کلمه جو
صفحه اصلی

محمد علی جناح

دانشنامه عمومی

محمد علی جناح (اردو: .mw-parser-output .nastaliq{line-height:200%;font-size:150%;font-family:IranNastaliq,"Urdu Emad Nastaleeq","Noto Nastaliq Urdu","Urdu Typesetting","Jameel Noori Nastaleeq","Nafees Nastaleeq","Nafees Nastaleeq v1.01",Nafees,"Pak Nastaleeq","PDMS_Jauhar",sans-serif;text-justify:inter-word;font-weight:normal}.mw-parser-output .nastaliq .b{text-justify:inter-word}محمد علی جناح) (زاده ۲۵ دسامبر ۱۸۷۶ کراچی - درگذشته ۱۱ سپتامبر ۱۹۴۸ کراچی) از سیاستمداران سدهٔ بیستم و بنیانگذار کشور پاکستان بود. وی رهبر حزب مسلم لیگ پاکستان و نخستین فرماندار کل آن کشور بود.
نهضت بیدارگری در جهان اسلام حامد الگار، عزیر احمد.
جناح حماسه ای در تاریخ دکتر شهین دخت کامران مقدم.
مسلمانان هند بریتانیا، پی هاردی، حسن لاهوتی.
مسلمانان در نهضت آزادی هندوستان، سید علی خامنه ای.
سخنرانی جناح در ۱۱ اوت ۱۹۴۷ در مجلس قانون اساسی پاکستان
خاطره گاندی، ویلیام شایرر
محمد علی جناح در ۲۵ دسامبر ۱۸۷۶ در کراچی زاده شد. پدرش بازرگان بود و خواهرش «فاطمه» یکی از مبارزان دوران استقلال پاکستان و هندوستان بود. بعد از گذراندن دوران تحصیل در مقطع ابتدائی و دبیرستان، در سال ۱۸۹۲ وارد دانشگاه لینکلن شد و بعد از چهار سال تحصیل در رشته حقوق وکیلی توانا شد. سخت کوشی و انضباط فکری او صعودش را به مراکز قدرت آسان کرد.
او در سال ۱۹۰۵ به طور رسمی وارد سیاست شد. با ورود محمدعلی جناح به حزب کنگره ملی هند که برای کمک به انگلیسی ها تأسیس شده بود، فعالیت های این حزب که مقرر بود متناسب با منافع انگلیسی ها باشد، مخالف اهداف آنان عمل کرد. مسلمانان هم برای حفظ منافع خود حزبی به نام مسلم لیگ را تأسیس کردند. این دو حزب راه استقلال را هموار نمودند و فعالیت های جناح به استقلال پاکستان منجر شد. جناح از تعصب های فرقه ای دوری می کرد و به همین خاطر یکی از بهترین نمایندگان اتحاد مسلمانان با هندوها به شمار می رفت.
جناح در ۱۹۱۶ عهده دار مسئولیت پیمان اتحادیه ای حزب کنگره به نام حزب «لکنو» شد. در این پیمان که دستاوردهای خوبی برای مسلمانان داشت حق داشتن کرسی نمایندگی برای مسلمانان در آن پیش بینی شده بود. گاندی در سال ۱۹۱۸ وارد فعالیت سیاسی در شبه قاره شد. وی در حزب کنگره نیز وارد شد و طرح نافرمانی مدنی یا مقاومت منفی را مطرح کرد ولی محمد علی جناح با آن مخالفت کرد. جناح و گاندی بر سر مسائل عقیدتی اختلاف نداشتند بلکه در شیوه عملی اختلاف داشتند.

محمدعلی جناح (زاده ۲۵ دسامبر ۱۸۷۶ کراچی - درگذشته ۱۱ سپتامبر ۱۹۴۸ کراچی) از سیاستمداران سدهٔ بیستم و بنیادگذار کشور پاکستان بود. وی رهبر حزب مسلم لیگ پاکستان و نخستین فرماندار کل آن کشور بود.

نقل قول ها

متن پررنگ متنی که در زیرِ تصاویر بکار رفته است.
• « دو نیرو در جهان هست: یکی شمشیر و دیگری قلم. یک رقابت بزرگ و مسابقه میان این دو وجود دارد. یک نیروی سومِ نیرومندتر از آن دو نیز هست ، که نیروی زنان است.»• « صد بار پیش از تصمیم گرفتن فکر کن ، امّا آنگاه که تصمیم گرفتی، مثل یک مرد بایست.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] محمدعلی جناح(۱۸۷۶ - ۱۹۴۸م)، معروف به قائد اعظم ، رهبر جنبش استقلال و بنیانگذار پاکستان. برخی از نویسندگان شیعه او را در شمار شخصیت های سیاسی خوجه اثناعشری ذکر کرده اند.
محمدعلی جناح در ۸ ذیحجه ۱۲۹۳/ ۲۵ دسامبر ۱۸۷۶ در کراچی به دنیا آمد و در ۲۰ شهریور ۱۳۲۷/ ۱۱ سپتامبر ۱۹۴۸ بر اثر بیماری ریوی درگذشت و در سوگش ، چهل روز عزای عمومی اعلام شد. مراسم تدفینش را سید انیس الحسنین بر اساس سنت شیعیان اثناعشری انجام داد. جنازه او را در کراچی به خاک سپردند. بر قبر او آرامگاهی ساخته شد که به مزار قائد معروف است.
پدر و مادر جناح ، پیش از تولد نخستین فرزندشان ، محمدعلی ، از روستای پانلی در کاتیاوار ایالت گجرات به بندر کراچی مهاجرت کردند. پدر جناح بازرگان و خوجه اسماعیلی بود. پدربزرگ او اهل پنجاب بود و با دختری از خوجه های اسماعیلی ازدواج کرده بود. فاطمه جناح ، خواهر کوچک محمدعلی ، خاندان خود را ایرانی تبار دانسته است .


کلمات دیگر: