کلمه جو
صفحه اصلی

افتر

فرهنگ فارسی

قصبه ایست از دهستان افتر و پشت کوه از بخش فیروز کوه از شهرستان دماوند .

لغت نامه دهخدا

افتر. [ ] ( اِخ ) قصبه ایست از دهستان افتر و پشت کوه از بخش فیروزکوه از شهرستان دماوند. این قصبه در کوهستان قرار دارد و آب و هوای معتدل و 1130 تن سکنه دارد. آب آنجا از دو رشته قنات تأمین میشود و محصول آن غلات ، گردو و میوه و شغل اهالی زراعت ، مکاری ، گله داری و گلیم ، جوال ، جاجیم و خرسک بافی است. ثلث سکنه زمستان به مازندران می روند. مزارع گورسفید، زیرگردنه ، بشم ، نصف مزرعه کلارخان جزء این دهست. در کوههای آن کتیرا وجود دارد. اکثر مردان ده دارای سواد قدیمی اند و به شاهنامه علاقمند و بیشتر آنرا از بر دارند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۵°۳۶′۱۶″ شمالی ۵۳°۶′۳۸″ شرقی / ۳۵٫۶۰۴۴۴°شمالی ۵۳٫۱۱۰۵۶°شرقی / 35.60444; 53.11056
قلعهٔ افتر
امامزاده علی افتر
مغار افتر
امامزاده اسماعیل
اَفتَر یا هَفدَر یکی از روستاهای شهرستان سرخه در استان سمنان ایران است. روستای نمونه گردشگری" افتر"، مرکز دهستان هفت در(افتر) از توابع بخش مرکزی شهرستان سرخه در فاصله 25 کیلومتری شمال غربی شهر سرخه و 35 کیلومتری شمال غربی شهر سمنان و در ارتفاع 2110 متری از سطح دریا قرار دارد.
روستای افتر برگرفته از نام یک قلعه تاریخی و قدیمی در این روستا است، گفت: قلعه "هفت در" یکی از آثار تاریخی و به جای مانده در این روستا است. روستای افتر، در گذشته به نام مرکز دهستان "هفت در" اشتهار داشت که با گذشت زمان در بین ساکنان و مردم اهالی روستا به "افتر" تغییر نام پیدا کرد. قلعه هفتدر(افتر) در بخش جنوبی روستا و بر روی ارتفاعات واقع شده است و ساخت و سازهای بافت اولیه روستا در پایین آن صورت گرفته است. این قلعه دارای هفت تونل زیرزمینی وهفت درب بوده که یک پله از درب سنگی ان هفتادیاهشتاد سال قبل جهت احداث تخت غسالخانه روستا که بقایای آن هنوز در نزدیکی حمام قدیمی سرچشمه قنات سفلاح قابل مشاهده است مورد استفاده قراگرفته است .
از آثار قدیمی روستا می توان به خانه معرف به خانه سلطان (علیرضا محمودی معروف به سلطان متوفای 1343هجری ، شمسی)که از خانه های تاریخی و قدیمی در این روستا است، این بنا در قسمت بافت اولیه روستا در قسمت جنوب غربی واقع شده و دو طبقه دارای اتاق های زمستانی وتابستانی است. در سر درب اصلی و طاق ضربی بنا، گچبری هایی به چشم می خورد و درب چوبی آن نیز دارای کنده کاری هایی است از کارهای معماری معمار مشهور سمنان به نام معمار دارایی است . بنا به گفته اهالی، این بنا متعلق به سلطان که بزرگ روستا ونماینده حکومت مرکزی و مالک روستا بوده و در زمان حکومت رضاخان ساخته شده است. این خانه مرکز حکومت ودیوانی واداری ومحل رتق وفتق مشکلات مردم شکایت وامور اداری وحضور مسئولین اداری ، حکومتی ، نظامی وشور وهم اندیشی بوده است وخیلی ازتصمیمات آبادانی وتنازعات و..... در این خانه اتفاق می افتاده است و به روایتی اداره چهل وچهار آبادی در محدوده دهستان افتر از طریق این روستا صورت می گرفته است .از جمله بقایای تاریخی می توان به خانه محمودی که قدمت آن به دوره حاجی آقا سلطان برمی گردداشاره کرد همچنین به قلعه استانه در سمت شمال غربی روستا که به صورت تلی قابل مشاهده است وحمام قدیمی وخانه های قدیمی اشاره نمود .آبگرم روستای افتردر فاصله 10یا 15 کیلومتری روستا، امامزادهای علی ، قاسم وطاهر، قنات آب قدیمی سفلاح وعلیا، یخچال طبیعی وسردخانه قدیمی مغار (میم به فتحه وغین با تشدید )محل نکهداری پنیر، ماست چکیده ، کره ، وسایر فراوردهای لبنی پوستی دامداران وعشایر البرز مرکزی از خرداد تاشهریور از جادبه های گردشگری این روستاست . افتری ها به گویش افتری اصیل افتری که نشآت گرفنه از زبان فارسی قدیمی است واز تعاملات اقتصادی وفرهنگی و... از طریق چارویداری(چارویداری . اهالی روستا با استر وقاطرو.. بامازندران، سمنان ، سرخه وسنگسرومرادوات اقتصادی برگزار می گردند که به این روش مرادوه چاویداری می گفتند.)از گویش مازندرانی، سرخه ای و سنگسری(مهدیشهری )متاثر شده تکلم می کنند، اهالی روستای افتر، حداکثر چهار طایفه اسّاقی شامل:محمودی ، حمیدی ، جلالی وعمادی( طایفه اسّاقی) اصیل وکهن ترین طایفه افتر ودرابتدا به طایفه اسحاقی معروف بوده و در طول زمان به مرور در زبان محاوره افتری به طایفه اساقی تغییرنام یافته است و در زمان پهلوی اول که نام فامیلی مرسوم گردید اکثریت این طایفه فامیلی محمودی و تعدادی حمیدی واندکی عمادی و جلالی، زیاری و ولی را برگزیدند، ودرسال های اخیر نیز طایفه هایی چون طیبی، طیبی نژاد ، مرادی ، حاجتی ، حمیدی پور ،ضیایی و... که همگی اصالتا افتری هستند افزوده شده است .

گویش مازنی

/after/ نام روستایی در میانه ی مازندران و سمنان در سمت جنوب شرقی دو راهی سمنان به فیروزکوه

نام روستایی در میانه ی مازندران و سمنان در سمت جنوب شرقی ...


پیشنهاد کاربران

بعدی


کلمات دیگر: