کلمه جو
صفحه اصلی

محمد نهاوندیان

دانشنامه عمومی

محمد نهاوندیان (زاده ۱۵ اسفند ۱۳۳۳ تهران) سیاستمدار، مدرس دانشگاه و اقتصاددان ایرانی است، که هم اکنون به عنوان معاون اقتصادی رئیس جمهور در دولت دوازدهم فعالیت می کند. وی در دولت یازدهم رئیس دفتر رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری بود و در فاصله سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ ریاست اتاق بازرگانی ایران را برعهده داشت.
راهنمای راهبرد تجاری منطقه ای جمهوری اسلامی ایران با رویکرد تعامل توسعه و امنیت ملی
اخلاق جهانی از دیدگاه اسلام
طراحی مدل استراتژیک بازارگرایی بانک های تجاری ایران
تدوین استراتژی توسعه صنعت آلومینیوم کشور با رویکرد کاهش وابستگی
نهاوندیان دانش آموخته کارشناسی اقتصاد از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد و دکتری اقتصاد از دانشگاه جرج واشینگتن می باشد. وی فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۳۵۹ در جایگاه مشاور وزیر بازرگانی آغاز نمود، از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۱ معاون هماهنگی و امور مجلس وزیر بازرگانی بود و در دو بازه زمانی از ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۲، سپس از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ معاونت طرح و برنامه وزارت بازرگانی را برعهده داشت و از ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۷ نیز معاون برنامه ریزی و اطلاع رسانی وزیر بازرگانی بود. وی از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ معاونت دبیر شورای عالی امنیت ملی را برعهده داشت.
محمد نهاوندیان در تاریخ ۱۵ اسفند سال ۱۳۳۳، در تهران متولد شد. نیای بزرگش در قرن گذشته از نهاوند به زنجان کوچ و در آنجا ازدواج کرده بود. پدرش جعفر نهاوندیان در سال های جنگ جهانی دوم، به تهران رفت و کارمند و مدیر شرکت صنعتی جهان موتور بود. از خدمات اجتماعی او، مشارکت در تأسیس درمانگاه علوی در خیابان ابوسعید و حسینیه زنجانی ها در خیابان شیخ هادی، تهران بود. منبع!؟
محمد نهاوندیان تا سال پنجم دبستان را در مدرسه جعفری در گذر وزیر دفتر تهران درس خواند، که در آن ایام، مدرسه شماره یک جامعه تعلیمات اسلامی بود. سپس در کلاس ششم به مدرسه علوی رفت و دوره دبیرستان را با رتبه عالی به پایان رساند. «شرح ابن عقیل» را با شوشتری، علم الحدیث را نزد علامه نوری و برخی دروس فقه را با مطهری گذراند. در دوران دانشجویی، به مطهری نزدیک شد و در جلسات «فلسفه تاریخ» وی شرکت می کرد. نهاوندیان در سال ۱۳۵۱ به عنوان شاگرد اول ورودی دانشکده اقتصاد، وارد دانشگاه تهران شد. به اقتصاد اسلامی علاقه مند شد. دانشجوی جوان در اواخر سال ۱۳۵۳ با دکتر مشکات، رئیس دانشکده اقتصاد تهران مذاکره کرد، تا جلسات «درس اقتصاد اسلامی» در دانشکده برگزار شود. شورای تحقیقات اقتصاد اسلامی را با حضور مطهری و همکاری معدودی از استادان اقتصاد، پایه گذاری کرد و در جلسه نقد و بررسی کاپیتال مارکس با بهشتی در ارتباط قرار گرفت و در دوره دانشجویی، در فعالیت های گوناگون سیاسی و جلسات مذهبی آن زمان حضور داشت که تأسیس کتابکده و انتشار نشریه دانشجویی آذرخش در دانشکده اقتصاد (که به سبب مقاله نهضت تنباکوی او توقیف شد) از آن جمله بود. منبع!؟

نقل قول ها

محمد نهاوندیان (۱۳۳۳/۱۹۵۴) ، سیاستمدار و اقتصاددانِ ایرانی.
• «در دنیای امروز، اقتصاد دانایی محور، هر روز به طور فزاینده ای بیش تر مورد توجه قرار می گیرد چرا که راه آینده اقتصادها برای تولید اشتغال و تولید اشتغال با ارزش افزوده، تأکید هر چه بیش تر است بر تولید دانش محور که بخشی است از اقتصاد دانایی محور.»• «ایرانی دلش برای ایران می تپد، به سرفرازی ایران می بالد، در غم و شادی هم میهنانش شریک است.»


کلمات دیگر: