کلمه جو
صفحه اصلی

الشتر

فرهنگ فارسی

رود خانه ایست در ناحیه غربی ایران جریان دارد و برود خانه سیمره می ریزد .

لغت نامه دهخدا

( آلشتر ) آلشتر. [ ل ِ ت َ ] ( اِخ ) نام رودی ، و آن یکی از روافد و آبراهه های کشکانرود است. و آن را اَلشتر نیز گویند.
الشتر. [ اَ ل ِ ت َ ] ( اِخ ) قصبه ای است از دهستان حسنوند مرکز بخش سلسله شهرستان خرم آباد که در 54 هزارگزی شمال خرم آباد قرار دارد. جلگه و سردسیر است. سکنه آن در حدود 650 تن شیعه هستند و به زبان لری ، لکی ، فارسی و ترکی سخن میگویند. آب آن از سراب زر و عمارت تأمین میشود و مزارع کریم آباد، مجیدآباد و حیدری مریدآباد جزء این قصبه هستند. محصول آن غلات ، برنج ، حبوبات ، لبنیات و پشم است. در حدود 150 باب دکان و 2 دبستان و بهداری و دامپزشکی و پست و تلگراف و ثبت آمارو محضر و دسته ژاندارمری دارد، و بخشداری سلسله دراین قصبه است. الشتر در انتهای راه شوسه فرعی خرم آباد به الشتر که در مواقع خشکی اتومبیل رو است قرار دارد و در خاور آبادی مزبور قلعه مستحکمی است بنام قلعه مظفری که در 60 سال قبل بوسیله مهدی خان امیرالعشایر و محمدعلی خان امیرمنظم ساخته شده و قسمت اعظم آن فعلاً مورد استفاده دولت است. نام قدیمی قصبه مزبور قلعه مظفری بوده است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ). و رجوع به جغرافی غرب ایران ( فهرست ) شود.

الشتر. [ اَ ل ِ ت َ ] (اِخ ) قصبه ای است از دهستان حسنوند مرکز بخش سلسله ٔ شهرستان خرم آباد که در 54 هزارگزی شمال خرم آباد قرار دارد. جلگه و سردسیر است . سکنه ٔ آن در حدود 650 تن شیعه هستند و به زبان لری ، لکی ، فارسی و ترکی سخن میگویند. آب آن از سراب زر و عمارت تأمین میشود و مزارع کریم آباد، مجیدآباد و حیدری مریدآباد جزء این قصبه هستند. محصول آن غلات ، برنج ، حبوبات ، لبنیات و پشم است . در حدود 150 باب دکان و 2 دبستان و بهداری و دامپزشکی و پست و تلگراف و ثبت آمارو محضر و دسته ٔ ژاندارمری دارد، و بخشداری سلسله دراین قصبه است . الشتر در انتهای راه شوسه ٔ فرعی خرم آباد به الشتر که در مواقع خشکی اتومبیل رو است قرار دارد و در خاور آبادی مزبور قلعه ٔ مستحکمی است بنام قلعه ٔ مظفری که در 60 سال قبل بوسیله ٔ مهدی خان امیرالعشایر و محمدعلی خان امیرمنظم ساخته شده و قسمت اعظم آن فعلاً مورد استفاده ٔ دولت است . نام قدیمی قصبه ٔ مزبور قلعه ٔ مظفری بوده است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ). و رجوع به جغرافی غرب ایران (فهرست ) شود.


دانشنامه عمومی

اَلِشتَر مرکز شهرستان سلسله در شمال استان لرستان در غرب ایران است. مردم الشتر به زبان لکی صحبت می کنند. شهر الشتر یکی از زیباترین منطقه های گردشگری استان لرستان می باشد که همواره مورد توجه عده زیادی از گردشگران استان لرستان و ایران می باشد و به دلیل منطقه جغرافیایی دارای آب و هوای معتدل است.
فهرست شهرهای استان لرستان
فهرست طایفه های لرستان
فهرست جاذبه های گردشگری در استان لرستان
مناطق لک نشین
ایل حسنوند
ایل ترکاشوند
ایل یوسفوند
ایل کولیوند
مردم لک
۱۳۴۰
برخی خاورشناسان سرزمین کهن الشتر را همان «نیسا» دانسته اند که داریوش در کتیبة بیستون از آن یاد کرده است، ولی پورداود در این نظریه تردید کرده است، زیرا نیسای یاد شده متعلق به دورة ماد، و از مکان های مهم پرورش اسب بوده است (ص ۲۸۸–۲۹۰). آثاری چون سفال های منقوش و اشیاء برنزی که در دشت الشتر کشف شده اند، نشانة آبادانی این سرزمین در دوره های کهن است (استاین، ۲۹۱–۲۷۷؛ گدار، ۲۵، ۲۶؛ واندنبرگ، ۹۵). حمدالله مستوفی به وجود آتشکدة اروخش (یا اردخش، اردحش، اروحش) که قبلاً در آنجا وجود داشته، اشاره کرده است (ص ۱۰۷). اصطخری به موقعیت مکانی الشتر اشاره کرده، و آنجا را از شهرهای جبال دانسته که در ۱۰ فرسخی نهاوند و ۱۲ فرسخی شاپورخواست بوده است (ص ۱۹۷). ابن حوقل الشتر را در میان راه ری به شاپورخواست نوشته است (۲/۳۵۸. در حدود سدة ۶ ه‍.ق الشتر از تختگاه های برسقیان بوده است (ظهیرالدین، ۵۶؛ راوندی، ۲۲۹). در نیمه نخست همان سده در الشتر، گروهی از امیران با برسقِ الشتر ضد مسعود بن ملکشاه سلجوقی هم عهد شدند. سلطان پس از آگاهی به الشتر رفت و امیران از کردة خویش پشیمان شدند و سلطان نیز از گناه آنان درگذشت (همان جا)، اما طغرل پس از شکست از برادرش مسعود هنگام فرار به سوی خوزستان، وزیر خویش خواجه قوام الدین درگزینی را در الشتر به دار آویخت (ظهیرالدین، ۵۵). در دورة صفویه حکومت الشتر به امیران کرد سپرده شد (اسکندربیک، ۱۴۱). در اواخر سدة ۱۳ش، دژ استواری که قلعة مظفری نام گرفت، در خاور الشتر، توسط مهدی خان امیرالعشایر و مهرعلی خان امیر منظم ساخته شد (فرهنگ جغرافیایی ایران، ۶/۲۱). مدتی مهرعلی خان در این قلعه حکمرانی کرد و موجبات ناامنی در شمال لرستان را فراهم آورد، ولی سرانجام توسط حاکم نظامی لرستان دستگیر و اعدام شد (استارک، ۲۱، ۲۲). می توان گفت که این ناامنی ها مانع آبادانی الشتر در سده های اخیر بوده است (ظل السلطان، ۶۰۸؛ استارک، ۲۲). این آبادی مدتی به نام قلعة مظفری و مرکز دهستان الشتر شناخته می شد (فرهنگ جغرافیایی ایران، همان جا؛ اسامی…، ۲۷۶، ۲۷۸؛ گزارش…، ۱۰). همچنین در آغاز سدة حاضر به این نواحی «سلسله» نیز گفته می شده است و ییلاق برخی ایلات و طوایف لک مانند ترکاشوند، یوسف وند و حسن وند و کولی وند بوده که بیشتر آن ها در ۱۳۱۲ش تخته قاپو شدند (کریمی، ۱۶۰؛ رزم آرا، ۹۶، ۹۷، ۱۰۷، ۱۱۲.در تاریخ های گذشتگان از جمله تاریخ گزیده نوشته حمدالله مستوفی از شانزده ولایت به عنوان کردستان یاد شده است. حمدالله مستوفی در سال ۷۴۰ هجری نخستین کسی بود که اسم کردستان و شانزده ولایت آن را آورده است:
کردستان و آن شانزده ولایت است و حدودش به ولایات عرب و خوزستان و عراق عجم و آذربایجان و دیاربکر پیوسته است. آلانی، الیشتر، بهار، خفتیان، دربند، تاج خاتون، دربند رنگی، دزبیل، دینور، سلطان آباد، چمچمال، شهر زور، کرمانشاه (قرمیسین) هرسین، وسطام.

دانشنامه آزاد فارسی

اَلَشْتَر
(یا: قلعۀ مظفری؛ الیشتر) شهری در استان لرستان و مرکز اداری شهرستان سلسله. با ارتفاع ۱,۶۲۰ متر، در ناحیه ای کوهستانی، در۴۲.۵کیلومتری شمال غربی خرم آباد، یازده کیلومتری شرق راه خرم آباد به کرمانشاه، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل و نیمه خشک و جمعیت آن ۲۸,۶۰۳ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

سلـــــــــــــسله ( الشتــــــــــــــــــــــــــــــــــــر )



سلسله از ایل های لک زبان و یکی از ایل های شش گانه لرستان ( پیشکوه ) است که با ایل دلفان مزدوج می باشد . مرکز این ایل شهرستان الشتر است . سلسله از سه ایل بزرگ حسنوند، یوسفوند ، کولیوند تشکیل شده . ساکنان سلسله مردمانی با اصالت، دارای فرهنگی غنی و پایبند به موازین حسنه می باشند . ایلات سلسله در مقایسه با دیگر طوایف و ایلات لرستان در دوران کشمکش ها و مبارزات عشایری تا حدودی بی تفاوت و رویه ای محافظه کارانه را در پیش گرفته و می شود گفت از لحاظ زیرکی و فرهنگی جلوتر از دیگر مردمان استان لرستان می باشند. تمام مناطقی که ایل سلسله در آن سکونت دارد ، دارای آب و هوایی معتدل است . وفور رودخانه ها و سراب های گوناگون و جلگه های قابل کشت و مناسب در این منطقه که در رأس آن دشت حاصل خیز الشترمی باشد ، باعث شده این منطقه پتانسیل فراوانی جهت تولید محصولات کشاورزی داشته باشد . وجودچنین مزیتی در کنار مراتع سرسبزآن مستعد پرورش دام می باشد . استعداد های بی شمار دیگری که باعث گردیده این منطقه نسبت به سایر مناطق لرستان پیشرفت و ترقی شایانی داشته باشد.

( مردم سلسله همچون مردم سایر مناطق لر نشین از نژاد آریایی بوده و در نهایت از نژاد کاسیت ها هستند آنها مردمانی قوی بنیه ، رشید و سلحشور بوده اند . بر گرفته از کتاب سرزمین جاوید ص 1601 نوشته گیرشمن و ماریژان موله )

این منطقه در شمال لرستان قرار گرفته است که قلمرو آن از ناحیه شرق و شمال به کوه گرین ، از غرب به رود کشکان و سفید کوه ، از جنوب به کوه ریمله و چکریز و تنگ شبیخون ، از جنوب شرقی به منطقه گل زرد در خاک بیرانوند محدود است .

مساحت این منطقه در حدود سه هزار کیلومتر مربع می باشد اطراف آن کوهستانی است که جلگه وسیع و حاصلخیز الشتر را در بر گرفته و بهترین آب و هوایی استان لرستان را دارا می باشد .

کوه های سلسله عبارت اند از:

گرین ، سرخه ، سفیدکوه ، شترمل ، ریمله ، سیاه کمر ، کوه سفره









منطقه ای که ایل سلسله در ان واقع شده دارای آب فراوان بوده که سراب های آن عبارت اند از:

سراب کهمان ، سراب زز ، سراب هنام ، سراب سیاهپوش ، سراب حاجی تاب ، سراب پاپی ، سراب امیر، سراب چناره ، سراب کاه ریز، سراب فتح الله ، سراب خلخله ، سراب آهنگران ، سراب مؤمن ، سراب محمدشاه ، سراب فیروزآباد ، سراب چشمه برقی ، سراب سرابتلخ ، سراب رباط ، سراب گلهو ، سراب سلهورزی ، سراب چولان آبی ، سراب ازناوله ، سراب کشت ورزه . و . . .

شایان ذکر است که بیشر این سرابها در مناطق حسنوند نشین وجود دارند.



طایفه یوسف وند ایل لر کوچک ( لک ) قوم لر آریایی


الشتر: خدای ایشتار، خدای زر و کشاورزی

نام شهری در لرستان


طایفه خلیلی بیگیوند پلنگ ایل منجزی بهداروند *بهادروند *ایل لر بختیاروند
قوم لر*لهراسب کیانی* از نسل خورشید
و جمشید کیانی


عالی شکر خان*شکرالله*پسر
شاه منصور خان بختیاروند ایلخان پسر خلیل خان ایل بیگی بختیاروند ایلخان
پسر جهانگیر خان بختیاروند ایلخان
*پیلتن. طهماسب قلی*
پسر امیر شاه حسین خان بختیاروند ایلخان
پسر رستم خان بختیاروند پلنگ

قلاء مهم خوانین ایل لر بختیاری
از طایفه خلیلی بیگیوند پلنگ ایل منجزی بهداروند

قلعه دژه ملکان. قلعه لیت. قلعه خلیل. قلعه بردی. صلواتی. کوشک زر.
. قلعه شاه منصور. قلعه سلاسل*سلسله*
. قلعه شیاس. منجزون. شالو . قلعه خواجه. قلعه چنگاه. قلعه میرعالی ویس





جهانگیر خان *طهماسب قلی *خان ایلخان
جد طوایف ایل منجزی بهداروند
ایل لر بختیاروند

نام برخی از برادران طهماسب قلی
ایلخان کل لر بختیاری و ایل لر کرمنجی
و ایل لر کوچک

یوسف
یعقوب
فرخشاه
محمدی
یوسف
خالد
محمد
حسن*محسن*
. . .
. . .

نام پسران طهماسب قلی خان ایلخان
خلیل خان ایل بیگی بختیاروند ایلخان
جلیل خان
ابوالحسن*محمد حسن دوم*
عالی جمال *با جمال. باجول *
خورشید خان دوم

نام هفت پسر خلیل خان ایل بیگی بختیاروند ایلخان

شاه منصور خان ایلخان
سیاه منصور خان
مهدی خان
احمد خان
بلی خان*آبلی. بالی. هابیل*
تاج الدین خان
اردشیر خان



نام پسران شاه منصور خان بختیاروند ایلخان

رستم خان آقاسی

ملکشاه

عبدالله
کاظم
عالی شکر
کیماس*قیماس. قیاس*
نظر خان



دوستان و هم تباران عزیز سلام
افرادی لُرتبار و ( پان لُر ) که اکثرا از لُرهای اندیمشک هستند به صورتی کاملا هدفمند و حرفه ای با گذاشتن کامنت هائی با نام های جعلی و مستعار سعی در زیرمجموعه قراردادن قوم بزرگ لک را دارند این افراد خبیث در تلاش اند تا قوم بزرگ و با اصالت لک را زیرمجموعه ی لُر کوچک قرار دهند و با این شگرد کثیف به دنبال پروژه ی نامشروع و جعلی لُرستانات گپ هستند


سلام بر هم تباران عزیز لک

افرادی پان لُر و لُرگرا که اکثرا لُر اندیمشک هستند به صورتی کاملا هدفمند و باگذاشتن کامنتهائی با نام های جعلی و مستعار در تلاش اند تا ایلات وطوایف قوم بزرگ لک را لُر کوچک معرفی کنند و قوم بزرگ لک را زیرمجموعه ی لُر قرار بدهند این افراد خبیث به دنبال پروژه ی جعلی و نامشروع لُرستانات گپ هستند و در این زمینه فعالیت میکنند تا با این شگرد داشته های فرهنگی و تاریخی و افتخارات قوم لک را مصادره و سپس برای خود شناسنامه جعلی هویتی بسازند
پس عزیزان همشهری مراقب پیام های انحرافی این جماعت خبیث باشید
موفق و پایدار باشید التماس دعا

ایلات لر لک بازماندگان قوم سوره میری ساسانی

الشتر = قلب لک و لکستان

طایفه حسنوند ایل هداوند ( خداوند ) ایل لر کوچک
*لک*
از نسل خدایی بزرگ
قوم لر از نسل کی لهراسب کیانی جد داریوش هخامنشی

لر هخامنشی
لر ساسانی
لر زند

لرستان فیلی ( لر پیلی. پهلی )

نام الشتر از نام علی شکر بیگ ترک بهارلو حاکم لرستان و همدان گرفته شده ( الی شکر - الشتر )


الشتر شهری از دیار لرستان ، دیار زنان و مردان لر زبان میباشد ساکنان اصلی این شهر مردمان لر میباشند ولی متاسفانه به مرور زمان کردهای لک زبان عراقی بخاطر آزار حاکمان وقت عراق و از شدت فقرو گرسنگی پناهنده الشتر شدند و نام خود را به یوسفوند تغییر دادند این مردم با زاد و ولد بسیار بر جمعیت خود افزودند و با تفرقه افکنی در بین طایفه های لر الشتر خود را به سرعت پیش بردند آنان بشدت زمین دوست بوده بصورتی که تمام زمینهای منطقه زیبای کهمان را که متعلق به منابع طبیعی و عموم مردم میباشد را غصب نموده اند و اینک فریاد جدایی الشتر از مادرش لرستان و تشکیل استان جعلی لکستان را سر میدهند و مدام در پی ساختن هویت جعلی برای خود و اتصال جعلی به الشتر لرستان میباشند . به امید سرنگونی تفرقه انگیزان و غده های سرطانی و بیداری لرهای این سرزمین.

قوم بزرگ لک هرگز حذف و یا هضم اقوام همسایه لُرها و کُروها نمی شود
لک را فقط و فقط با نام نامی لک و لکستان بخوانید

واژه جعلی لک لُر و لک کُرد واژه ای جعلی و جعلی تر از الخلیج العربیه است ، خود لُر پنداری و خود کُرد پنداری بزرگترین توهین و بدترین آفت هویتی قوم بزرگ لک است

صددرصد جمعیت الشتر لک است
افتخار ما لک بودن ماست
کوتاه ترین و زیباترین پیام ( من لَکَم )
قوم بزرگ لک . قومی به پهنای ایران زمین
تکرارش چه زیباست ( من لکم )



شهرستان الشتر لرستان معروف به شهرستان سلسله در محدوده 48 درجه و 15 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 51 دقیقه عرض شمالی و در شمال استان لرستان واقع شده است. این شهرستان از شمال با رشته کوه گرین، از جنوب با شهرستان خرم آباد، از شرق با شهرستان بروجرد و از غرب با شهرستان دلفان هم مرز است. شهرستان سلسله دارای 2 بخش مرکزی و فیروزآباد، 2 شهر الشتر و فیروزآباد و 6 دهستان به نام های قلعه مظفری، دو آب، فیروزآباد، قلایی، یوسفوند و هنام است. قسمت اعظم الشتر دشت و با آب و هوای معتدل نیمه خشک از قسمت های خوش آب و هوای شمال لرستان به شمار می رود. شهرستان الشتر لرستان در فاصله 50 کیلومتری شمال خرم آباد و در مسیر جاده خرم آباد نورآباد قرار گرفته است. مهم ترین رودخانه ای که در این شهرستان جریان دارد رودخانه کهمان است. علاوه بر این چشمه ها و سراب های متعددی همچون سراب هنام، سراب امیر، سراب زز و سراب سیاهپوش از منابع تامین آب دشت الشتر به شمار می روند. بیشترین درجه حرارت در تابستان ها 39 درجه بالای صفر و کمترین آن در زمستان ها 7 درجه زیر صفر است، میزان باران سالیانه این مرکز به طور متوسط به 452 میلی متر می رسد. ارتفاع الشتر از سطح دریا حدود 1600 متر است. مناطق دیدنی الشتر مانند نگینی درخشنده در سرزمین لرستان می درخشد. آثار فراوانی در روستاهای شهرستان الشتر دیده می شود که زیبایی های آن زبانزد گردشگران این شهر است.


کلمات دیگر: