کلمه جو
صفحه اصلی

محمد محقق

دانشنامه عمومی

محمد محقق (متولد ۱۳۳۴ خورشیدی، در ولسوالی چارکنت ولایت بلخ) سیاست مدار هزاره اهل افغانستان و معاون دوم ریاست اجرایی این کشور است. وی از چهره های شناخته شده رهبران جهادی افغانستان در طول جنگ شوروی در افغانستان و یکی از رهبران حزب وحدت اسلامی افغانستان بود که در آن دوران رهبری مجاهدین شیعه مذهب هزاره تبار را رهبری می کردند. وی در سمت های سیاسی مختلفی منجمله وزیر داخله افغانستان در دولت برهان الدین ربانی، وزیر برنامه ریزی در دولت موقت و انتقالی و نماینده پارلمان فعالیت کرده است.
حزب وحدت اسلامی افغانستان ۱۹۹۰–۲۰۰۶
حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان ۲۰۰۶
محمد محقق فرزند حاجی سرور متولد ۱۳۳۴ از روستای سفید چشمه از توابع ولسوالی چارکنت ولایت بلخ افغانستان است. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در ولسوالی/شهرستان محل تولدش به اتمام رساند و برای گذراندن تحصیلا حوزوی، وارد حوزه علمیه مزار شریف شد و به یادگیری علوم اسلامی پرداخت. محمد محقق4 همسر و ۲۳ فرزند و ۲۴ نوه دارد.
محقق پس از کودتای ۷ ثور/اردیبهشت ۱۳۵۷ وارد کارزار سیاسی شد و به همراه برخی از همفکرانش در بهار ۱۳۵۸ سازمان نصر افغانستان را تأسیس و دست به قیام مسلحانه علیه حکومت وقت زدند. در ۲۴ سرطان ۱۳۶۸ با همکاری برخی چهره های مطرح منجمله عبدالعلی مزاری، کریم خلیلی، استاد محمد اکبری، قربان علی عرفانی، محمدآصف محسنی در یک ائتلافی که متشکل از ۸ حزب و تنظیم های دیگر بود، حزب وحدت اسلامی افغانستان را تشکیل دادند. محمد محقق پس از تأسیس حزب وحدت اسلامی افغانستان به عنوان مسئول عمومی صفحات شمال این حزب تعیین شد. در سال ۱۳۷۰ محمد محقق در همکاری با عبدالرشید دوستم، جنرال سید حسام الدین حقبین، جنرال مؤمن و سایر مجاهدین دیگر زمینه های سقوط حکومت محمد نجیب الله را هموار کردند. در سال ۱۳۷۱ و پس از سقوط حکومت نجیب الله محمد محقق علاوه بر مسئولیت سیاسی زون شمال حزب وحدت اسلامی افغانستان، وظیفه معاونت شورای عالی صفحات شمال را نیز بر عهده داشت. پس از کشته شدن عبدالعلی مزاری در سال ۱۳۷۳ و افزایش قدرت روزافزون طالبان به همراه دولت اسلامی افغانستان به رهبری احمد شاه مسعود، ائتلاف شمال را تشکیل داده و وارد جنگ علیه طالبان شدند. در سال ۱۳۷۶ محقق به عنوان وزیر داخله افغانستان در دولت برهان الدین ربانی تعیین شد.
پس از سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ محمد محقق به عنوان معاون شورای عالی رهبری شمال و سخنگوی آن شورا تعیین گردید. در کنفرانس بن و گردهمایی بزرگ اضطراری، محقق به عنوان معاون اداره موقت و وزیر برنامه ریزی کشور تعیین گردید. در سال ۱۳۸۳ و پس از صدور فرمان قانون احزاب، وی شاخه نظامی حزب وحدت اسلامی را منحل و تحت پروسه دی.دی. آر تسلیحات این حزب را واگذار کرد. وی در ۱۹ حوت ۱۳۸۳ در اعتراض به تبعیض و بی عدالتی، کابینه را ترک کرد و از حکومت حامد کرزی اخراج شد.

نقل قول ها

محمّد محقّق (۱۹۵۵) سیاست مدار افغانستانی.
• «اگر افرادی در حکومت بخواهند که نظام سیاسی را به صورت یک جانبه به پیش ببرند، باعث خلق بحران سیاسی در کشور خواهند شد.»• «اگر وضعیت کنونی را که برایش رسیدگی کنند بسیار خوب است و اگر کسانی مشوره بدهند که ما به پیش می بریم و به کسی دیگری نیاز نداریم این سبب بحران سیاسی خواهد شد. این زمانی خواهد بود که بحران آغاز خواهد شد و سبب سقوط خواهد شد.»


کلمات دیگر: