۱ - شهرستانی است که سابقا جزو استراباد و امروزه جزو استان دوم ( مازندران ) است و آن از شمال به کشور اتحاد جماهیر شوروی از جنوب بشهرستان گرگان و از خاور بشهرستان بجنورد و از باختر بدریای مازندران محدود است . این شهرستان که دشت گرگان در آن واقع است در گذشته زیر آب بوده و با عقب نشینی دریا بتدریج بر وسعت آن افزوده میشود . آب و هوای دشت در تابستان بسیار گرم و در زمستان معتدل است در بخش شمال خاوری دشت کوه شرقی- غربی سنگوداغ کشیده شده که خط الراس آن مرز ایران و شوروی است . رودخانه اترک که از هزار مسجد سرچشمه میگیرد از دشت گذشته و بخلیج حسینقلی میریزد. رود گرگان که سرچشمه آن کوههای آلاداغ خراسان است از معبر کوهستانی گذشته وارد دشت میشود. رودخانه های دیگر آن ساری سو اوغان خرخر حاجی سر و نوده رود میباشند. شهرستان گنبد قابوس ۲۱۷ آبادی و ۳۶۷۶۷۴ تن جمعیت دارد . ۲ - شهر مرکز شهرستان گنبد قابوس در ۹۴ کیلومتری شمال خاوری گرگان و در جنوب و نزدیک رودخانه گرگان واقع شده . طول جغرافیایی آن ۵۵ درجه و ۱٠ دقیقه و عرض جغرافیاییش ۳۷ درجه و ۱۵ دقیقه است . جمعیت آن در سال ۶٠/۷۲۱ ۱۳۴۷ تن بود . آب شهر از جوی رودخانه خرخر تامین میشود . گنبد قابوس که یکی از بناهای تاریخی است در شمال شهر واقع شده و از مسافت دور دیده میشود. این گنبد بامر قابوس بن وشمگیر در سال ۳۹۷ ه. بنا شده . خرابه های شهر قدیم جرجان در ۳ کیلومتری جنوب باختری واقع است .
شهرستان گنبد قابوس قبلا از نظر اداره آمار و ثبت احوال مرکز دشت گرگان ولی از نظر تقسیمات کشوری یکی از بخشهای شهرستان گرگان بود .
شهرستان گنبد قابوس قبلا از نظر اداره آمار و ثبت احوال مرکز دشت گرگان ولی از نظر تقسیمات کشوری یکی از بخشهای شهرستان گرگان بود .