کلمه جو
صفحه اصلی

محمد حقوقی

دانشنامه عمومی

محمد حُقوقی (۱۳۱۶ در اصفهان - ۸ تیر ۱۳۸۸ در اصفهان) شاعر و منتقد ادبی معاصر بود. وی از جمله نویسندگان گروه ادبی جنگ اصفهان بوده است. عمده آثار حقوقی در نقد و معرفی شاعرانی نظیر نیما یوشیج، سهراب سپهری، احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث و فروغ فرخزاد بوده است.
زوایا و مدارات، (۱۳۴۸)
فصل های زمستانی، منتخبی از شعرهای سالهای ۴۳ تا ۴۷ انتشارات زمان (۱۳۴۸)
شرقی ها، (۱۳۵۱)
با شب، با زخم، با گرگ، مجموعه شعرانتشارات زمان (۱۳۵۷)
گریزهای ناگریز، (۱۳۵۷)
خروس هزار یال، (۱۳۶۸)
شب، مانا، شب، (۱۳۷۰)
شعر نو از آغاز تا امروز (۱۳۵۰–۱۳۰۱) - (۱۳۵۱–۱۳۶۴)
دالان های بلند عصر (شعرهای برنی) (۱۳۷۳)
گنجشک ها و گیلاس ها (۱۳۸۱)
از صدا تا سکوت (لاک پشت ها)
محمد حقوقی در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۱۶ در اصفهان زاده شد. سال های دبستان و دبیرستان خود را در زادگاهش اصفهان گذراند. با توجه زمینه خانوادگی از همان سال های دبیرستان به ادبیات علاقه مند شد. در سال ۱۳۳۷ وارد دانشسرای عالی شد و از استادانی چون جلال الدین همایی، محمد معین، پرویز ناتل خانلری محمد مقدم و حسین عریضی بهره مند می شود.نخستین شعرهایش در سال ۳۸ و ۳۹ منتشر می شود و در همین سال هاست که با نادر نادپور، سیمین بهبهانی، سیاوش کسرایی، منوچهر آتشی و بهرام صادقی آشنا می شود. پس از فارغ التحصیلی به اصفهان بازمی گردد و مشغول به تدریس در دبیرستان می شود.محمد حقوقی به همراه هوشنگ گلشیری، محمد کلباسی، فریدون مختاریان و جلیل دوستخواه اولین هیئت تحریریه جنگ اصفهان را تشکیل می دهند و در تابستان ۱۳۴۴ نخستین شماره جنگ اصفهان را منتشر می کند. با پیوستن احمد گلشیری، ابوالحسن نجفی و احمد میرعلایی به جنگ اصفهان حوزه فعالیت این گروه گسترش می یابد.
محمد حقوقی در ادامه فعالیت های ادبی، مقاله «کی مرده کی بجاست» را در سال ۱۳۴۵ و دو سال بعد مقاله دیگری با عنوان «از سرچشمه تا مصب» را می نویسد و به آسیب شناسی شعر معاصر ایران می پردازد. در سال ۱۳۴۸ مجموعه های «زوایا و مدارات» و «فصل های زمستانی» را منتشر می کند. در سال ۱۳۵۱ مجموعه دیگری از سروده های حقوقی با عنوان «شرقی ها» منتشر می شود.محمد حقوقی دوشنبه هشتم تیرماه ۱۳۸۸ در زادگاه خود اصفهان درگذشت.

نقل قول ها

محمد حُقوقی (۳ مه ۱۹۳۶، اصفهان - ۲۹ ژوئن ۲۰۰۹، اصفهان) آموزگار، روزنامه نگار، شاعر، مؤلف، پژوهشگر و ناقد ادبی ایرانی بود.
• «حقوقی از نظر اخلاقی و حرفه ای نیز فردی به روز بود. از هر شاعری که مجموعه شعری منتشر می شد؛ بدون توجه به اینکه از کدام قشر یا تفکر است، به خرید اثر وی می پرداخت و آن را می خواند. ادیبی فرهیخته بود و اشعار شاعران جوان را بدون هیچ گونه سوء گیری می خواند.»، ۱۳۹۴ -> علیرضا رئیس دانایی


کلمات دیگر: