کلمه جو
صفحه اصلی

ماتناداران

دانشنامه عمومی

مختصات: ۴۰°۱۱′۳۱″شمالی ۴۴°۳۱′۱۶″شرقی / ۴۰٫۱۹۲۰۷°شمالی ۴۴٫۵۲۱۱۳°شرقی / 40.19207; 44.52113
بنیاد دستنوشته های کهن ماتِناداران (به ارمنی: Մատենադարան) در ایروان از بنیادهای برجسته ارمنستان و از گنجینه های پرمایه جهان و مایه سرافرازی این کشور است. نام کامل این بنیاد، ماتنادارانِ مسروپ ماشتوتس است که به نام ماشتوتس ابداع کننده الفبای زبان ارمنی، نامگذاری شده است. موزه ماتناداران تا ۱۹۵۹ میلادی، قریب به یازده هزار متن خطی به زبان ارمنی قدیم (گرابار) و دیگر زبان های کهن مشرق زمین در آن نگهداری می شده است که امروزه بر شمار آن افزوده شده و رقم تقریبی هفده هزار نسخه را در بر می گیرد.
ماتناداران در معنای لغوی به مجموعه ای اطلاق می شود که مکانی برای نگاهداری اسناد، متون خطی و کتاب های دست نویس قدیمی یا چاپی است. این مجموعه، علاوه بر حفاظت از این متون، فعالیت های علمی دیگری از قبیل جمع آوری، ترمیم، طبقه بندی، تحقیق و نشر آن ها را نیز برعهده دارد.
تا پیش از ابداع حروف الفبای ارمنی مؤلفان این حوزه متون خود را به زبان آشوری یا یونانی می نوشتند. از این رو، ابداع حروف ارمنی به دست مسروپ ماشتوتس در اوایل سده پنجم میلادی نخستین گام برای ثبت آثار خطی به زبان ارمنی بود. نویسندگان ارمنی نگارش به زبان ارمنی را آغاز کردند و طی دهه های نخست فعالیت آنها، علاوه بر اینکه آثاری با موضوعات دینی، تاریخی و فلسفی از زبان های دیگر به ارمنی ترجمه شد، متون و کتاب های بسیاری نیز به دست مؤلفان ارمنی در زمینه های یاد شده به ثبت رسید. کاتبان، خوشنویسان و نقاشان کار رونویسی، تزیین و تکثیر این متون را بر عهده گرفتند و از این زمان به بعد در مراکز فرهنگی ارمنستان مکان ها و کتابخانه هایی برای نگهداری و حفاظت این آثار ایجاد شد.

پیشنهاد کاربران

بنام خدا
با سلام، ماتناداران نام کتابخانه ملی ارمنستان در ایروان میباشد.
باتشکر

هو
کتابخانه ملی ارمنستان مستقر در ایروان.


کلمات دیگر: