کلمه جو
صفحه اصلی

دانلد کنوت

دانشنامه عمومی

دانلد اروین کنوث (به انگلیسی: Donald Ervin Knuth) (زاده ۱۰ ژانویه، ۱۹۳۸) دانشمند علوم رایانه و استاد افتخاری در دانشگاه استانفورد در ایالت کالیفورنیای آمریکا است.
او به هرکسی که در کتاب هایش اشتباه یا هر ایراد چاپی پیدا کند دو دلار و پنجاه و شش سنت (۲٫۵۶) مژدگانی می دهد چون "۲۵۶ سنت برابر یک دلار در مبنای شانزده است." (این جایزه برای ایرادات کتاب "۳:۱۶ درک متون کتاب مقدس" سه دلار و شانزده سنت است)
شماره نسخه های نرم افزار تک او به عدد π میل می کند، یعنی شماره نسخه ها با ترتیب ۳، ۳٫۱، ۳٫۱۴ و مانند آن افزایش پیدا می کند. شماره نسخه های فراقلم به عدد e میل می کند.
او یک بار به استفاده کنندگان نرم افزارش هشدار داد: "مراقب اشکالات کد این برنامه باشید؛ من نشان داده ام که برنامه درست کار می کند، اما آن را امتحان نکرده ام."
علاوه بر نوشته هایش در زمینه علوم رایانه، کنوث هم چنین نویسنده ۳:۱۶ روشنگری متون انجیل که در آن او کتاب مقدس را طی فرایند «نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده» بررسی می کند، یا به طور دقیق تر، او هر بند شماره ۱۶ از هر بخش با شماره ۳ هر کتاب را مطالعه می کند. او هر بند را با نمونه خطاطی شده آن همراه کرده است، که حاصل تلاش داوطلبانه گروهی از خوشنویسان زیر نظر هرمان زاف است.
کنوث نخستین نوشتار علمی اش به نام «سامانه پاتچبی (Potrzebie) برای وزن ها و دیگر میزان ها» را در یک مجله مدرسه ای در ۱۹۵۷ منتشر کرد و در آن واحد طول را ضخامت شماره ۲۶ مجله MAD تعریف کرد و نام واحد نیرو را نیز "whatmeworry" ("نگرانم می کنه") نامید. مجله MAD مقاله را خرید و در نسخه ژوئن ۱۹۵۷ خود منتشر کرد.
شهرت کنوث بیش از هر چیز مربوط به نگارش مجموعه کتاب های هنر برنامه نویسی رایانه است که یکی از گرانبهاترین مراجع در زمینه علوم رایانه به شمار می رود.
او عملاً پایه گذار رشته آنالیز الگوریتم ها است و سهم فراوانی در گسترش مبانی نظری شاخه های گوناگون علوم رایانه داشته است. وی همچنین طراح سیستم حروف چینی تک TeX و سامانه طراحی حروف فراقلم (Metafont) و مطرح کننده مفهوم برنامه نویسی ادیبانه است.
زادگاه وی شهر میلواکی در ویسکانسین است و دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته ریاضیات را تا ۱۹۶۰ در مؤسسه فناوری کیس گذراند.


کلمات دیگر: