کلمه جو
صفحه اصلی

نیروی هوایی افغانستان

دانشنامه عمومی

نیروی هوایی افغانستان یکی از سه شاخهٔ اصلی ارتش ملی افغانستان (اُردوی ملی افغانستان) می باشد که مسئولیت جنگ های هوایی و دفاع هوایی این کشور را بر عهده دارد.نیروی هوایی ارتش ملی افغانستان زیر نظر ستاد کل ارتش افغانستان فعالیت می کند. محمد دوران فرمانده ستاد نیروی هوایی افغانستان از سال ۲۰۱۱ به این سو است.
برزیل ۲۰ هواپیمای پشتیبانی هوایی سبک امبرائر ۳۱۴ سوپر توکانو (تحویل در ۲۰۱۵)
ایالات متحده آمریکا ۶ فروند هواپیمای ترابری نظامی سبک و آموزش ابتدایی سسنا ۲۰۸
ایالات متحده آمریکا ۱۴ فروند هواپیمای آموزشی سسنا ۱۸۲
ایالات متحده آمریکا ۶ هلیکوپتر سبک چندمنظوره ام دی-۵۰۰ (مدل ام-۵۳۰اف)
روسیه ۶ فروند هلیکوپتر جنگنده می-۲۴ (مدل های می-۲۵ و می-۳۵)
روسیه ۴۰ فروند هلیکوپتر چندمنظوره و ترابری می-۸ (مدل می-۱۷)
جمهوری چک ۶ جت آموزشی و تهاجمی سبک آلباتروس-۳۹
نیروی هوایی افغانستان سال ۱۹۲۴ در دوران حکومت امان الله شاه تأسیس شد. در دهه ۱۹۷۰ در دوران حکومت ظاهر شاه نوسازی و توسعه داده شد. در دهه ۱۹۶۰ نیروی هوایی افغانستان حدود ۱۰۰ هواگرد شامل جنگنده سبک مادون صوت میگ-۱۵، بمب افکن سبک ایلیوشین-۲۸ و تعداد کمی هلیکوپتر در اختیار داشت.البته قرار است نیروی هوایی افغانستان بلک هاوک تحویل بکیرد و همچنین لاکهید سی_5 قوی ترین هواپیمای ترابری نظامی
اتحاد جماهیر شوروی در دهه ۱۹۸۰ و در جریان جنگ شوروی در افغانستان نیروی هوایی بسیار بزرگ و قدرتمندی را برای حکومت متحد خود در این کشور تدارک دید. تا پیش از سقوط این حکومت، نیروی هوایی افغانستان بیش از هفت هزار پرسنل رسمی، پنج هزار مشاور خارجی، حدود ۲۴۰ هواپیمای جنگی شامل حدود ۴۵ جنگنده رهگیر میگ-۲۱ و ۶۰ جنگنده بمب افکن سوخو-۷ و سوخو-۱۷، حدود ۱۵۰ هلیکوپتر تهاجمی و چند منظوره میل-۱۷ و میل-۳۵ و ۴۰ هواپیمای ترابری نظامی از انواع مختلف آنتونوف در اختیار داشت. جنگ داخلی افغانستان باعث کاهش شدید توان نیروی هوایی افغانستان شد، به طوری که در دوران حکومت طالبان تنها تعدادی بال گرد در اختیار نیروی هوایی افغانستان باقی مانده بود. از سال ۲۰۰۷ بازسازی و نوسازی نیروی هوایی افغانستان با کمک بین المللی به رهبری آمریکا آغاز شده است.
در سال ۲۰۱۲ این نیرو حدود ۷ هزار پرسنل فعال، ۳۵ هواپیما از انواع آموزشی و ترابری و ۵۲ هلیکوپتر چندمنظوره، سبک و تهاجمی در اختیار دارد. ۱۵ فروند هواپیمای ترابری سبک سی-۲۷، ۱۴ فروند هواپیمای آموزشی سبک سسنا-۱۸۲ و ۶ فروند سسنا-۲۰۸، ۶ فروند هلیکوپتر تهاجمی میل-۳۵، ۶ فروند هلیکوپتر سبک چندمنظوره ام دی-۵۳۰ هیوز و ۴۰ فروند هلیکوپتر چندمنظوره میل-۱۷ (و بر اساس برخی منابع ۲ جت آموزشی-حمله سبک آلباتروس-۳۹) را در اختیار دارد و تا سال ۲۰۱۵ هم ۲۰ فروند هواپیمای پشتیبانی سبک هوایی امبرائر سوپر توکانو و ۴ فروند هواپیمای ترابری سی-۱۳۰ هم به آن ها افزوده خواهند شد.


کلمات دیگر: