کلمه جو
صفحه اصلی

نالی

فرهنگ فارسی

( اسم ) بستر تشک : (( پس دوات خواست و قلم و بر پاره ای کاغذ بنوشت چیزی و در زیر نهالی خلیفه بنهاد ... ) )

لغت نامه دهخدا

نالی. ( حامص ) نالیدن. بصورت مزید مؤخر بدنبال اسم و صفت آید و حاصل مصدر مرکب تشکیل دهد، از قبیل : ضعیف نالی. هرزه نالی :
دلم را هرزه نالی عادت و من با اسیری خوش
گرش رحم آمدی بر ناله صیادم چه می کردم.
صباحی.

نالی. ( ص نسبی ) نالین. نئی. منسوب به نال به معنی نیشکر. و رجوع به نال شود. || ( اِ ) نهالی. تلفظ دیگری است از نهالی ، در ولایات جنوب شرقی ایران. رجوع به نهالی شود.

نالی . (حامص ) نالیدن . بصورت مزید مؤخر بدنبال اسم و صفت آید و حاصل مصدر مرکب تشکیل دهد، از قبیل : ضعیف نالی . هرزه نالی :
دلم را هرزه نالی عادت و من با اسیری خوش
گرش رحم آمدی بر ناله صیادم چه می کردم .

صباحی .



نالی . (ص نسبی ) نالین . نئی . منسوب به نال به معنی نیشکر. و رجوع به نال شود. || (اِ) نهالی . تلفظ دیگری است از نهالی ، در ولایات جنوب شرقی ایران . رجوع به نهالی شود.


دانشنامه عمومی

نالی (۱۷۹۵–۱۸۵۵) با نام کامل ملا خدر شاویسی میکایلی شاعر کرد و بنیان گذار مکتب شعری بابان است. وی در قریه خاک و خول در شهرزور به دنیا آمد و پس از مطالعه قرآن و صرف و نحو در شهرزور، به قصد تحصیل علم به مهاباد، سنندج و حلبچه رفت.
ادبیات کردی
سالم (شاعر)
بابان
حدود ۱۷۹۵ تا ۱۷۹۷ قریه خاک و خول نزدیک سلیمانیه
۷۹۲ استانبول
وی در روستای خاک و خول در نزدیکی سلیمانیه به دنیا آمده است. پس از حمله ترکان عثمانی به سلیمانیه و پایان دادن به حکومت بابانها نالی از سلیمانیه به شام می رود و از آنجا قصیده ای بلند همچون نامه برای سالم شاعر کرد اهل سلیمانیه می فرستد و از او احوال شهر و دیارش را جویا می شود. سالم هم در قصیده ای جواب او را می دهد. این دو قصیده از نمونه های ماندگار مکاتبه در ادبیات کردی هستند.

(اصفهان، روستای هاردنگ) تُشَک، زیراَندازِ خواب.


نقل قول ها

مُلّا خضر بن احمد میکائیلی شهرت یافته به نالی (۱۷۹۸، شهرزور سلیمانیه - ۱۸۵۵، استانبول) شاعر کردی، صوفی نقشبندی، زبان شناس، حقوق دان و مترجم کردتبار عراقی در سدهٔ نوزدهم میلادی - دوران عثمانی - بود؛ به زبان های فارسی، ترکی و عربی نیز سرود.

پیشنهاد کاربران

در گویش شهر گندمان به معنای کناره و تشکی است که زیر پشتی می اندازند و روی آن می نشینند.

تشک زیر انداز رختخواب

بستری برای خواب تشک همان دوشک هست که ریشه ترکی دارد و قدمتی ندارد به زبان اصیل و شیرین لکی لکستان نالی بستری برای راحت خوابیدن

گریه کنی

در گویش مردم رضوانشهر اصفهان ( اسفیدواجان قدیم ) نالی به معنای تشک میباشد


کلمات دیگر: