کلمه جو
صفحه اصلی

چاهه

فرهنگ فارسی

محلی در طبیعت که در آن مواد جذب یا ذخیره می‌شوند


لغت نامه دهخدا

چاهه . [ هََ ] (اِخ ) مؤلف مرآت البلدان نویسد: «قریه ای است از قرای سبزوار که در میان کوه واقع شده . هوایش بسیار خوب و معتدل است و بیست خانوار سکنه دارد.آبش از قنات و چشمه ، محصولش زراعت دیمی و اشجار انگور و سایر میوه هاست » (از مرآت البلدان ج 4 ص 134).


چاهه . [ هََ ] (اِخ ) مؤلف مرآت البلدان نویسد:«قریه ای است از قرای طوس خراسان و در آنجا رباطی است که آن را رباط چاهه و رباط فردوسی نیز نامند. و درتاریخ حافظ ابرو مسطور است که چون حکیم ابوالقاسم فردوسی شاهنامه را به امر سلطان محمود تمام کرد و سلطان از ادای صلتی که به فردوسی وعده کرده بود تخلف ورزید، حکیم فردوسی قهر کرد و به جانب طوس روانه شد، سلطان محمود خواست نقض عهد خود را جبران کند پس وجهی کرامند برای او فرستاد و آن وجه هنگامی به طوس رسید که فردوسی برحمت ایزدی پیوسته و از او دختری باقیمانده بود. دختر مال را قبول نکرد و سلطان فرمود که از آن وجه بین راه طوس و سرخس به ثواب روان فردوسی رباطی ساختند، نزدیک به قریه ٔ چاهه و رباط چاهه خواندند و این واقعه در 410 هَ . ق . بوده . از رباط سنگ بست تا رباط چاهه ، سر راه سرخس پنج فرسنگ راه است ». (از مرآت البلدان ج 4 ص 134). اما این روایت قطعی نیست .


چاهه . [ هََ / هَِ ] (اِ) گوی عمیق چاه مانند را گویند. (برهان ) گوی عمیق را که چاه مانند باشد گویند. (آنندراج ). گودال عمیق چاه مانند. (ناظم الاطباء) چاه . چاهک . گودال عمیق .


چاهه. [ هََ / هَِ ] ( اِ ) گوی عمیق چاه مانند را گویند. ( برهان ) گوی عمیق را که چاه مانند باشد گویند. ( آنندراج ). گودال عمیق چاه مانند. ( ناظم الاطباء ) چاه. چاهک. گودال عمیق.

چاهه. [ هََ ] ( اِخ ) مؤلف مرآت البلدان نویسد: «قریه ای است از قرای سبزوار که در میان کوه واقع شده. هوایش بسیار خوب و معتدل است و بیست خانوار سکنه دارد.آبش از قنات و چشمه ، محصولش زراعت دیمی و اشجار انگور و سایر میوه هاست » ( از مرآت البلدان ج 4 ص 134 ).

چاهه. [ هََ ] ( اِخ ) مؤلف مرآت البلدان نویسد:«قریه ای است از قرای طوس خراسان و در آنجا رباطی است که آن را رباط چاهه و رباط فردوسی نیز نامند. و درتاریخ حافظ ابرو مسطور است که چون حکیم ابوالقاسم فردوسی شاهنامه را به امر سلطان محمود تمام کرد و سلطان از ادای صلتی که به فردوسی وعده کرده بود تخلف ورزید، حکیم فردوسی قهر کرد و به جانب طوس روانه شد، سلطان محمود خواست نقض عهد خود را جبران کند پس وجهی کرامند برای او فرستاد و آن وجه هنگامی به طوس رسید که فردوسی برحمت ایزدی پیوسته و از او دختری باقیمانده بود. دختر مال را قبول نکرد و سلطان فرمود که از آن وجه بین راه طوس و سرخس به ثواب روان فردوسی رباطی ساختند، نزدیک به قریه چاهه و رباط چاهه خواندند و این واقعه در 410 هَ. ق. بوده. از رباط سنگ بست تا رباط چاهه ، سر راه سرخس پنج فرسنگ راه است ». ( از مرآت البلدان ج 4 ص 134 ). اما این روایت قطعی نیست.

چاهه. [ هَِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان جم بخش کنگان شهرستان بوشهر که در 5 هزارگزی خاور کنگان ، کنار راه مالرو کنگان به جم واقع شده. جلگه ، گرمسیر و مالاریائی است و 447 تن سکنه دارد. آبش ازقنات ، محصولش غلات ، مرکبات و انار و شغل اهالی زراعت و گلیم بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

چاهه . [ هَِ ] (اِخ ) دهی است از دهستان جم بخش کنگان شهرستان بوشهر که در 5 هزارگزی خاور کنگان ، کنار راه مالرو کنگان به جم واقع شده . جلگه ، گرمسیر و مالاریائی است و 447 تن سکنه دارد. آبش ازقنات ، محصولش غلات ، مرکبات و انار و شغل اهالی زراعت و گلیم بافی است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7).


فرهنگ عمید

= چاهک

چاهک#NAME?


دانشنامه عمومی

مختصات: ۲۷°۴۷′۳۶″ شمالی ۵۲°۲۳′۱۴″ شرقی / ۲۷٫۷۹۳۳۳°شمالی ۵۲٫۳۸۷۲۲°شرقی / 27.79333; 52.38722
دهیاری های ایران، روستای چاهه
چاهه روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان جم استان بوشهر در جنوب ایران.
این روستا در دهستان جم قرار دارد و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۱۸۷۹ نفر (۲۲۵ خانوار) است.

فرهنگستان زبان و ادب

{sink} [مهندسی محیط زیست و انرژی] محلی در طبیعت که در آن مواد جذب یا ذخیره می شوند


کلمات دیگر: