کلمه جو
صفحه اصلی

لشک کولاکوفسکی

دانشنامه عمومی

لشک کولاکوفسکی (به لهستانی: Leszek Kołakowski) ‏(۲۳ اکتبر ۱۹۲۷–۱۷ ژوئیه ۲۰۰۹) فیلسوف و متفکر لهستانی بود. او بیشتر به خاطر شناخت و نقد مارکسیسم در دنیا شناخته شده بود. برجسته ترین اثر او، «جریان های اصلی مارکسیسم» نام دارد. کولاکوفسکی در همه بخش های فلسفه، از جمله اخلاق، زیباشناسی و الهیات، پژوهش و نقدهایی انجام داد.
جریان های اصلی در مارکسیسم (کتاب سه جلدی، ترجمه به فارسی توسط دکتر عباس میلانی)
زندگی به رغم تاریخ (گزیده گفتارها و گفتگوهایی از لشک کولاکوفسکی به انتخاب و ترجمه خسرو ناقد)
دو چشم اسپینوزا و دیگر مقالات در باب فیلسوفان (۲۰۰۴)
درسهایی کوچک درباب مقولاتی بزرگ، لشک کولاکوفسکی، هومن پناهنده (مترجم)، روشن وزیری (مترجم)، تهران: طرح نو، ۱۳۸۱
کولاکوفسکی در سال ۱۹۲۷ در رادوم شهری در مرکز لهستان زاده شد. وقتی او دوازده ساله بود، کشورش از دو سو مورد حمله نیروهای آلمان نازی و ارتش شوروی قرار گرفت و پدرش توسط گشتاپو دستگیر شد و به قتل رسید. کولاکوفسکی پس از جنگ جهانی دوم در دانشگاه های لوچ و ورشو، در رشته فلسفه به تحصیل پرداخت. او همزمان به عضویت حزب کمونیست لهستان درآمد، اما خیلی زود به سوسیالیسم دمکراتیک گرایش یافت. کولاکوفسکی بین سال های ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۸ به تدریس در رشته فلسفهٔ تاریخ در دانشگاه ورشو اشتغال داشت.
کولاکوفسکی در سال ۱۹۶۸ پس از همبستگی با دانشجویان معترض به دولت، از حزب کمونیست حاکم اخراج شد و در پی فشارهای گوناگون، نخست به پاریس و سرانجام به انگلستان رفت. او تدریس فلسفه را ابتدا در دانشگاه آکسفورد و سپس در دانشگاه های ییل و برکلی آمریکا ادامه داد.
در طول فعالیت های فکری کولاکوفسکی جایزه هایی زیادی از جمله «اورشلیم برای آزادی و فردیت در جامعه» (۲۰۰۷) «جایزه صلح اتحادیه ناشران آلمان» (۱۹۷۷)، «جایزه اراسموس» (۱۹۸۳) و «جایزه ارنست بلوخ» (۱۹۹۱) به او تعلق گرفت.

نقل قول ها

لشک کولاکوفسکی (به لهستانی: Leszek Kołakowski) ‏(۲۳ اکتبر ۱۹۲۷–۱۷ ژوئیه ۲۰۰۹) فیلسوف و متفکر لهستانی بود. او بیشتر به خاطر شناخت و نقد مارکسیسم در دنیا شناخته شده بود.
• «رهبران کاریزماتیک از ترکیب نیازهای اجتماعی، انتظارات بشری و نیروی شخصی خودشان شکل می گیرند. به همین دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی که نیاز به رهبر کاریزماتیک را ایجاد می کنند گاه به صرف خود برای ظهور چنین شخصیتی کافی نیستند، به ویژه اگر نامزد مناسبی برای ایفای نقش در میان نباشد.» -> «رهبر فره مند و معلم فره مند»
• «کاریزمای برآمده از مقام در روزگار ما به وضوح رو به سقوط است.» -> «رهبر فره مند و معلم فره مند»
• «اکنون اگر قرار باشد رهبر کاریزماتیکی ظهور کند، این ظهور ممکن است در پی بلایای غیر منتظرهٔ اجتماعی یا اقتصادی باشد، و این در حالی است که ما هرگز اطمینان نداریم که چنین بلایایی رخ نخواهد داد.» -> «رهبر فره مند و معلم فره مند»


کلمات دیگر: