کلمه جو
صفحه اصلی

مردم عراق

دانشنامه عمومی

مردم عراق یا عراقی ها (عربی: العراقیون , کُردی: گه لی عیراق Îraqîyan, آرامی: ܥܡܐ ܥܝܪܩܝܐ ʿIrāqāyā, ترکی استانبولی: Iraklılar) به شهروندان عراق گفته می شود. زبان های عربی و کُردی دو زبان رسمی در عراق محسوب می شوند، و در کنار این دو؛ زبان ترکی آذربایجانی برای اهالی ترکمانان عراق و زبان آرامی نیز توسط آشوری های عراق تکلم می شود.
History of the Iraqi people
Mesopotamia: Birthplace of civilisation
Iraqi identity - Forces for Integration/ Divisiveness
The Iraq DNA project
مردم عرب با دارا بودن اکثریت جمعیت در بین ۷۰٪ - ۷۵٪ در کنار کُردها با بافت قومی ۱۵٪ - ۲۰٪ از عمده ترین تشکیل دهندگان جمعیت قومی در عراق هستند و ۵٪ نیز ترکمانان عراق، آشوری های عراق و... تشکیل می دهند. همچنین حدود ۶۰٪-۶۵٪ درصد مردم عراق شیعه، ۳۲٪-۳۷٪ درصد سنی و ۳ درصد مسیحی و پیروان سایر ادیان هستند. مسیحیان، ترکمن ها، ایزدیها، شبکی ها، بهایی ها، صابئین (منداییان)، اهل حق (یارسان) و کردهای فیلی برای دوران طولانی در عراق زندگی کرده اند برخی برای قرن ها و عده ای چندین هزار سال.
مسیحیان عراق شامل اقوام و مذهب های مختلف می شود ولی اکثر آن ها از مسیحیان کلدانی و آشوری هستند. رقم آن ها از یک ونیم میلیون نفر در سال ۲۰۰۳ به ۳۵۰ تا ۴۵۰ هزار نفر کاهش یافته است. آن ها در نینوا عمدتاً در روستاهایی مثل قرقوش (بغدادیه)، برطله، حمدانیه و تل کیف زندگی می کنند.
ایزدی ها آداب مذهبی شان را پنهانی به جا می آورند. اینکه ریشه اصلی ایزدی ها به کجا برمی گردد همواره مورد بحث بوده است. دین آن ها شامل عناصر بسیاری از ادیان مختلف از جمله مذهب زرتشتی است. در نتیجه اعتقادات و رمز و رازی که دین شان را احاطه کرده خیلی از مسلمانان و غیر مسلمانان ایزدی ها را شیطان پرست می دانند. تخمین زده می شود حدود پانصد هزار ایزدی امروز در عراق در مزارع و دشتهای اطراف نینوا زندگی می کنند. مناطقی که مورد مناقشه میان عرب ها و کردهاست.


کلمات دیگر: