کلمه جو
صفحه اصلی

فلج مغزی

فارسی به انگلیسی

cerebral palsy

دانشنامه عمومی

فلج مغزی (به انگلیسی: cerebral palsy) گروهی از اختلالات حرکتی دایم غیر پیشرونده هستند که به دلیل ناهنجاری های مادرزادی و یا اسیب های وارده بر مغز در مراحل اولیه تکامل ایجاد می گردند. تعدادی از اینان فقط نقص حرکتی دارند و اختلال دیگری ندارند ولی در سایر بیماران علایم احتمالی همراه این اختلالات، مشکلات یادگیری، شنیدن، دیدن و تشنج است. وضعیت هوش بسته به محل آسیب متغیر است و بعضی از این کودکان از نظر هوشی با استعدادند.فلج مغزی دارای چندین نوع متفاوت است:
تولد باوزن کمتر از ۱۵۰۰ گرم
عوارض حاملگی مانند پلی هیدآمنیوس اکلامپسی، خونریزی در سه ماهی سوم، چند قلویی، پرزانتاسیون غیرطبیعی جنین، تب مادر
تشنج یا اختلالت تشنجی در مادر
درمان مادر با هورمون تیروئید استروژن یا پرژسترون
آنسفالوپاتی هیپوکسیک -ایسکمیک
خونریزی مغزی
عفونت های مغزی (آنسفالیت، مننژیت، ابتلا به ویروس هرپس سمپلکس)
ضربه مغزی
عفونت در مادر طی دوران بارداری (سرخجه)
ایکتر شدید
علل نامشخص
شیوع فلج مغزی ۳/۳ در هر ۱۰۰۰ نفر است؛ تقریباً ۸۱ درصد آن ها مبتلا به نوع اسپاستیک فلج مغزی هستند در میان کودکان با فلج مغزی ۸ درصد دچار طیفی از اختلالات مانند اوتیسم و ۳۵ درصد مبتلا به صرع هستند. ۵۶ درصد قادر به راه رفتن به تنهایی و ۳۳ درصد دچار محدودیت حرکتی و یا نا توانی در راه رفتن هستندفلج مغزی توسط آسیب یا ناهنجاری های مغزی ایجاد می شود. بسیاری از این مشکلات در دوران جنینی رخ می دهند اما این اختلال می تواند در هر زمان دیگری طی ۲ سال اول زندگی، زمانی که مغز کودک همچنان در حال تکامل است رخ دهد.در بعضی از افراد با فلج مغزی بعلت کاهش سطح اکسیژن (هیپوکسی) بخش هایی از مغز آسیب دیده اند.
نوزادان زودرس برای بروز فلج مغزی در خطر بیشتری قرار دارند.فلج مغزی در بعضی از کودکان در نتیجه
بیشتر موارد ابتلا به جز موارد خفیف در ۱۸ ماه اول زندگی مشخص می شوند. علایم به صورت ناتوانی در رسیدن به استانداردهای حرکتی، وجود اختلالاتی مثل عملکرد حرکتی خشن و نامتقارن و افزایش تون عضلات (hypertonia) یا کاهش تون عضله (hypotonia). علایم بسیار متفاوت است علایم ممکن است خفیف یا شدید باشد و تنها یک نیمه بدن یا هر دو نیمه بدن درگیر باشد. با درگیری بیشتر دست ها یا پاها و یا هر ۴ اندام همراه باشد.حرکات غیرطبیعی (نظیر پیچشی، پرشی، جرخشی) در دست ها، پاها، بازو، ساق با، این حرکات حین استرس تشدید می یابد.لرزش، عدم حفظ هماهنگی و تعادل بدن، عضلات شل بخصوص در حالت استراحت، مفاصل بیش از حد متحرک، کاهش ضریب هوشی، کاهش توانایی یادگیری، اختلال در تکلم، مشکلات شنوایی و بینایی، تشنج، درد بخصوص در بالغین، علایم گوارشی (شامل اختلال در مکیدن شیر، یا غذا خوردن، جویدن، بلعیدن، استفراغ و یبوست، افزایش آبریزش دهان)، روند کند رشد، تنفس های نامنظم، بی اختیاری ادرار.

دانشنامه آزاد فارسی

فَلَج مغزی (cerebral palsy)
نابهنجاری غیرپیشروندۀ مغز در هنگام تولد یا کمی پس از آن. علل آن عبارت اند از نرسیدن اکسیژن کافی به مغز، آسیب های هنگام زایمان، خون ریزی، مننژیت (التهاب پردۀ مغز) عفونت های ویروسی یا نقص در تکامل مغز. احتمال بروز فلج مغزی در کودکان نارس بیشتر است. در ۱۹۹۶، محققان امریکایی این یافته را به پایین بودن میزان هورمون تیروئید، (تیروکسین) نسبت دادند. انقباض های عضلانی، ضعف، ناهماهنگی، و اختلالات حرکتی از علایم فلج مغزی به شمار می روند. ممکن است فلج سفت، با بدشکلی تثبیت شدۀ اندام ها، نیز مشاهده شود. بیماران گاه هوش طبیعی دارند.


کلمات دیگر: