ۱۷- سادات که خود ۵ گروه هستند (سادات درب گنبد – سادات کره لان – سادات ابوالوفا – سادات زرون – سادات آتش بگی) ۱۸- سوری ۱۹- شیراوند ۲۰- شاهیوند ۲۱- ضرونی ۲۲- عبدولی ۲۳- قرعلیوند ۲۴- طایفه کوشکی۲۵- #کونانی (کوهنانی) ۲۶- کولیوند ۲۷- گراوند ۲۸- گرمه ای ۲۹- میربگ ۳۰- مهکی ۳۱- نورعالی ۳۲- خلیفه (جز ایتیوند می باشند) ۳۳-طولابی و (تعدادی آهنگر نیز ذر سطح منطقه پراکنده اند).همچنین قابل ذکر است که بزرگترین و قدیمی ترین ساکنان منطقه طرهان،طایفه گراوند می باشد که به زبان لکی صحبت میکنند.


کلمات دیگر: