کلمه جو
صفحه اصلی

محمدرضا درویشی

دانشنامه عمومی

محمدرضا درویشی (۲۵ مهر ۱۳۳۴ (خورشیدی) در شیراز) آهنگ ساز، پژوهشگر موسیقی و مؤلف دائرةالمعارف سازهای ایران است.
مجلس شبیه در ذکر مصایب استاد نوید ماکان و همسرش مهندس رخشید فرزین
وی در سال ۱۳۵۷ در رشته آهنگسازی از دانشکده هنرهای زیبای تهران فارغ التحصیل شد. او علاوه بر آهنگسازی، از بیست سال پیش پژوهش در موسیقی نواحی مختلف را با سفر به شهرها و روستاهای ایران آغاز کرده است.
محمدرضا درویشی در خانواده ای که اهل موسیقی نبود، به دنیا آمد و پرورش یافت. پدر او اهل گراش در استان فارس و مادر او اهل شیراز بود. او اولین بار در سن ۱۱ سالگی به دنیای موسیقی وارد شد و موسیقی را با آموختن ویولون در تعطیلات تابستان آغاز کرد. بعد از آن، به کلاس پیانو رفت و پس از آن، نواختن ترومپت و ساکسیفون آموخت. او در سن ۱۸ سالگی و پس از پذیرش در کنکور سال ۵۳ وارد دانشگاه تهران شد و از همان سال اول، شروع به آهنگسازی کرد. درویشی در دانشگاه، شاگرد اساتیدی چون داریوش صفوت، مهدی برکشلی، احمد پژمان، کمال پورتراب، پرویز منصوری، پری برکشلی، لوست مارتیروسان و شاهین فرهت بود و نهایتاً در سال ۵۷ مدرک کارشناسی اش را دریافت کرد و هرگز به طور آکادمیک به ادامه تحصیل نپرداخت.
جلد اول مجموعه «دائرةالمعارف سازهای ایران» تألیف محمدرضا درویشی که به عنوان وسیع ترین تحقیق موسیقایی به زبان فارسی تاکنون شناخته می شود، در سال ۲۰۰۲ از طرف جامعه بین الملل اتنوموزیکولوژی (S.E.M) به عنوان بهترین کتاب سازشناسی برگزیده شد. او در سال ۱۳۸۴ سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن را برای موسیقی فیلم «شهر آشوب» در بیست و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر به دست آورد.

نقل قول ها

محمدرضا درویشی (۱۳۳۴) آهنگ ساز، پژوهشگر موسیقی و نویسندهٔ ایرانی.
• «هر نوع موسیقی یک ظرفیتی دارد. موسیقی سنتی ایران هم یک ظرفیتی دارد که از این ظرفیت و ظرفیت ردیف به اشکال مختلف استفاده شده است؛ یعنی از خود ردیف نوازی تا شیوه های استفاده از ردیف نوازی در گروه نوازی استفاده شده است. ردیف امروز به عنوان درس و یک پشتوانه فرهنگی قابل استناد است ولی به درد اینکه روی صحنه اجرا شود؛ نمی خورد؛ یعنی از حوصله مردم خارج است و جذابیتی برای آنها ندارد.»• «امروز ما نیازمند ورود به فضای جدیدی هستیم و آهنگسازان باید در این زمینه تلاش کنند. البته درحال حاضر آهنگسازان هرکدام در یک مسیر و مرحله جدا قرار دارند و یکدست و یکپارچه نیستند.»


کلمات دیگر: