کلمه جو
صفحه اصلی

قلعه رستم

فرهنگ فارسی

دهی از دهستان حشمت آباد بخش دورود شهرستان بروجرد واقع در ۴٠ هزار گزی جنوب خاوری دورود و ۷ هزار گزی جنوب راه آهن اهواز . موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل کوهستانی سردسیری است .

لغت نامه دهخدا

قلعه رستم . [ ق َ ع َ رُ ت َ ] (اِخ ) این قلعه در شوشتر واقع است . (جغرافیای غرب ایران ص 130).


قلعه رستم . [ ق َ ع َ رُ ت َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان حشمت آباد بخش دورود شهرستان بروجرد، واقع در 40هزارگزی جنوب خاوری دورود و 7هزارگزی جنوب راه آهن اهواز. موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل و کوهستانی سردسیری است . سکنه ٔ آن 130 تن است . آب آن از قنات و چشمه و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و گله داری است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).


قلعه رستم. [ ق َ ع َ رُ ت َ ] ( اِخ ) این قلعه در شوشتر واقع است. ( جغرافیای غرب ایران ص 130 ).

قلعه رستم. [ ق َ ع َ رُ ت َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان حشمت آباد بخش دورود شهرستان بروجرد، واقع در 40هزارگزی جنوب خاوری دورود و 7هزارگزی جنوب راه آهن اهواز. موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل و کوهستانی سردسیری است. سکنه آن 130 تن است. آب آن از قنات و چشمه و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و گله داری است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

دانشنامه عمومی

۳۱۱۱۰قلعه رستم پانوراما   نمایی از قلعه رستم   قلعه رستم سیستان .   درب ورودی قلعه. ۱۳۹۲   ورودی قلعه سال ۱۳۹۲   عکس سراسرنما قلعه رستم   قلعه رستم بهمن ۱۳۹۲   داخل قلعه رستم   باران در قلعه رستم   نمایی از پشت قلعه   نمای بیرونی قلعه رستم   اصطبل رخش در قلعه   نما از بالا   بقایای خانه رئیس رستم   گنبدهای شهر
قلعه رستم، در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان زابل، بعد از شهر سوخته خارج از جاده اصلی بنایی وسیع و مربوط به دوران صفوی - سلجوقی است. محوطه ای که قلعه در آن قرار دارد معروف به محوطه حوض دار است. در این منطقه بقایای یک شهر باستانی با آجرکاری و ساختمان های متعدد و سردر ورودی، برج نگهبانی و ۱۵برج دفاعی است.
این قلعه بزرگ ترین قلعه دوران صفوی و مربوط به خوانین سیستانی در زمان صفویان بوده است که با عناوین رئیس رستم(شاه رستم رئیسی) و رئیس بهمن و... در منطقه حوض دار حکومت میکردند. این منطقه و عظمت آن جنبه افسانه ای داشته و انتساب آن به نام آورترین شخصیت سیستان یعنی رستم در شاهنامه است. در مجموع حدود ۱۵ تپه مربوط به دوران پیش از تاریخ نیز در این نواحی وجود دارد. باستان شناسان تعدادی سکه نقره مربوط به پوراندخت ملکه ساسانی در این منطقه کشف کرده اند.
این آثار به علت پرت بودن از جاده اصلی مورد توجه گردشگران و مردم منطقه نشده لذا به علت عدم آگاهی مسافران مورد توجه تعداد اندکی از گردشگران قرار می گیرد. این قلعه به علت نبود اعتبارات مالی و منابع انسانی، سیر فرسایشی را طی می نماید و حفاری های غیرمجاز در این قلعه باعث سرعت بخشیدن به تخریب این بنای عظیم تاریخی شده است.


کلمات دیگر: