کلمه جو
صفحه اصلی

ویدیو

فارسی به انگلیسی

video

فرهنگ معین

( یُ ) [ انگ . ] (اِ. ) دستگاه ضبط مغناطیسی تصویر و صدا و پخش و نمایش آن از طریق تلویزیون .

دانشنامه عمومی

فرانگاره (معادل کلمه Video ) برگرفته از نگاره به معنای تصویر و اضافه شدن « فرا» به معنای بیشتر شدن و افزوده شدن در جمع « فرانگاره »


ویدیو، فناوری الکترونیکی دریافت، ضبط، پردازش، ذخیره، انتقال و بازسازی تصاویر نامتحرک است که صحنه های متحرک را نمایش می دهد. فناوری ویدیو ابتدا برای سامانه های تلویزیونی گسترش یافت ولی پس از آن برای فراهم آوردن امکان نگاشت به صرفه، در فرمت های گوناگون گسترش یافت. همچنین می توان ویدیو را از راهاینترنت به شکل فیلم از نمایشگر رایانه دید.

ویدیو، فناوری الکترونیکی دریافت، ضبط، پردازش، ذخیره، انتقال و بازسازی تصاویر نامتحرک است که صحنه های متحرک را نمایش می دهد. فناوری ویدئو ابتدا برای سامانه های تلویزیونی گسترش یافت ولی پس از آن برای فراهم آوردن امکان نگاشت به صرفه، در فرمت های گوناگون گسترش یافت. همچنین می توان ویدئو را از راه اینترنت به شکل فیلم از نمایشگر رایانه دید.
تلفظ صحیح واژه Video، ویدیو است که در ایران به اشتباه ویدئو تلفظ می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

ویدئو (videotape recorder)
نمونه ای از ویدئو با سیستم وی اچ اس
وسیله ای برای ضبط صدا و تصویر روی نوار کاست یا نوار ریل مغناطیسی. در ۱۹۵۶، نخستین دستگاه ویدئوی تجاری برای استفاده در صنایع پخش برنامه های تلویزیونی به بازار آمد، اما از اواخر دهۀ ۱۹۷۰، مدل های ارزان تری ازآن برای استفاده در منازل عرضه شد. این دستگاه ها به منظور ضبط برنامه های تلویزیونی و تماشای آن ها در فرصتی دیگر، یا تماشای فیلم های سینمایی به صورت اجاره یا خرید نوار ویدئویی مناسب بودند. اساس ضبط ویدئویی همانند ضبط صوت است. اطلاعات تصویر به صورت خطی با مغناطیس شدگی متغیر یا لبۀ مغناطیسی روی نواری پلاستیکی، پوشیده شده. با ماده ای مغناطیسی ضبط می شود. مشکل اصلی حجم عظیم اطلاعاتی است که برای پخش تصویر لازم اند. این مشکل را با تعبیۀ ضربدری لبه های مغناطیسی در طول نوار حل کرده اند. در حین ضبط، نوار به صورت مارپیچ روی درام پیچیده می شود و هد ضبط داخل درام قرار دارد. از ترکیب حرکت روبه جلوِ نوار و چرخش هد، لبۀ مغناطیسی مورب ایجاد می شود. سیگنال صوتی با سیگنال ویدئویی و به صورت لبه ای مجزا در طول نوار ضبط می شود. در دهۀ ۱۹۷۰، شرکت های ژاپنی دو سیستم ویدئوکاست به بازار عرضه کردند، اما استاندارد بتاماکس نخستین بار در ۱۹۶۵ به بازار آمد. سیستم بتاماکس شرکت سونی از لحاظ فنی برتر بود، اما سیستم وی اچ اس شرکت ماتسوشیتا با بازاریابی قوی تر توانست پس از چند سال یکه تاز شود. سیستم سوپر وی اچ اس، که در ۱۹۸۹ به بازار آمد، صورت اصلاح شدۀ سیستم وی اچ اس و دارای وضوح تصویر و کیفیت رنگ بهتری است.

پیشنهاد کاربران

واژه ی ویدیو ریشه اش در پارسی است و همخانواده با واژگان هویدا، نوید و پیدا است، ریشه ی آن هم در واژگان اوستایی به شکل وید آمده است.

ویدیو واژه ای نوساخته است که از آمیزش دو واژهٔ audio به چم آوا و سدا و . . . و videre لاتین که به چم یا معنای دیدن است ( بینش که در پهلوی وینیشن بوده است نیز با این واژه هم خوانواده است ) .

برای همین من واژهٔ دیدآوا را برای ویدئو پیشنهاد می کنم.

نما پرداز


ویدئو=ابزار زنده نما یا دستگاه صدا رخ نما



Video

ویدئو تلفظ غلط نیست. تلفظ فرانسوی این واژه است که در ایران جا افتاده.

ویدیو
این واژه هم ریشه با " وِیدا در هُوِیدا " به مینهء آشکار ، نمایان است.
وِید ستاک آن است.
می توان از این ریشه کارواژه برساخت :
وِیدیدن ، وِیدِستن ، وِیداندن
پیش نهاد :
وِیدو : وِید - او ( مانند کِشو : کِش از کِشیدن و - او )
وِیدال : وِید - آل ( مانند : پوشال ، رَوال. . . )
وِیدانه : وِید - آنه ( مانند : رایانه ، پوشانه. . . )


ویدئو
ضبط و پخش، وِیدو ( از هُوِیدا:هُ وِید آ ) ، پَخشگر،


نماهنگ

‏دیدآوا = video

{واژهٔ ویدئو از آمیختن دو واژهٔ videre لاتین ( به معنای دیدن ) و audio به معنای سدا یا آوا پدید آمده است. من هم با پیروی از آن الگو این واژه را برساختم}

‎#پیشنهاد_شخصی
‎#پارسی دوست


کلمات دیگر: