کلمه جو
صفحه اصلی

نثاری تونی

فرهنگ فارسی

از شاعران قرن دهم است و بروایت سام میرزا صفوی در شعر و انشائ و معما بی بدل است و از نتایج طبع و وقاداو سرور و تذرو است که در بحر شاه و درویش گفته است .

لغت نامه دهخدا

نثاری تونی. [ ن ِ ی ِ ] ( اِخ ) از شاعران قرن دهم هجری است و به روایت سام میرزا صفوی «در شعر وانشا و معما بی بدل است و از نتایج طبع وقاد او سرو و تذرو است که در بحر شاه و درویش گفته ». او راست :
دل شبی چنگ در آن سلسله محکم زد
باد صبح آمد و آن سلسله را بر هم زد.
ای دل غمگین به تنگ از خانه تن آمدی
عاقبت خون گشتی و از چشم روشن آمدی.
ترک من مست می ناز است هشیارش مکن
فتنه ای یک لحظه در خواب است بیدارش مکن.
رجوع به تذکره نصرآبادی ص 522 و روز روشن ص 682 و تحفه سامی ص 123 و هفت اقلیم ذیل اقلیم چهارم و نگارستان سخن ص 118 شود.

دانشنامه عمومی

نثاری تونی، (زاده تون)، از شاعران سده ۱۰ هجری و معاصر شاه تهماسب اول صفوی بود.
دیوان نثاری :
سام میرزا صفوی، در کتابش تحفه سامی می نویسد :
نثاری تونی بوفور فضیلت محلی است و شعر او از معایب معرا و بسرعت فهم وحدت طبع و به حسن خلق و کثرت تواضع معروف است و در شعر و انشاء و معما بی بدل است.
دیوان نثاری تونی در دست است که تعداد ابیات آن در نسخه های موجود متفاوت است. از دیوان او تاکنون دو نسخه شناسایی شده است: الف) نسخۀ شماره ٣٢٨۵ در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، متعلق به سده یازدهم شامل سه هزار بیت حاوی قصاید و غزلیات که آغاز و انجام آن ناقص است.ب) نسخۀ ٣٢٨۵ همان کتابخانه تحریر سده دوازدهم با حدود پنج هزار بیت، شامل غزلیات و قصاید و ترکیب بندها که غزل ها و قصاید براساس قافیه مرتب شده است. چند قصیده در منقبت علی ابن موسی الرضا که مراتب خلوص عقیده و احترام خود را نسبت به امام همان ابراز داشته و بقیه در ستایش چند تن از رجال عصر صفوی از جمله: نظام الدین شاهقلی سلطان استاجلو ، خواجه جلال الدین امیر بیگ وزیر، خواجه شمس الدین محمد نورکمال و امیر آیغوت بیگ استاجلوست.

نقل قول ها

نثاری تونی (؟ - ۱۵۶۰م) شاعر فارسی زبان در سدهٔ دهم قمری بود.
• «اگر محراب طاق ابروی روی تو تباه بودی/نگشتی فوت تا صبح قیامت یک خمار از من.»• ای گرد کوی یار دمی از هوا نشین/مهمان مردمان شو در دیده ها نشین//ای تیر یار از نظرش چون فتاده ای /ما هم فتاده ایم به پهلوی ما نشین.»


کلمات دیگر: